Diskusijose – rajono dvarų pastatų likimas

oleska
Nuotr. Į susitikimą su rajono meru Edgaru Pilypaičiu (kairėje) atvykęs AB „Lietuvos paminklai“ direktoriaus pavaduotojas Vytautas Oleška diskutavo apie Zyplių dvaro amatininkų namo finansavimo klausimą ir Kidulių dvaro svirno avarinės būklės likvidavimo darbus. Susitikime taip pat dalyvavo Zanavykų muziejaus, kuriam valdyti perduotas amatininkų namas, direktorė Rima Vasaitienė.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Ketvirtadienį su rajono savivaldybės meru Edgaru Pilypaičiu susitiko AB „Lietuvos paminklai“ direktoriaus pavaduotojas Vytautas Oleška. Susitikime aptarti tolimesni Zyplių dvaro amatininkų namo pritaikymo darbai, taip pat buvo svarstyta, kaip kuo greičiau likviduoti Kidulių dvaro sodybos svirno pastato avarinę būklę.

Jau galvos skausmą keliantis ir daugybę kartų diskutuotas klausimas – Kidulių dvaro svirnas ir jo likimas. Šis nekilnojamojo kultūros paveldo objektas yra greta judrios Nemuno gatvės ir jo avarinė būklė kelia grėsmę praeiviams bei pravažiuojančiam transportui. Dėl objekto avarinės būklės savivaldybei kasmet surašomi privalomi reikalavimai. Patikėjimo teise turtą valdanti Kidulių seniūnija šiuos reikalavimus lig šiol įvykdydavo.

Kad pastatas dėl sunkios čerpių dangos neįgriūtų, 2014 m. Kidulių seniūno dėka buvo demontuota stogo danga, o pastatas laikinai uždengtas plėvele. 2016 m. nuo gatvės pusės buvo demontuotas pasviręs pastato bokštelis. Tačiau kapitalinė siena, nepaisant apkrovos ir tempimo sumažinimo, svyra į gatvės pusę.

„Reikia pakeisti pastato stogą, viduje sutvirtinti supuvusias konstrukcijas. Vis tik tikėtina, kad šie darbai bus atliekami tik kitais metais. Tačiau kol kas Finansų ministerija nėra pasitvirtinusi programos, reikia laukti, nes dabartinėje programoje eilutės su Kidulių dvaro įrašu – nėra. Jeigu ministerija užtruks, viskas užsitęs dar bent tris mėnesius, vadinasi, darbai nusikels į kitus metus, nes gruodžio mėnesį stogo, ko gero, dengti nenorės nė vienas rangovas. Tiesa, Kultūros paveldo departamentas yra kreipęsis į ministeriją, kad svirnas būtų įtrauktas dar į šių metų programą“, – pastebėjimais dalijosi pavaduotojas.

V. Oleška itin ragino E. Pilypaitį kreiptis į Finansų ministeriją su prašymu kitiems metams numatyti lėšų dvaro avarinės būklės likvidavimui.

„Prašykite lėšų kitiems metams, kai jos bus skirtos, jeigu ne šiemet padarysime avarinės grėsmės pašalinimą, tai kitais metais. Jeigu liks lėšų, galėsime pradėti daryti ir kitus darbus. Svirno projekte numatyta 443 tūkst. eurų, tad jei jums reikės prisidėti 30 proc., susidarys nemaža suma. Kita vertus, ji išsidalys per kelerius metus“, – pastebėjo V. Oleška.

E. Pilypaitis pabrėžė, kad savivaldybė planuoja pasukti kiek kitu keliu – jei per Kultūros paveldo departamentą lėšos dvarui bus skirtos, bus padaryta tai, kas nebuvo padaryta  su Gelgaudiškio dvaru, – dvaro operatorius bus ieškomas dar tebevykstant darbams.

„Gelgaudiškio dvaro operatoriaus paieškomis reikėjo užsiimti lygiagrečiai dar nesibaigus tvarkybos darbams. Manau, kad Kidulių dvare reikia pasielgti taip, kad būsimasis operatorius už galimybę būti šiame dvare lėšomis prisidėtų prie darbų. Tai būtų tarsi išankstinė nuoma. Kitu atveju nematau, kaip mes galėtume visa tai pavežti“, – mintimis dalijosi meras.

V. Oleška pritarė tokiems E. Pilypaičio svarstymams, sakydamas, kad sumanymas yra išties geras. Savo ruožtu meras atsakė kitokio varianto, kaip būtų galima pasielgti, ir nematantis.

V. Oleška ir rajono meras taip pat diskutavo apie Zyplių dvaro amatininkų namą bei jo pritaikymo darbų eigą. „Lietuvos paminklų“ direktoriaus pavaduotojas informavo E. Pilypaitį, kad iš šiemet amatininkų namo tvarkybos darbams skirtų lėšų atlikti visi planuoti darbai, o Kultūros paveldo departamentas šiemet planuoja, jei viskas pasiseks, tvarkybos darbams skirti papildomus 17 tūkst. eurų.

„Šiemet nebus jokių bėdų, tačiau dėl kitų metų jau reikia kažką galvoti ir pradėti daryti. Nors finansavimas bus skirtas kitais metais, siūlau jau šiemet nusimatyti lėšų, kitiems metams jums reikėtų nusimatyti apie 70 tūkst. eurų. Mano žiniomis, iš šių lėšų būtų atlikti visi pastato vidaus pritaikymo darbai“, – kalbėjo pavaduotojas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.