Skvero projektas: daugiau klausimų nei atsakymų

skvere projektui
Nuotr. Rajono vadovams ir Regioninės plėtros skyriaus specialistams teks atsakyti į daug klausimų, pateiktų būsimų rangovų.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Miesto skveras vis dažniau atsiduria po didinamuoju žiniasklaidos ir visuomenės stiklu. Taip atsitiko ir praėjusią savaitę, kai čia rajono vadovai, Regioninės plėtros skyriaus specialistai susitiko su būsimais Šakių miesto skvero rangovais. Šie pateikė daugybę jiems iškilusių klausimų, tačiau į juos atsakymų nesulaukė, nes aiškiau atsakyti galėjęs Regioninė plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas atostogavo. Rajono valdžiai teko išgirsti ir apie kitas skvero problemas.

Būsimi skvero rangovai iki rugsėjo 4 d. turėjo pateikti projektinius pasiūlymus, tačiau, pasak jų, – tokios painiavos jie dar nėra matę.

Jie siūlė koreguoti projektą ir iš naujo skelbti konkursą. Esą tiesiog neįmanoma pateikti pasiūlymo, kai netinkamai, neaiškiai ir nedetaliai surašytos projekto sąlygos. Rangovai pateikė ir daugiau klausimų, pavyzdžiui, kaip techniškai numatoma įrengti upelį, kuo bus grindžiami takai, ar reikalingi siurbliai, projekte nenurodyta, kokie turi būti šviestuvai, ir kt.

Regioninės plėtros skyriaus projektų koordinatorė Kristina Juodvalkienė paaiškino, jog skvero darbai bus finansuojami iš dviejų šaltinių, t. y. antrosios skvero dalies rekonstrukcija finansuojama iš Lietuvos ir Lenkijos programos ir iš kraštotvarkos programos. Būsimi rangovai teigė, kad tai supranta, jie teiravosi, kaip techniškai parengti pasiūlymą.

„Prašome kiekių, o jūs atsakote, kad neįmanoma pateikti, vadinasi, mums neįmanoma apskaičiuoti. Tai kas toliau?“ – klausė būsimi rangovai ir prašė perduoti jų pasisakymus ir projekto vadovui.

Jie nori išgirsti konkrečius atsakymus į rūpimus klausimus, o ne „nežinau“ ar „nėra“.

Susitikime dalyvavęs mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius pripažino, kad tikrai daug nežinomųjų, ir žadėjo atlikti namų darbus, t. y. atsakyti į jiems rangovų užduotus klausimus. Aiškinantis tokią padėtį pasigesta paties V. Girdausko, kuris atostogavo, o išsikviesti iš atostogų nepavyko, nes nepavyko prisiskambinti.

Visgi šioje situacijoje kyla klausimas ne tik dėl projekto įgyvendinimo subtilybių, bet ir dėl paties Regioninės plėtros skyriaus vedėjo V. Girdausko elgesio ir atsakomybės. Jo „darbo specifika“ abejonių kelia ne pirmą kartą. Ar tenkina jo kompetencija administracijos vadovus, teiravomės ir spaudos konferencijos metu, tačiau vienareikšmiško atsakymo nebuvo. D. Grincevičius įvardijo, kad šis skyrius yra vienas iš problematiškiausių, tačiau išspręsti situaciją nėra taip lengva, „nes nėra stiprių juristų“. Meras Edgaras Pilypaitis patikino, kad šiame skyriuje „su jo vedėju priešaky“ daugeliu atvejų daugiau klausimų nei atsakymų, o B. P. Vainius sakė, jog kompetencija ir darbo specifika yra du skirtingi dalykai.

„Kaip specialistą, išmanantį regiono projektų organizavimą, vertinu tikrai gerai. Jis tikrai gana pasikaustęs, bet perduoti kitiems, savo pavaldiniams, iškomunikuoti, kad suprastų paprastas žmogus ar, tarkim, atvažiavę rangovai, jam šitoj vietoj yra problemų“, – mintimis dalijosi vicemeras, pridūręs, kad jau kitą dieną po susitikimo su rangovais V. Girdauskas dėl situacijos aptarimo iš atostogų visgi iškviestas buvo.

Tą dieną rajono vadovai skvere pamatė ir daugiau liūdnų dalykų, taip pat susijusių su Regioninės plėtros skyriaus vedėjo rengtu projektu. Pirmiausiai tai nuolat stringantis laikrodis, be to, jau neskamba vienas iš Olandijos atkeliavusių kariliono varpų, o didžiausių problemų kelia fontanas.

„Matot, purvinas vanduo bėga. Čia nėra tinkamo nuolydžio. Dar viena bėda – šviečiantys žibintuvėliai, kurie yra aušinami vandeniu. Į juos pribėga vandens, o nuolydžio taip pat nėra. Tai žiemą juos šaltis iškilnoja“, – vardijo problemas fontaną valę seniūnijos darbininkai.

Jie taip pat pasakojo, kad šulinėlis, skirtas vandeniui subėgti, nuolat būna užkimštais saulėgrąžomis ir kitu šlamštu, jie mano, kad tokius šiukšlintojus turėtų seniūnija išsiaiškinti, juolab kad yra įrengtos stebėjimo kameros. Vicemeras siūlė analizuoti susidariusią situaciją.

„Toks techninis projektas“, – tepasakė administracijos direktorius Dainius Grincevičius.

Šakių seniūnijos darbininkai sezono metu fontaną išvalo kas savaitę.

Regioninės plėtros skyriaus specialistai priminė, kad savivaldybės parengtas ir ES Regioninio plėtros fondo lėšomis finansuotas projektas „Draugystės parkai 1“ (jo vertė 600 tūkst. eurų) buvo pirmoji dalis, skirta skvero rekonstrukcijai. Šiuo metu rajono savivaldybės administracija yra pradėjusi įgyvendinti projektą „Draugystės parkai 2“, kuris turi trukti dvejus metus. Apie 500 tūkst. eurų bus skirta tolimesniam miesto skvero rekonstravimui. Iš jų maždaug 75 tūkst. eurų prisidės rajono savivaldybė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.