Gyventojams netapo aiškiau, kad gyventi bus geriau...

barzdai sueiga
Nuotr. Gausiai susirinkę Barzdų seniūnijos gyventojai buvo pikti ir išsakė daug kritikos valdininkams. Jie ragino nedaryti klaidos mažinant seniūnijas, o patarė reformas daryti savivaldybės administracijoje bei sau mažintis algas.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Jau į pabaigą eina seniūnaičių sueigos, kurių metų jie priima sprendimus – pritarti ar ne seniūnijų optimizavimui. Gausiai dalyvaujantys tokiose sueigose gyventojai žeria priekaištus rajono valdžiai ir prašo inicijuoti gyventojų apklausas. Barzdų seniūnijos gyventojai prašo nekeisti Barzdų krašto istorijos, o Žvirgždaičių seniūnijos gyventojų nuomonės išsiskyrė.

Barzdų seniūnija taip pat neatitinka biudžetinei įstaigai keliamų reikalavimų, nes čia gyvena 961 gyventojas. Šios seniūnijos gyventojai prašo neardyti Barzdų seniūnijos, kuri yra bene ilgiausiai gyvuojanti rajono seniūnija. Jų žodžiais, net tarybiniais laikais niekas Barzdų seniūnijos panaikinti nesikėsino.

Sueigoje kalbėjęs mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius pabrėžė, kad apvažiavo beveik visas įstaigas ir seniūnijas, pamatė, kur kiauri mokyklų stogai ir griūvantys kaminai, subyrėję ambulatorijų laiptai, kuriose gyvenvietėse nėra vaikų darželių ir galybę kitų problemų. Jo žodžiais, visas šias problemas reikia spręsti neatidėliotinai.

„Iš kur paimti lėšų, kaip sutaupyti, kaip biudžeto lėšas nukreipti ten, kur yra būtiniausia. Pradėjom optimizuoti seniūnijas, nes sumažėjo gyventojų, pasakyti noriu tik vieną skaičių, kad per 17 metų rajone sumažėjo 8 tūkst. gyventojų“, – teigė vicemeras.
Jis susirinkusius informavo, kad po reformos išliks Barzdų seniūnijos pastatas ir jame įsikūrusios įstaigos, pasak vicemero, čia galėtų įsikurti ir Barzdų seniūnijos bendruomenės centras. B. P. Vainius patikino, kad Barzdų mokyklos pastatą savivaldybė leis privatizuoti, jo žodžiais, Barzdų bendruomenė nėra pajėgi šį pastatą išlaikyti.

Siūloma Barzdų seniūniją prijungti prie Griškabūdžio seniūnijos. Įsteigus vieną biudžetinę įstaigą, būtų panaikinti trys etatai ir sutaupyta apie 37 tūkst. eurų per metus. Kalbėjęs Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis buvo atviras: „Kalbėjomės su Griškabūdžio seniūnu Sauliumi Naumavičiumi, tai jis pasakė, kad Barzdų nenori. Sako, kad savo teritorijoje neapsidirba...“

Gyventojai tiesiai šviesiai kalbėjo, kad tokios reformos nesąmonė, o valdininkai su tokiomis reformomis esą tik per žmonių galvas žingsniuoja.

„Skatinkit verslą rajone. Kodėl daugelį statybos darbų rajone atlieka įmonės iš Prienų, Marijampolės ir pajamų mokesčiai nueina į tas savivaldybes? Europiniai pinigai savivaldybėje su Girdausku priešakyje irgi nelabai protingai naudojami, ir Kuncaitis neaišku, ką ten tveria...“, – kalbėjo susirinkusieji.

Žmonės siūlė ir tokią alternatyvą – prijungti Janukiškius prie Barzdų, tuomet ir gyventojų skaičius būtų didesnis. Žmonės kaltino ir švietimo sistemą Lietuvoje, dėl kurios vykdomų permainų šios seniūnijos vaikai išvažiavo mokytis į Pilviškius. Kiti priekaištavo, kad rajone vangiai vyksta namų renovacija.

„Panaikino gaisrinę, mokyklą, vėliau panaikins kultūros namus, prijungsit prie Griškabūdžio ir liksim mes čia Barzdai kaip našlaitėliai, viskas eis Griškabūdžiui. Bus užmiršti ir Baltrušiai“, – emocijų neslėpė Baltrušių kaimo gyventojas Kazimieras Čiauška.

„Atlyginimus mažinkitės sau, pirma padarykit reformas rajono administracijoje, nedarykit klaidos ir nemažinkit seniūnijų“, – jam antrino kiti gyventojai.

Administracijos atstovai aiškino, kad tam jie čia ir atvyko, kad išklausytų gyventojų nuomones, sužinotų, kokių paslaugų gyventojams reikia. Į pokalbį įsijungęs Barzdų seniūnaitis Juozas Juodis svarstė, kad Griškabūdį ar Šakius bus sunku pasiekti pagyvenusiems žmonėms, jis prašė „įnešti gyventojams aiškumo“, kiek, pavyzdžiui, po pertvarkos liks Barzduose socialinių darbuotojų, darbininkų, kas šienaus viešąsias erdves, žmonėms taip pat rūpėjo – kur seniūnijos technika stovės, kas jiems degalų parūpins.

„Mūsų bendruomenei neaišku, iki kada mes galėsime Barzdų mokykloje naudotis patalpomis, šiuo metu ten Griškabūdžio gimnazijos direktoriaus nurodymu jau atjungtas vanduo, elektra, artėja žiema, mes liekam be patalpų, esam visiškoje nežinioje. Manau, kad šitos permainos daromos ne žmogaus labui“, – sakė seniūnaitis J. Juodis.

Kalbėjęs Mindaugas Viltrakis rajono vadovų prašė labiau ginti viešąjį interesą, nesilaikyti įstatymų aklai. Anot jo, vilkaviškiečiai kažkodėl neskuba įgyvendinti seniūnijų reformos, jis prašė „nesugriauti visko, nesukūrus nieko kito“. Dar daug aštrių frazių nuskambėjo iš šios seniūnijos gyventojų lūpų, jie siūlė valdininkams važiuoti namo, garsiai svarstė, kad kažkada kolūkius taip griovė, reikalavo – nekeisti Barzdų krašto istorijos. Savaime suprantama, seniūnaičiai prijungimui prie Griškabūdžio seniūnijos nepritarė, bet vienbalsiai visi susirinkusieji nubalsavo, kad būtų seniūnijoje vykdoma apklausa dėl seniūnijos tolimesnio likimo.

Žvirgždaičių seniūnijos seniūnaičiai taip pat pasisakė prieš seniūnijos naikinimą ir prašo inicijuoti gyventojų apklausą, kad šie išsakytų nuomonę, prie kurios seniūnijos norėtų jungtis. Mat gyventojų nuomonės išsiskyrė. Janukiškiečiai jau surinko parašus ir nori būti prijungti prie Griškabūdžio seniūnijos, savo norą prisijungti prie šios seniūnijos jau išreiškė ir Vižpynių kaimo gyventojai. Neaišku, kokią nuomonę pareikš dar dviejų kaimų gyventojai, mat Žėglių kaimo gyventojams iki Sintautų seniūnijos vos penki kilometrai, Raugalų kaimo gyventojams tik keli kilometrai iki Kudirkos Naumiesčio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.