Karuselę bandys užsukti iš naujo

voniskiai pastatas
Nuotr. Voniškių bendruomenės centras siekė, kad rekonstravus ūkinį pastatą čia būtų įkurti globos namai, tačiau sulaukę pastabų iš Centrinės projektų valdymo agentūros, paraišką atsiėmė. Ar ją teiks pakartotinai, kol kas neatskleidžia.


Gintarė MARTINAITIENĖ  

Jei savivaldybės taryba pritars, jau nuo kitos savaitės visi norintys vėl galės teikti projektų idėjas kovai su skurdu rajone mažinti bei socialinei įtraukčiai didinti. Ši galimybė iš naujo atsirado po to, kai Voniškių bendruomenės centras atsiėmė savo projektinio pasiūlymo paraišką dėl globos namų įkūrimo Voniškiuose.

Paraišką atsiėmė

Voniškių bendruomenės centro pirmininkas, tarybos narys Tautvydas Šukys kalbėjo, kad Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA), vertindama jų projektą, nustatė tam tikrų neatitikimų, tad ir buvo nuspręsta paraišką atsiimti ir neužkirsti kelio paramą gauti galbūt kitiems.

„Nenorėjome ir kad savivaldybė prarastų teisę į paramą, nes jei būtume neatsiėmę, lėšos apskritai galėjo nuplaukti. Be to, paraiška nėra netinkama finansuoti, nes jei taip būtų, negalėtume atsiimti ir pildyti, šalinti trūkumus“, – aiškino T. Šukys.

Pasak jo, CPVA abejojo dėl finansinio bendruomenės pajėgumo įgyvendinti projektą, tiksliau, garantijų, nes projektą teikia nevyriausybinė organizacija – bendruomenės centras, savo biudžete neturintis daug lėšų. Keltas klausimas, ar tikrai, jei būtų Voniškiuose įkurti globos namai, būtų poreikis ir ar pakaktų numatyto skaičiaus dirbančiųjų. Be to, kaip svarsto T. Šukys, pats procesas trunka gana ilgai, pradėta svarstyti, ar pastato rekonstrukcijai ir globos namų įkūrimui pakaks projekto įgyvendinimui numatytos sumos (bendra projekto vertė – 191 tūkst. 181 euras).

„Pasaulis dėl to nesugriūva, o kaip mes patys elgsimės, nežinau. Nežinau, ir kaip elgsis savivaldybė, nes niekas nebendravo ir neinformavo, kokia tvarka atrinks galimus projektus, gal tiesiog bus nuspręsta skirti savai įstaigai, pavyzdžiui, Kukarskės globos namams“, – samprotavo Voniškių bendruomenės centro pirmininkas.

Priminsime, kad T. Šukys siekė globos namus įrengti rekonstruotame ūkiniame pastate, kuris yra jo močiutei priklausančiame sklype. Ši detalė nepraslydo pro kolegų –  tarybos narių ausis. Tad buvo abejojančių projekto skaidrumu, abejojančių, ar Voniškiai apskritai tinkama vieta įgyvendinti tokio lygio projektą. Visgi praėjusių metų lapkritį, nors ir dvejodami, tarybos nariai pritarė projekto įgyvendinimui.

Socialines paslaugas senyvo amžiaus žmonėms norėta teikti įsteigtuose globos namuose. Planuota, kad būtų galima ne tik slaugyti apie 20 asmenų, maistą gaminti ne tik globos namų gyventojams, bet ir vietos senyvo amžiaus asmenims ir pan.

Viskas iš naujo

Dabar, situacijai pasikeitus, sprendimą savivaldybės taryba turės priimtiiš naujo. Pasak Regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko, jau šiandien tarybos nariai spręs, kaip elgtis. V. Girdauskas informavo, kad nuspręsta iš naujo organizuoti paraiškų priėmimo konkursą, dėliojamos ir vertinimos sąlygos.

„Jei taryba pritars, nuo kitos savaitės visi norintys galės teikti paraiškas. Visa karuselė bus užsukama iš naujo“, – informavo vedėjas.

Tiesa, laiko tai karuselei numatyta nedaug – iki spalio 10 d. bus priimami pasiūlymai, o sprendimas, kuris projektas būtų tinkamiausias įgyvendinti ir finansuoti, turėtų būti priimtas spalio 16 d.

Pasak V. Girdausko, galimybe, jei tik nori, iš naujo gali naudotis ir Voniškių bendruomenės centras.

Prieš metus dalyvavo keturi

Žvelgiant į priešistorę, dar praėjusių metų liepą pagal ES investicinių veiksmų programą „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“ iš keturių pateiktų projektinių pasiūlymų, sudarytos komisijos nuomone, Voniškių bendruomenės centro idėja išrinkta geriausia. Be to, privalumu ir dideliu pliusu laikyta tai, kad projekto įgyvendinimui neprašoma savivaldybės prisidėjimo, nes nevyriausybinės organizacijos remiamos šimtu procentu. Be Voniškių bendruomenės centro, tuomet projektus teikė Kukarskės globos namai, Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centras, VšĮ „Mano skveras“.

Pavyzdžiui, Kukarskės globos namai tuomet norėjo atlikti remonto darbus: pakelti gyvenamojo pastato antro aukšto stogą, ten įrengti virtuvėlę, kambarius ir teikti ilgalaikes ir trumpalaikes socialines paslaugas senyvo amžiaus asmenims. Panašią viziją turėjo ir Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centras. Rekonstravę pastatą jie siekė įrengti Savarankiško gyvenimo namus, kur atskiruose butuose galėtų gyventi 16 asmenų. Namai būtų skirti tiems senoliams, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali gyventi savo namuose, bet yra pakankamai savarankiški, kad galėtų pasirūpinti savo buitimi.

VšĮ „Mano skveras“ norėjo sukurti senyvo amžiaus ir socialiai pažeidžiamiems asmenims prieinamą internetinę svetainę, kurioje būtų parduodami rankų darbo kūriniai, rūbai, keramikos darbai, papuošalai ir pan. Buvo akcentuojama, kad projektas būtų aktualus ne tik norintiems prekiauti, bet ir įvairią produkciją norintiems įsigyti.

Laikas parodys, kas prie socialinių paslaugų infrastruktūros plėtros norės prisidėti šįkart.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.