Šakius stebino amerikiečių sraigtasparniai – itin grėsmingi „Juodieji vanagai“

black hawk
Nuotr. Penktadienio popietę „Varpo“ mokyklos stadione tūpė NATO oro pajėgų kovinis sraigtasparnis UH-60 „Black Hawk“, dar vadinamas „Juoduoju vanagu“.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ  

Netradiciškai prasidėjo praėjusį penktadienį „Varpo“ mokyklos gimtadienio šventė: iš pat ryto stadione kariai moksleiviams demonstravo ginkluotę ir karinę techniką. Per pietus stadione nutūpę du NATO pajėgų sraigtasparniai pritraukė minias žmonių, norinčių iš arčiau apžiūrėti „Juodaisiais vanagais“ vadinamus sraigtasparnius.

Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dariaus ir Girėno apygardos Šakių 205 kuopos karių savanorių surengtos pratybos „Piktas šernas 2017“ prasidėjo apie 11 val. ryto.

Prie karių savanorių prisijungė ir Šakių šaulių 405 kuopos šauliai. Jie ragino moksleivius jau nuo 11 metų jungtis į šaulių gretas. Pakalbinta 18-metė šaulė Laura Sutkaitytė iš Valenčiūnų pasakojo, kad ji jau dveji metai šaulių gretose, anot jos, jų gretose merginų daugiau nei vaikinų.

„Mano močiutė tremtinė, iš jos paveldėjau tą patriotiškumą, kartu su ja dalyvaudavau įvairiuose tremtinių minėjimuose. Akį patraukė šaulio uniforma. Įstojau į šaulių gretas, daviau priesaiką“, – pasakojo šaulė. Ji spalio 2 d. savanore išvyko tarnauti į Lietuvos kariuomenę.

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės komplektavimo tarnybos atstovas Algirdas Kovalenka vyresniųjų klasių moksleiviams pasakojo apie tarnybos būdus, paaiškino, kas yra karo prievolininkas, ko reikia norint studijuoti Lietuvos karo akademijoje.

Dariaus ir Girėno apygardos Šakių 205 kuopos karių savanorių kuopos kariai atvyko su trimis visureigiais ir viena radijo ryšio mašina, taip pat supažindino visus su turima ginkluote: taikliojo šaulio ginklu FN SCAR, automatu AK-4MT, prieštankiniu granatsvaidžiu „Carl Gustaf“, pistoletu, kulkosvaidžiu ir kitais. Moksleiviai ne tik kilnojo aštuonis kilogramus sveriantį granatsvaidį, matavosi 30 kg sveriančią kareivišką ekipuotę, bet jų veidai buvo ištepti maskuojamuoju kremu.

Pakalbinus Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės Šakių 205 kuopos karių savanorių kuopos vadę vyr. ltn. Elmyrą Baljanaitę-Stanevičienę, ši patikino, kad šiomis pratybomis siekiama, jog visuomenė solidarizuotųsi ir prisidėtų prie šalies gynybos.

„Mes siekiame, kad moksleiviai bei visuomenė būtų susipažinusi su kariuomene, tarnyba joje, jos turima technika ir ginkluote. Geriau susipažinę su tarnyba Lietuvos kariuomenėje, jos naudojama ginkluote ir technika, piliečiai galės susidaryti tikslesnį vaizdą apie šalies gynybą. Svarbu yra tai, kad šalies gynyba yra ne vien karių reikalas“, – kalbėjo kuopos vadė, kariuomenės sistemoje esanti jau septynerius metus.

Apie valandą mokyklos bendruomenė laukė pasirodant sraigtasparnio ir tik 13 val. net du NATO oro pajėgų koviniai sraigtasparniai  UH-60 „Black Hawk“ taip staiga išniro iš po stadioną supančių medžių, kad visiems laukiantiems atėmė žadą. Nuo sraigtų sukelto gūsio linko prie žemės medžiai, ant žemės gulinčius lapus tėškė kelis šimtus metrų į šalį. Ir tik nustojus suktis sraigtams, visi buvo pakviesti šią galingą techniką apžiūrėti iš arčiau. Moksleiviai matavosi lakūnų šalmus, apžiūrėjo pilotų kabiną, fotografavosi prie galingų „Juodųjų vanagų“. Net pustrečios valandos Šakių visuomenė galėjo grožėtis kariniais sraigtasparniais, bendrauti su aštuoniais amerikiečių kariais, kurie Šakius paliko 15.30 val, kitas jų sustojimas – Kazlų Rūda, kur toliau tęsėsi lauko taktikos pratybos „Piktas šernas 2017“.

„Varpo“ gimtadienio šventėje buvo ir kitokių džiaugsmų. Mokiniams gerų emocijų kėlė vien tai, kad visą dieną nevyko dalykinės pamokos, pirmąją pamoką „Mano mokykliniai metai“ klasėse vedė tėvai. Vėliau iš mokykloje surinktų dėlionės detalių moksleiviai sudėliojo mokyklos vaizdą, pagrindinėje aikštėje šoko gatvės šokius, dainavo dainas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.