Požiūris į socialinę situaciją Seimo narėms paliko įspūdį

seimo nares
Nuotr. Seimo narė Monika Navickienė (dešinėje) itin domėjosi socialiniais rajono klausimais, nes šios srities komitete ji dirba Seime, ir pagyrė už požiūrį bei ėjimą tinama linkme.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį rajone viešėjusios Seimo narės Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Monika Navickienė dalyvavo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių respublikiniame valdybos posėdyje, o vėliau susitiko su keletu savivaldybės administracijos atstovų.
 
Susitikime dalyvavo rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, administracijos direktorius Dainius Grincevičius, Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė bei Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas.
Bene daugiausiai dėmesio skirta socialiniams rajono klausimams aptarti. M. Navickienę domino, kaip rajonas elgiasi su nuo socialinių pašalpų sutaupytais pinigais, nes, pasak Seimo narės, kai kuriose savivaldybėse iš šių lėšų tvarkomi keliai, perkami automobiliai.

„Nesakau, kad nereikia ir šių dalykų, bet jie turi būti finansuojami iš kitos eilutės“, – pabrėžė M. Navickienė.

Socialinės paramos skyriaus vedėja L. Pocevičiūtė informavo, kad mūsų rajone iš šių lėšų pernai finansuoti vaikų dienos užimtumo centrai, Vaikų globos namams buvo pirktas neįgaliesiems pritaikytas automobilis. L. Pocevičiūtė kalbėjo ir apie tai, kad šiuo metu užsakytas tyrimas ir surinkta informacija apie rajone esančias nepilnas šeimas. Jų yra apie 350, taip pat, kiek žinoma, apie 30 šeimų vaikus augina tik tėčiai.

„Norime identifikuoti, apklausti ir žiūrėti, kokių paslaugų reikėtų. Kitais metais planuotume apklausti tuos asmenis, kurie namuose slaugo ligonius“, – kalbėjo vedėja.

Taip pat ji informavo, kad renkama medžiaga apie tinkamas vaikų gyvenimo sąlygas, nes apskritai nelabai aišku, kur ta riba, kada sąlygos laikomos tinkamomis, kada ne.

Taip pat susitikimo metu kalbėta apie globojamus vaikus, skiriamą paramą gimusiems vaikams, integralias paslaugas. M. Navickienė L. Pocevičiūtę gyrė už profesionalų požiūrį ir džiaugėsi, kad rajone ši sritis nėra apleista. L. Navickienės nuomone, apskritai šalyje trūksta socialinių paslaugų, tad ji džiaugiasi bet kokia plėtra šiuo klausimu.

„Vaikų išmoka įsiskaito į pajamas, tai sunkiausiai gyvenančioms šeimoms mažės pašalpa. Gal bus koreguojamas paramos įstatymas?“ – viešnių teiravosi Socialinės paramos skyriaus vedėja. Seimo narės žadėjo atkreipti į tai dėmesį, nes jos nepritaria dabartiniam vaikų pinigų mokėjimo mechanizmui. M. Navickienės nuomone, reikia „eiti ne per išmokas, o skatinti dirbti ir užsidirbti“.

„Turėsime Seime nuspręsti, kokiu keliu eiti su išmokomis. Dėl įsiskaičiavimo į pajamas neabejotinai kelsime šį klausimą jau rudens sesijoj“, – žadėjo Seimo narė.

Be to, ji supažindino, kad Seime yra jos iniciatyva dėl galimybės pasiimti vaiko priežiūros atostogas dirbantiems seneliams.

„Jeigu šeima susitartų, kad pagimdžiusi vaikelį mama nori grįžti į darbą po aštuonių ar devynių mėnesių, ji galėtų susikeisti, tarkim, su savo mama. Mokesčiai mokami tokiu pačiu principu. Mūsų „Sodros“ mokestis sukonstruotas taip keistai, kad, tarkim, mano dirbanti mama vis dar moka ligos ir motinystės įmokas į „Sodą“, nors jau biologinių vaikų susilaukti ne tas metas“, – kalbėjo M. Navickienė.

Susitikimo metu diskutuota ir švietimo klausimais. Pavyzdžiui, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas kėlė klausimą dėl nemokamo maitinimo mokyklose. Jis teiravosi, ar negalvojama imtis kitokių formų, nes dabar vaikai akivaizdžiai skirstomi – vieni valgo už talonėlius, kiti ne. M. Navickienės nuomone, reikėtų nemokamai maitinti apskritai visus vaikus, tik pasamprotauti, kaip geriau tai padaryti. Ji ragino visuomet kreiptis, ypač jeigu įstatymai trukdo kažką gero pasiekti. Tuo labiau, kaip patikino L. Pocevičiūtė, su pačia ministerija bendravimo mažai, tik raštai, įstatymai, poįstatyminiai aktai, reorganizacijos ir pan. E. Pauliukėnas replikavo, kad Švietimo ir mokslo ministerija bendrauja, organizuoja susitikimus, bet kas iš to, jei susikalbėti neina – ministerija realiai nežino, kas mokykloje vyksta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.