Apie apšvietimą ir žmogiškąją poziciją

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę įvykusiame seniūnų pasitarime aptarti įvairūs klausimai, pradedant gyvenviečių apšvietimu, baigiant socialinių darbuotojų kompetencija, paliestas seniūnijų klausimas, kelių problemos.

Pasitarimo pradžioje rajono meras Edgaras Pilypaitis seniūnams padėkojo už prisidėjimą organizuojant derliaus šventę, jam antrino ir Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, kuri pabrėžė, kad žmonės, rengdamiesi šiai šventei, kasmet vis dar randa originalių idėjų. Vedėja kalbėdama apie kultūros reikalus akcentavo, kad seniūnai susižiūrėtų karių kapines, nes Griškabūdžio kapinėse ant paminklo atsirado galimai savavališkas įrašas. Ragino taip pat ir toliau įamžinti Nepriklausomybės kovų savanorius. A. Kasparevičienė informavo, kad dėl Vinco Kudirkos paminklo Kudirkos Naumiestyje restauravimo savivaldybė pateikė paraišką Kultūros paveldo departamentui. Kol kas vis dar neaišku, ar bus tvarkoma aikštė. Planuojama kitais metais tvarkyti Batiškių kapinėse stovintį paminklą bei dar šiais metais įrengti nuorodas į kapines.

Savivaldybės juristė Jūratė Šneideraitienė akcentavo, kad keturios seniūnijos paprašė savivaldybės administracijos organizuoti gyventojų apklausą. Anot juristės, pirmiausia reikia sudaryti dešimties gyventojų grupę, kurios atstovas savivaldybės administracijos direktoriui turi pateikti prašymą registruoti iniciatyvinę grupę, direktorius per tris dienas šią grupę įregistruoja ir per dvi dienas išduoda parašų rinkimų lapus. Apklausa turi būti įvykdyta per du mėnesius, gyventojų apklausos rezultatus savo potvarkiu tvirtina meras. Pirmieji rajone tokie parašų rinkimų lapai buvo išduoti Slavikų seniūnijai.

Toliau administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė papasakojo gana kuriozišką situaciją. Pasirodo, vienos seniūnijos socialinė darbuotoja kartu su Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojais vyko į šeimą. Prireikus paskambinti, tą daryti atsisakė, nes neturėjo valdiško mobilaus ryšio telefono. Pavaduotoja teiravosi, kodėl iki šiol socialiniai darbuotojai neturi telefonų ir prašė seniūnų pasirūpinti, kad juos turėtų. Seniūnams paprašius, kad būtų įvardyta, kurioje seniūnijoje tokia situacija atsitiko, buvo iškviesta Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Lebedžinskienė, kuri pasakė, kad toks įvykis prieš dvi savaites nutiko Šakių seniūnijoje. Šios seniūnijos seniūnas Dalius Jasevičius patikino, kad jie mobilaus ryšio paslaugų socialiniams darbuotojams neperka. R. Lebedžinskienė prašė seniūnų susižinoti, kurie darbuotojai turi telefonus, kalbėjo, kad galbūt neturintiems būtų galimybė nupirkti.

„Žiūrint iš žmogiškųjų pozicijų, jei aš neturiu darbinio telefono, o reikia, pavyzdžiui, vaiką gelbėti, tai kokie gali būti pasakymai, kad neturiu telefono, juk tai yra mano kaip darbuotojo funkcija ir veikti ar daryti kažką reikia skubiai“, – stebėjosi tokia socialinės darbuotojos kompetencija J. Šneideraitienė.

Seniūnai taip pat užsiminė, ar nebūtų galimybė kažkaip atsilyginti seniūnaičiams. Pagal vietos savivaldos įstatymą jiems atlyginimo negalima mokėti, nes jie dirba visuomeniniais pagrindais. Seniūnai siūlė, kad galbūt būtų galima kompensuoti bent telefoninių pokalbių ar degalų išlaidas. Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė klausė apie galimybę išduoti seniūnaičiams pažymėjimus. Buvo prieita prie bendros išvados, kad kitų metų vasarį prasidės nauja seniūnaičių kadencija ir bus galima pagalvoti apie seniūnaičių pažymėjimų formą ir juos pagaminti. Seniūnaičių mūsų rajone yra 74.

Administracijos direktorius Dainius Grincevičius atkreipė seniūnų dėmesį dėl gyvenviečių gatvių apšvietimo. Jis priminė, kad turi būti laikomasi 2014 m. pasirašyto direktoriaus įsakymo, kuriame nurodyta, kad nuo rugsėjo 15 d. iki balandžio 15 d. gatvių apšvietimas būtų įjungiamas rytais nuo 6 val., o išjungiamas išaušus, o vakare apšvietimą įjungti sutemus ir išjungti 22 val. Direktorius paklausė Lukšių seniūnoVido Cikanos, kodėl žibintai nešviečia A. Tatarės gatvėje. Seniūnas paaiškino, kad buvo atliekami remonto darbai elektros transformatorinėje, todėl miestelis buvo neapšviestas. Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis pasakojo, kad jie modernizavo gatvių apšvietimą, jo žodžiais, miestelyje rugsėjo mėnesį švietė 200 šviestuvų, o seniūnijai tai atsėjo tik apie 250 eurų. R. Krikštolaitis išsakė kelio į Novaraistį problemą ir prašė jame sudėti draudžiamus ženklus sunkiasvorei technikai, kuri gadina šį kelią, o šiuo metu gausiai šiuo keliu važiuoja turistai pasižiūrėti į Novaraisčio ornitologinį draustinį gervių.

Seniūnai svarstė, kokios technikos vertėtų šiais metais įsigyti, vieni siūlė šakų smulkintuvą, kiti greiderį, galbūt kiekvienai seniūnijai įsigyti smulkesnės technikos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.