Nesutarimai dėl kelio – Eismo saugumo komisijos teismui

zegliu kelio
Nuotr. Eismo saugumo komisijos posėdyje dalyvavęs Arūnas Januškevičius (kairėje) kreipėsi į komisiją dėl sunkiasvorių transporto priemonių eismo uždraudimo keliu, kuris yra greta jam priklausančio sklypo. Esą su (antroje eilėje iš kairės) Anelės Kantautienės, Jauniaus Stonkaus ir Stasės Zlotogurovienės ūkiams priklausančia technika kelias yra gadinamas, tačiau komisija tokio prašymo nepatenkino.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Antradienį vykusiame savivaldybės Eismo saugumo komisijos posėdyje buvo sprendžiamas klausimas dėl Žėglių kaime (Žvirgždaičių sen.) esančio kelio, kuriuo, atrodo, nepasidalija ūkininkai ir šalimais įsikūręs kaimo gyventojas.

Prašo apriboti eismą

Pirmadienį Eismo saugumo komisiją pasiekė Arūno Januškevičiaus advokatės Valdos Grigonytės prašymas dėl kelio ženklo, kuris draustų važiuoti krovininiais automobiliais ir transporto priemonių junginiais, kurių didžiausioji leidžiama masė yra ne didesnė kaip 3,5 t, įrengimo. Prašyme rašoma, jog pro A. Januškevičiui priklausantį sklypą einantį bendrojo naudojimo kelią nuolat važinėja sunkiasvorė žemės ūkio technika, kuri teršia ir gadina asfaltuotą kelio dangą.

Kaip teigiama prašyme, A. Januškevičius ne kartą kreipėsi į Šakių rajono policijos komisariatą ir Žvirgždaičių seniūnijos seniūną Algimantą Baubonį, tačiau tai nedavė jokių rezultatų, o sunkiasvorės transporto priemonės toliau važinėja ir, anot A. Januškevičiaus, gadina kelio dangą, sustumdo purvą ant jam priklausančios nuosavybės, ant kelio yra sandėliuojamos šiukšlės, kurias palieka pravažiuojantis transportas.

„Minėtu keliu važinėja šalia įsikūrusių ūkininkų sunkiasvorės transporto priemonės, tačiau su ūkininkais nėra galimybės susitarti, kad jų transporto priemonės važinėtų aplinkiniais keliais ir neterštų bei negadintų kelio dangos, nekeltų grėsmės aplinkiniams gyventojams, kadangi šiuo keliu naudojasi mano šeima ir gretimų sklypų kaimynai bei jų svečiai. Mažamečiai vaikai dažnai bėgioja kiemuose bei per einantį kelią, šiuo keliu važinėja transporto priemonės ir stambiagabaritė žemės ūkio technika maksimaliu greičiu, gabaritai viršija kelio plotį ir riboja vairuotojo matomumą, todėl gali sukelti pavojingą situaciją“, – teigiama prašyme.

Moralinis smurtas

Savo ruožtu ūkininkai Stasė Zlotogurovienė, Anelė Kantautienė ir Jaunius Stonkus taip pat kreipėsi į Eismo saugumo komisiją, teigdami, kad į jiems asmenine nuosavybės teise valdomus žemės sklypus galima patekti tik vieninteliu keliu, netoli kurio yra sodybą įsigijęs A. Januškevičius. Ūkininkai teigia, kad A. Januškevičius ir jo šeimos nariai, galimai neturėdami tam jokio teisinio pagrindo, savavališkai valstybinėje žemėje įrengė stulpą su vaizdo stebėjimo kameromis. Anot ūkininkų, jos visą parą fiksuoja vaizdą, o medžiaga naudojama ūkininkams neaiškiais tikslais.

„Dėl nuolatinių sodybos savininkų priekaištų ir reikalavimo nesinaudoti šiuo keliu, nuolatinių pareiškimų ir skundų policijos komisariatui bei teisinėms institucijoms nuolat patiriame moralinį smurtą“, – teigė ūkininkai.

S. Zlotogurovienės, A. Kantautienės ir J. Stonkaus teigimu, suprasdami, kad pravažiavimui minėtuoju keliu traktoriais su mechanizmais reikalingas atitinkamas kelio plotis, A. Januškevičius ir jo giminaičiai kelią specialiai užgriozdino nenaudojamomis transporto priemonėmis.

Komisija priėmė sprendimą

Antradienį Eismo saugumo komisijos posėdyje dalyvavo abi pusės – tiek A. Januškevičius, tiek anksčiau minėtieji ūkininkai. Prasidėjus diskusijoms Šakių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyr. tyrėjas Vidmantas Skeirys susirinkusius informavo, kad, kai A. Januškevičius kreipėsi į policijos komisariatą, įvykis buvo ištirtas ir priimtas sprendimas nepradėti administracinės teisenos, nes nebuvo nustatyta jokių pažeidimų.

Žvirgždaičių seniūnas posėdyje taip pat išsakė savo nuomonę ir teigė, kad jokių sunkiasvorių transporto priemonių eismą draudžiančių kelio ženklų minėtame kelyje įrengti nereikia.

„Tai yra bendro naudojimo keliukas, kuriuo ūkininkai važiuoja į savo žemę dirbti su savo traktoriais. Tai kaip kitaip jiems patekti į tą žemę? Juk keliai tam ir skirti, kad jais važinėtume. Kelio danga šiek tiek suskilinėjusi, yra balų, bet juo pavažiuoti eina, o to purvo specialiai niekas neneša. Nors A. Januškevičius rašo, jog neina su ūkininkais susitarti, kaip išspręsti problemą, tačiau aš pats siūliau susitikti visoms pusėms ir išspręsti šį klausimą, jis atsisakė. Ūkininkai geranoriškai nori padėti tą kelią sutvarkyti, kad eitų pravažiuoti. Nesuprantu, ar čia tokiu elgesiu įkąsti norima, ar ką padaryti“, – komentavo seniūnas.

Nors iš pradžių A. Januškevičius, paprašytas išsakyti savo poziciją, teigė neturintis ką komentuoti, nes „paprasto žmogaus nuomonė čia niekam nesvarbi“ ir viskas paminėta jo pateiktame rašte, vėliau vis tik teigė, kad jau prieš kelerius metus bandė kalbėtis su ūkininkais, tačiau situacija nepasikeitė. Viena iš susitikime dalyvavusių ūkininkių nustebo išgirdusi tokius komentarus – ji apskritai A. Januškevičių matanti pirmą kartą...

„Tiesiog žmogui kaime neįmanoma gyventi. Atvažiuokit ir pasižiūrėkit, kaip tas kelias atrodo, su paprastais batais tuo keliu pereiti neįmanoma, ponai brangūs, kelio gadinti negalima, kaip jūs nesuprantat“, – kalbėjo A. Januškevičius.

Savaime suprantama, kai yra dvi pusės ir jų nuomonės kardinaliai skiriasi, ginčų išvengti praktiškai neįmanoma, tad posėdyje komentarų taip pat buvo įvairių. Galų gale Eismo saugumo komisija vienbalsiai nusprendė, jog nepatenkins A. Januškevičiaus prašymo ir sunkiasvorių transporto priemonių eismo šiame kelyje neribos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.