Ne balanos gadynė, bet...

buitis
Nuotr. Nors gyvename XXI amžiuje, bet daugybei rajono šeimų trūksta elementarių gyvenimo sąlygų – tualetas tik lauko, geriamas vanduo tik iš šulinio, nėra prausimosi sąlygų.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Savivaldybės Socialinės paramos skyrius, bendradarbiaudamas su seniūnijomis, įvertino šeimų gyvenimo sąlygas. Deja, rezultatai nedžiugina – šeimos, kuriose auga mažamečiai vaikai, gyvena be kanalizacijos, vandentiekio, naudojasi tik lauko tualetu, neturi prausimosi sąlygų, o geriamas vanduo tik iš šulinio. Bene daugiausiai tokių šeimų Kidulių, Gelgaudiškio, Plokščių seniūnijose.

Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, svarbiausia, kad tose šeimose gyvena ir auga vaikai. Iš viso buvo įvertinta 319 šeimų, kuriose 729 vaikai. Be to, vertintos įvairios, ne tik socialinės rizikos šeimos. Apskritai, ką vedėja kalbėjo ir praėjusią savaitę vykusio socialinių darbuotojų pasitarimo metu, socialinė politika turėtų būti orientuota ne tik į rizikos šeimas. Rajone, kaip pažymėjo L. Pocevičiūtė, nemažai nepilnų šeimų, kur vaikus augina tik vienas iš tėvų, taip pat yra skurdžiai gyvenančių, į gyvenimą besikabinančių šeimų. Būtent joms reikėtų tiesti pagalbos ranką ir skirti didesnį dėmesį. Tačiau socialiniai darbuotojai – ne stebukladariai, o kadangi daug dėmesio reikalauja rizikos šeimos, kitoms tiesiog nebelieka laiko. Į rizikos šeimas orientuota ir valstybės socialinė politika.

Vertinant šeimų gyvenimo sąlygas buvo žiūrima, kokios prausimosi sąlygos, ar šeimos turi elektrą,  kanalizaciją, tualetą, geriamą vandenį. Dėmesys kreiptas, ar šeimos gyvena nuosavuose, ar nuomojamuose būstuose, kaip šildo savo namus. Didžiausia vertintų šeimų problema – tualetai . Lauko tualetais iš 319 šeimų naudojasi 248 šeimos.  Net 52 tokios šeimos yra Kidulių sen., Gelgaudiškio sen. – 32, Plokščių sen. – 25, po 17 – Kudirkos Naumiesčio ir Barzdų sen. Prausimosi sąlygų, kaip rodo šeimų gyvenimo sąlygų vertinimas, neturi 217 šeimų. Vėlgi daugiausiai tokių šeimų Kidulių sen. (37).Beje, šioje seniūnijoje vertinta daugiausiai šeimų – net 95, jose auga 188 vaikai. Kitų seniūnijų vertintų šeimų  skaičius apie 30 ar nesiekia nė 20. Gelgaudiškio sen. prausimosi sąlygų neturi 25, Kudirkos Naumiesčio – 21 šeima. Be kanalizacijos iš vertintų 319 šeimų gyvena 202, o geriamą vandenį naudoja iš šulinio 169 šeimos.

Kaip atskira sąlyga  nurodyta ir tai, kad kai kurios šeimos neturi nuosavo būsto, o jei ir turi – kai kurių būklė itin bloga.

Įvertinimas atliktas, rezultatai aiškūs, o kas toliau? Socialinės paramos skyriaus vedėja L. Pocevičiūtė sako, kad su duomenimis supažindinta savivaldybės administracija, informuotas Švietimo, sveikatos, kultūros ir socialinių reikalų komitetas.

„Kai kuriose situacijose net neaišku, kiek mes galime padėti, nes būstai privatūs. Žinoma, reikia apie tai kalbėti, nes tose šeimose auga vaikai. Turime viską matyti. Nežinau, bet gal naujajame biudžete eitų kažkiek lėšų tam numatyti“, – sakė L. Pocevičiūtė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.