Pateikė idėją, kuri jau turėjo būti pateikta vakar

girdauskas pukinskiene
Nuotr. Jau praėjusį mėnesį vykusio tarybos posėdžio metu tarybos narė Aušrelė Pukinskienė kritikavo Regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko darbo metodiką, prašė konkrečių tikslinimų, tačiau jai daug neaiškumų ir šįkart.

Gintarė MARTINAITIENĖ

VšĮ „Namai visiems“ pateikta projektinė idėja dėl socialinių paslaugų infrastruktūros plėtros rajone komisijos buvo atrinkta kaip geriausia. Šiandien savivaldybės taryba spręs, ar pritarti projekto įgyvendinimui. Iš viso antrą kartą skelbtame konkurse dalyvavo trys rajono organizacijos. Kritikos pažerta ne patiems pasiūlymams, bet darbo organizavimui, specifikai, kaip buvo atrinktas geriausias pasiūlymas.

Galimybe nepasinaudojo

Maždaug prieš metus pirmajame paraiškų teikimo konkurse laimėjo Voniškių kaimo bendruomenės pasiūlymas. Tarybos nario Tautvydo Šukio vadovaujama bendruomenė rekonstruojant ūkinį pastatą planavo įkurti globos namus, jo močiutei priklausančiame sklype. Tada buvo įvairiausių vertinimų ir kalbų, kodėl geriausiu atrinktas būtent šis projektas, abejota, ar reikia tokioje vietovėje kaip Voniškiai globos namų, svarstyta, ar bendruomenė finansiškai bus pajėgi įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Galiausiai paraišką bendruomenė atsiėmė, galėjo ją pataisyti ir teikti dar kartą, bet šia galimybe nusprendė nepasinaudoti.

Trys idėjos

Ja pasinaudojo VšĮ „Namai visiems“ geriau dar žinoma tiesiog kaip labdaros valgykla, Kukarskės globos namai ir Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centras. Spalio viduryje posėdžiavusi komisija sprendė, kuris pasiūlymas yra verčiausias dėmesio. Maksimaliai įvertinta „Namai visiems“ idėja, labai mažai, vos trimis procentais atsiliko Kudirkos Naumiesčio pasiūlymas, prasčiausiai įvertintas Kukarskės globos namų pasiūlymas. Tiesa, kuri idėja geriausia, iš principo paviešinta tik tada, kai buvo parengtas sprendimo projektas tarybai. Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas žadėjo informuosiąs spalio 16 d., paskui žadėjo 19 d., paskui 20 dieną... Galiausiai paaiškėjo savaime, nes buvo parengti sprendimai tarybai. Nelabai savivaldybės administracija nori aiškinti, kokie tie vilkinimo motyvai, nes terminai ir taip lipa ant kulnų. Kita vertus, o kas čia naujo...

Negailėjo kritikos

Kritikos Regioninės plėtros skyriaus vedėjui Vitui Girdauskui dėl darbo specifikos nebuvo gailėta ir praėjusį mėnesį, kai taryba turėjo apsispręsti, ar apskritai pritarti dalyvavimui šioje priemonėje. Tada žodžio į vatą nevyniojo Aušrelė Pukinskienė, apskritai klausimą siūliusi atidėti.

„Absoliučiai prastas projektas. Šitokio nekonkretumo dar nemačiau. Grįžkit į darbo grupę ir sudėliokit. Turi būti aiškiai surašyta, už ką konkrečiai ir kiek konkrečiai skiriama balų. Galų gale, kokie mūsų prioritetai. Gal reikia stiprinti, kas sukurta, o ne kurti kažką naujo?“ – kritiką vedėjui rėžė tarybos narė.

Kadangi, kaip jau įprasta, spaudė ir tebespaudžia terminai, tiesiog tarybos posėdžio metu A. Pukinskienė susitarė su V. Girdausku, ką šis turėtų patikslinti, ir sprendimo projektui pritarta buvo.

Tačiau tylėti ji nebuvo linkusi ir šįkart. Tarybos narė abejojo netgi priimto komisijos sprendimo teisėtumu, nes priimant sprendimą posėdyje nedalyvavo dvi iš septynių darbo grupės narių.

„Kodėl darbas organizuojamas taip, kad posėdyje nedalyvavo dvi savivaldybės administracijos darbuotojos? Nebuvo Daivos Pilypaitytės ir Jūratės Šneideraitienės. Gal joms balsuojant balsai būtų pasiskirstę visai kitaip? O kaip apskritai buvo balsuota? Man labai trūksta aiškumo, konkretumo. Man nepatinka politiniai sprendimai. Protokole šios informacijos nėra“, – pyko A. Pukinskienė, prašiusi pateikti konkrečius darbo grupės narių balsavimus.

Komisijos pirmininkė, administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė sakė, kad čia nėra jokios politikos. Jau jeigu taip viskas neskaidru, administracijos direktorius Dainius Grincevičius, vicemeras Bernardinas Petras Vainius siūlė kvestionuoti komisijos darbą. Tačiau... stipriai spaudžia terminai, jei nori apskritai spėti įšokti į jau važiuojantį traukinį.

Pasiūlė, ko reikėjo vakar

Pasak I. Šeflerienės, „Namai visiems“ siūlo tai, ko rajone jau reikėjo vakar ar užvakar.

„Aš asmeniškai tikrai jais tikiu. Mane įtikino. Manau, jie yra įrodę, kad tai daro su užsidegimu, noru iš vidaus ir brangina idėją. Tai labai svarbu“, – sakė I. Šeflerienė.

Ji mano, jog norint rajonui bristi iš socialinės krizės ir liūno „Namų visiems“ paslaugos tikrai reikalingos.

Giedrės Šedbarienės vadovaujama įstaiga siekia sutvarkyti Šakiuose Birutės gatvėje esantį pastatą, kurį nupirko geradariai šakiečiai ir perleido naudotis panaudos būdu. Remontas ten vyksta ir dabar. Kadangi projektinį siūlymą teikia VšĮ, jie neprašo savivaldybės prisidėjimo. Gavę paramą jie baigtų tvarkyti pastato vidų ir išorę, įrengtų keletą kambarių, virtuvėlę. Veiktų ne tik labdaros valgykla, bet neribotai būtų teikiamos viešos skalbyklos, dušo paslaugos, veiktų senyvo amžiaus asmenų dienos centras, būtų teikiama pagalba naudojantis informacinėmis technologijomis, planuojama įkurti ir nakvynės namus, kur iki 10 asmenų būtų suteikta laikina pastogė (po gaisro, grįžusiems iš įkalinimo įstaigos, po smurto artimoje aplinkoje atvejų ir pan.). Įgyvendinant projektą planuojama sukurti šešias darbo vietas, tarp kurių virėjo, socialinių darbuotojų bei padėjėjo, paslaugų administratoriaus ir pan., akcentuojama, kad gavus paramą išsiplėstų ir teikiamų paslaugų skaičius. Bendra projekto suma 191 tūkst. 181 euras.

Siekė sveikatinti

Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro direktorius Donatas Jasulaitis šalia esamų globos namų teikiamų socialinių paslaugų norėjo teikti sveikatinimo paslaugų kompleksą. Paslaugos būtų teikiamos sutvarkius ir pritaikius šalia globos įstaigos įsigytą pastatą. Buvo planuota, kad paslaugas galėtų gauti ne tik globos įstaigos gyventojai, bet ir visi norintys.

Kukarskės globos namų direktorės Astos Pranaitienės siekiamybė – sutvarkyti pastatą ir sudaryti sąlygas įstaigoje papildomai apgyvendinti 20 asmenų, teikti ilgalaikes ir trumpalaikes socialines paslaugas. Šiai idėjai nepritarta ir todėl, kad prie projekto įgyvendinimo būtų reikėję prisidėti ir savivaldybei.

Jei taryba „Namai visiems“ projekto įgyvendinimui pritars, nedelsiant reikės teikti projektinį pasiūlymą, tada kreiptis į Marijampolės regiono plėtros tarybą, vėliau į ministeriją ir t. t. V. Girdausko skaičiavimu, tai gali užtrukti pusmetį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.