Norintys dalytis gerumu jau gali pildyti vaikų svajones

vaiku svajones
Nuotr. Mūsų rajono vaikų norai įvairūs – vieniems reikia žieminių batų, striukės, kiti svajoja apie žaislus, kurių tėvai, galbūt, nupirkti jiems neišgali.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Artėjant didžiosioms metų šventėms jau septintus metus iš eilės vykdoma „Vaikų svajonių“ akcija, prie kurios jau ketvirtus metus prisijungia ir Šakių socialinių paslaugų centras. Kaip ir kiekvienais metais – vaikų norai ypač žemiški, nesunkiai išpildomi, kai kurie spaudžiantys širdį.

Projektas prieš septynerius metus pradėtas kaip savanoriška veikla, kurios tikslas – išpildyti sudėtingomis socialinėmis sąlygomis gyvenančių vaikų svajones bei padrąsinti vaikus tikėti savo svajonėmis ir jų siekti. Projektą mūsų rajone koordinuojanti Socialinių paslaugų centro socialinė darbuotoja Brigita Valatkaitytė pasakojo, kad, kaip ir kiekvienais metais, prie akcijos prisijungė visos rajono seniūnijos, kuriose socialinės darbuotojos pluša, renka vaikų svajones, jas surašo ir skaičiuoja.

„Labai smagu, jog seniūnijose vaikų svajones šiemet renka dar daugiau – aštuoniolika socialinių darbuotojų. Jos, nuvykusios aplankyti šeimų, pasikalba su vaikais, jų tėvais ir išrenka vieną norą, ką vaikas norėtų gauti dovanų“, – pasakojo B. Valatkaitytė.

Atsivertus interneto svetainę, kurioje sudėtos vaikų svajonės, ir pasirinkus Šakių savivaldybę, atsiveria daug mažų debesėlių, kuriuose parašyti vaikų vardai, amžius ir tai, kokią svajonę vaikas turi. Bene populiariausia svajone tradiciškai išlieka žaislai, tačiau vis daugėja ir tokių norų, kuriuos perskaičius, ko gero, dažnam suspaudžia širdį. Ne tik mūsų rajono, bet ir visos šalies mažieji gyventojai turėtų tegalvoti apie savo vaikystę, žaidimus su draugais ir kitus vėjavaikiškus dalykus, tačiau realybė kiek kitokia.

Štai dvejų metukų Emiliui nereikia žaislų, mama teigia, kad vaikas jų turi daug, Emiliui reikia komodos su stalčiais, kad būtų kur sudėti vaiko drabužėlius. Dešimties metų Andrius svajoja apie daugiavietę palapinę, nes labai domisi turizmu, patinka keliauti, dalyvauti žygiuose gamtoje, o jų metu miegoti palapinėje. Trejų metukų Deimantės svajonė – rogutės, aštuonerių Indrės – žieminė striukė, o keturiolikos metų Mindaugas nori... mėlynos spalvos džemperio.

Norus būtų galima vardyti ir vardyti, jų dabar svetainėje – apie 160, tačiau tai dar ne viskas. Kol kas ne visų seniūnijų socialinės darbuotojos spėjo į sistemą įdėti vaikų svajones, bet nuo lapkričio 15 d. matysime visus rajono vaikų norus.

Praėjusiais metais gyventojai pildė 322 mūsų savivaldybėje gyvenančių vaikų norus. Kaip rodo kelių praėjusių metų patirtis, vaikų svajones perka nebūtinai mūsų rajono ar netgi mūsų šalies gyventojai. Pavyzdžiui, pernai nemažai vaikų svajonių išpildė Anglijos gyventojai. Daug vaikų svajonių išpildo įvairios įmonės, organizacijos. Ypač smagu, kad „Vaikų svajonių“ projekto pradžia kiekvienais metais tarsi padiktuoja mintį, kad laikas suskubti pasirūpinti ne tik artimaisiais, bet ir sunkesnėmis sąlygomis gyvenančiais mūsų rajono vaikais.

„Vaikų svajonių“ projektą rajone koordinuojanti B. Valatkaitytė pasakojo, kad iki šiol buvo pildomi 2–14 m. amžiaus vaikų norai, tačiau nuo šių metų taisyklės pasikeitė ir projekte gali dalyvauti vaikai nuo gimimo iki pat pilnametystės.

„Labai džiaugiuosi tokiais pasikeitimais, juk jei šeimoje auga mažesnis nei dvejų metukų ar vyresnis nei 14 metų vaikas, tai jokiu būdu nereiškia, kad jis neturi svajonių arba kad jam nereikia žaislų, drabužių ar batų“, – komentavo B. Valatkaitytė.

Savo darbo kabinete ji, tarsi Kalėdų Senelio padėjėja, jau ruošia vietą netrukus Socialinių paslaugų centrą užgriūsiančioms gyventojų siunčiamomis dovanoms, kurios vėliau pagal unikalius kodus bus išskirstytos į seniūnijas.

„Vaikų svajones gyventojai gali pildyti iki gruodžio 15 d. Tada per kalėdinius karnavalus ir viso šventinio laikotarpio metu socialiniai darbuotojai ar patys svajones išpildę asmenys dovanėles perduos vaikams. Tikiu, kad šiemet nebus nuskriaustas nė vienas vaikas ir visų iki vieno norai bus išpildyti“, – neabejoja B. Valatkaitytė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.