Atsisakė seniūnijų pertvarkos, imsis administracijos

pilypaitis del pertvarkos
Nuotr. Meras Edgaras Pilypaitis (dešinėje) sakė, kad nei jam, nei jo pavaduotojui Bernardinui Petrui Vainiui nebuvo lengva atlaikyti gyventojų spaudimą dėl numatytos pertvarkos, todėl ragino opoziciją nesišvaistyti kaltinimais.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Apie tai, kad vykdant numatytą seniūnijų pertvarką pastaruoju metu „užtrauktas rankinis“, prabilta jau ne kartą, o paskutiniajame tarybos posėdyje sprendimas, kuriuo liepos 28 d. buvo pritarta biudžetinių įstaigų steigimui, panaikintas. Tiesa, atsisakius sumanymo pertvarkyti seniūnijas, iki pavasario planuojama pertvarkyti savivaldybės administraciją.

Meras Edgaras Pilypaitis, pradėdamas paaiškinimą, kodėl teikiamas toks sprendimo projektas, pabrėžė, kad idėjos seniūnijas pertvarkyti į biudžetines neatsisakoma. Jų savarankiškumas, pasak mero, išlieka prioritetiniu valdančiosios koalicijos siekiu. Tačiau analizuojant visą įstatyminę bazę išaiškėjo įstatymų neatitikimai, o atsakingų institucijų išaiškinimo negauta iki šiol. Tad, aiškino meras, reformą vykdyti būtų neracionalu, nes neaiškus ūkinės veiklos vykdymas naujai steigiamuose juridiniuose subjektuose. Apie tai prakalbus rajono vadovui, turėjo ką pasakyti ir opozicinė Zanavykų frakcija. Aušrelė Pukinskienė, kaip patyrusi konsultantė, priminė, kad ji dar liepą ragino įsivertinti bei analizuoti stiprybes, silpnybes ir grėsmes. Tada, pasak jos, ūkinės funkcijos būtų numatytos kaip neaiškumas ir nereikėtų apie tai kalbėti dabar. Be to, opozicija priminė šį klausimą kėlusi ne kartą, tačiau niekas girdėti nenorėjo. Ko gero, todėl, kad opozicija, o ne kas nors kitas sako, kad nėra išaiškinimo... J. Puodžiukaitis ne kartą bandė apie tai kalbėti ir seniūnijų pertvaros darbo grupės posėdžiuose.

A. Pukinskienė sakė užjaučianti seniūnijų pertvarkos darbo grupei vadovavusią administracijos direktoriaus pavaduotoją Iloną Šeflerienę, tikino nekaltinanti ir „pradžiamokslio administracijos direktoriaus“, tačiau kritikos negailėjo merui ir vicemerui Bernardinui Petrui Vainiui.

„Jūs ne naujokai. Ant bėgių ir vėžių blogai užstatėte jūs“, – rėžė A. Pukinskienė.

Meras ragino nesimėtyti nekompetencijos kaltinimais ir ne kartą akcentavo, kad per keletą mėnesių atliktas analitinis darbas, surinkta medžiaga, įvertinta būklė nenueis perniek. Jam pritarė ir kiti valdančiosios daugumos atstovai. Bet ne opozicija. Mat A. Pukinskienė apskaičiavo, kad posėdžiavimai, susitikimai, važinėjimai po seniūnijas atsiėjo apie 2,5 tūkst. eurų, o skaičiuojant kitaip – esą vienas žmogus du mėnesius buvo visiškai eliminuotas iš darbo. Rima Rauktienė bandė skaičiuoti patirtas emocijas bei pridūrė, jog pertvarka leido labiau vieniems kitus pažinti, pažiūrėti, kokiomis priemonėmis kas siekia savo tikslų įgyvendinimo. Štai Tautvydas Šukys minėjo, kad labiau susitelkė ir pačios bendruomenės, žmonės aktyviai reiškė savo nuomones, tad gal ne viskas taip blogai. Valdantiesiems priklausanti Eglė Dragūnaitytė, klausydama kolegų skaičiavimų, pateikė ir savąją versiją. Pasak tarybos narės, galbūt galima apskaičiuoti, kiek laiko nedirbdamas praleidžia rūkantis žmogus, nors algą už tai gauna. Jei per dieną rūko apie pusvalandį, tai per metus būtų apie 120 valandų arba paprasčiau, maždaug trys savaitės.

Meras aiškino: kai bus aiški teisinė bazė, prie klausimo bus grįžta, neužkertant kelio ir kitoms galimoms formoms pasirinkti. Be to, jis kalbėjo, kad demografiniai rodikliai ne rajono naudai, tad taryba turės priimti sprendimą, kiek apskritai biudžetinių įstaigų savivaldybė būtų pajėgi išlaikyti.

Kaip minėta, tuo pačiu sprendimu vienas sprendimas panaikintas, o kitam uždegta žalia šviesa, mat pavesta administracijos direktoriui Dainiui Grincevičiui iki kovo 31d. pateikti tarybai tvirtinti savivaldybės administracijos struktūrą. Tai, kaip aiškina rajono vadovas, įpareigoja dar 2015 m. pateikta savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos finansinio audito ataskaita, kur buvo rekomenduota patikslinti administracijos struktūrą. Tiesa, jau ir esant dabartinei valdžiai apie tai kalbėta ne kartą, tik valdžios atstovai nekalbūs ir į detales nesileidžia. Meras yra aiškinęs, kad pertvarkyti struktūrą norima ne steigiant naujas pareigybes, o performuojant, apjungiant, sugretinant esamas funkcijas.

„Norime susitvarkyti iš vidinių resursų ir nedidindami valdiško aparato. Juk ir anksčiau apie tai kalbėta, bet taip ir liko, o žmonėms gyventi ir dirbti nežinioje yra pats blogiausias dalykas“, – kalbėjo rajono vadovas.

Pasak jo, net patys darbuotojai turi tam tikrų siūlymų, matymų.

„Pavyzdžiui, viešieji pirkimai vyksta per du skyrius. Klausiame ir žmonių, ar jiems taip patogu. Į Bendrąjį skyrių apskritai viskas sukrauta: ir personalas, ir juridika, ir tarybos aptarnavimas, ir ūkinė pusė, tai yra vairuotojai. Ar tai normalu, nežinau. Tai diskusiniai dalykai“, – komentavo E. Pilypaitis.

Jis aiškino, jog pertvarką administracijoje norėta daryti remiantis priimtu seniūnijų modeliu, mat jei seniūnijos taptų biudžetinėmis, nereikėtų tokio Centralizuoto skyriaus, jei būtų filialai, vėl būtų kiti veiksmai. Tačiau, pasak mero, jei bus matoma, kad tam tikrų pokyčių reikės ir po pertvarkos, bus galima imtis veiksmų, nes sprendimas – ne šventa karvė. Taip pat jis prakalbo ir apie motyvuotų, tikrai suinteresuotų žmonių stygių valdiškose įstaigose.

„Žmones rasti labai sunku. Jau vien su direktorių konkursais kas vyksta. Konkursai tušti“, – kalbėjo meras, pridūręs, kad tik iš šono atrodo, jog valdiškoje įstaigoje – aukso kasyklos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.