Besikeičiantis miesto skveras – naujas laikmečio iššūkis šakiečiams

skveras kasa
Nuotr. Šiuo metu skvere darbų įkarštis – tiesiamos komunikacijos, atliekami kiti darbi, tačiau gyventojus labiausiai jaudina pjaunami medžiai.


Pasibaigus miesto skvero rekonstrukcijos darbų pirmajam etapui ir iškilmingai pasidžiaugus nuveiktais darbais bei skambančiu karilionu, kurį laiką ši miesto centrinė dalis, pasak šakiečių, buvo tarsi „pusiau skusta, pusiau lupta“. Tad neseniai prasidėję likusios skvero dalies rekonstrukcijos darbai džiugina. Tiesa, ne visus.

Skvero teritorijoje pasigirdus traktorių burzgesiui ir pradėjus virsti medžiams, miesto gyventojai ne juokais sunerimo. Žmonės ėmė baimintis, kad žalioji skvero dalis, iškirtus medžius, bus visiškai suniokota, visa skvero teritorija pavirs pilku betoniniu grindiniu.

„Tai, kas vyksta, panašu į akciją „Šakiai kertasi“. Dalis skvero jau sutvarkyta – uždengta akmens plokštėmis, likusi dalis bus uždengta netrukus. Panašu, kad šakiečiai trokšta vaikščioti trinkelių plynėse, sportuoti aikštynuose, kur nėra pavėsio, vedžioti savo vaikus po skverą ir parką, kur nėra medžių“, – komentarai dėl skvere kertamų medžių netyla internete.

Šakių rajono savivaldybė gyventojus suskubo informuoti, jog šiuo metu miesto centre vykdomi skvero rekonstrukcijos darbai ir senųjų medžių kirtimas atliekami pagal tarptautinį projektą „Draugystės parkai 2“, vadovaujantis jau anksčiau parengtu „Šakių miesto skvero rekonstravimo techniniu projektu“. Beje, su skvero rekonstrukcijos projektais šakiečiai turėjo progą susipažinti dar jų rengimo ir svarstymo metu, tačiau tuomet pasigesta miesto gyventojų aktyvumo bei pasiūlymų.

Bus nauji želdiniai

Rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus architektas Mantas Paketuris tikina, kad miesto gyventojams nėra pagrindo nerimauti. Įgyvendinant projektą, tenka laikytis tam tikrų apželdinimo principų, šalinti senus ir ligotus medžius, menkaverčius želdinius.

„Matyti kertamus medžius, be abejo, žmonėms yra baisu, tačiau reikia suprasti, kad kitos išeities nėra. Prieš kelis dešimtmečius skvere medžiai buvo sodinami be jokios strategijos, akivaizdžiai per tankiai, todėl šiandien jie pasmerkti skursti, o ateityje ir numirti. Medžius miestuose sodinti reikia itin atsakingai, įvertinant jų perspektyvą“, – susidariusią situaciją komentavo rajono architektas M. Paketuris.

Kadangi aplink skverą bus tiesiamas šaligatvis, čia augančių liepų likimas kol kas neaiškus. Architekto manymu, suskurdusius medžius reikėtų šalinti ir čia pasodinti naujus želdinius. Žinoma, skvere bus palikti ąžuolai ir kiti vertingieji augalai. Taip pat pagal vykdomą projektą skvere bus atsodintos arba naujai pasodintos penkios liepos, trys ąžuolai bei gluosnis (techninis projektas, kuriame matyti, kiek medžių bus iškirsta ir kiek atsodinama, viešinamas savivaldybės svetainėje bei facebook paskyroje). Pasak architekto, šiuo metu techninio projekto pakeitimai jau negali būti daromi.

„Kol kas pats darbų įkarštis, todėl sunku miesto gyventojams suprasti, koks bus galutinis rezultatas. Kai viskas bus sutvarkyta, šakiečiai pamatys visai kitokį šiuolaikiško skvero vaizdą, kuris jiems tikrai turėtų patikti“, – sakė M. Paketuris.

Architekto pastebėjimu, Šakiai šiuo metu visur pristatomi kaip jaukus ir modernus miestelis, todėl šakiečiams reikėtų nebijoti šiuolaikinių idėjų. Be to, lyginant su ankstesniais laikais, šiuo metu miesto infrastruktūros planavimo srityje yra atsiradę daug naujų reikalavimų ir pasikeitimų, kurių būtina laikytis.

Kitų metų pabaigoje

Architekto M. Paketurio manymu, mažiau būtų aistrų ir nepasitenkinimo, jei apie mieste ir rajone vykdomus darbus rajono gyventojai turėtų daugiau konkrečios informacijos. Savivaldybės specialistas žada rajono žiniasklaidoje pateikti šakiečiams konkrečią informaciją apie tai, kokiais principais bei įstatymų nuostatomis vadovaujamasi vykdant vienokius ar kitokius darbus.

Šiuo metu tvarkomoje skvero dalyje planuojama įrengti kietų dangų aikšteles ir takus, bus sutvarkytos požeminės komunikacijos, įrengti apšvietimo tinklai ir šviestuvai. Vienas iš skvero akcentų – pliumpas ir nuo jo besidriekiantis nedidelis vandens upeliukas. Kitoje teritorijos dalyje bus įrengta speciali poilsio ir vaikų žaidimų zona. Čia numatyta sumontuoti vieną pirmųjų Lietuvoje itin šiuolaikišką vaikų žaidimų aikštelę, aprūpintą specialia apsaugine įranga. Atlikus visus techninius skvero rekonstrukcijos darbus, bus imtasi apželdinimo projekto darbų. Kitų metų rudenį ketinama pasodinti naujus medžius, įrengti gėlynus, sutvarkyti visą žaliąją zoną. Skvero rekonstrukcijos darbus, kuriuos atlieka UAB „Šilutės polderiai“, numatyta vykdyti dviem etapais ir užbaigti iki 2018 metų gruodžio 31 dienos.

Violeta Seredžiuvienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.