Anksčiau nematė, kad prasilenkė su elementaria logika?

mockaiciai
Nuotr. Šakiečiai Irina ir Audrius Mockaičiai rajono valdžios teiravosi ne tik dėl skvere kertamų medžių, bet ir dėl kitų, jų manymu, prasilenkiančių su elementaria logika sprendinių.

„Kodėl anksčiau niekas nematė, kad projektuotojai prasilenkė su elementaria logika?“ – tokį klausimą kėlė ir atsakymų, kaip gelbėti šiuo metu rekonstruojamą miesto skvero antrą dalį, praėjusį ketvirtadienį ieškojo Šakiečių bendruomenės nariai, diskutuodami prie bendro stalo su rajono savivaldybės meru Edgaru Pilypaičiu, Regioninės plėtros skyriaus vedėju Vitu Girdausku bei Architektūros ir urbanistikos skyriaus architektu Mantu Paketuriu.

Praėjusiame „Draugo“ numeryje rašėme apie miesto gyventojams nerimą sukėlusius skvero medžių kirtimo darbus. Šakiečių bendruomenės nariai suskubo kreiptis į patį rajono savivaldybės merą E. Pilypaitį ir išdėstyti ne tik savo nuogąstavimus, bet ir pasiūlymus.

Kaip sakė Regioninės plėtros skyriaus vedėjas V. Girdauskas, vilniečių IĮ „Atkulos projektai“ projektuotojų parengtas skvero rekonstrukcijos projektas visuomenės svarstymui buvo pateiktas dar 2013 metais. Būtent tuomet tikėtasi didesnio šakiečių aktyvumo, bet į susitikimą su meru atvykę Šakiečių bendruomenės nariai tikino, kad viešuose projektų pristatymuose dalyvavo, tačiau į jų pasiūlymus niekas nekreipė dėmesio.

„Matome liūdną rezultatą. Jau liko plynas laukas vienoje pusėje, dabar kertami medžiai kitoje skvero dalyje. Kodėl projektuotojai tiesiog prasilenkia su elementaria logika?“ – piktinosi Audrius Mockaitis, Kęstučio gatvėje esančio daugiabučio namo bendrijos pirmininkas.

Šakietė Irina Mockaitienė nerimavo ne tik dėl skvere numatytos įrengti vaikų žaidimų zonos, bet pastebėjo, kad vasarą skvere labai trūksta pavėsio, reikėtų įrengti daugiau suolelių žmonių poilsiui.

„Iš abiejų skvero pusių vyksta intensyvus automobilių eismas, tačiau projekte visai nėra numatyta jokios apsauginės zonos, gyvatvorės ar tvorelės, kuri atskirtų nuo judrios gatvės mažamečių vaikų žaidimų zoną“, – savo susirūpinimo neslėpė šakietė I. Mockaitienė.

Administracijos atstovai sutiko, jog šią problemą teks spręsti, nes projektuotojai tokį dalyką pamiršo.

„Projekte tikrai yra labai daug trūkumų, tačiau ką nors iš esmės pakeisti jau vėlu, nes skvero teritorijoje nutiesti inžineriniai tinklai, atlikti kiti darbai. Bandysime diskutuoti apie tam tikrus pakeitimus ir jų įgyvendinimą. Jau nuspręsta ir pavyks išsaugoti vieną projekte numatytą šalinti medį“, – atvirai pripažino architektas M. Paketuris.

Šakiečių bendruomenės nariai piktinosi, kur buvo ankstesnė savivaldybės valdžia, kodėl rajono vyriausioji architektė nematė projekte esamų spragų, apie kurias tenka kalbėti tik tada, kai jau šaukštai po pietų. Šakietis Gintautas Lenkas įsitikinęs, kad bent dabar bendromis pastangomis reikia bandyti gelbėti tai, ką dar įmanoma, bent šiek tiek pakoreguojant projektą. Žmonėms rūpi, ar bus atsodinti iškirsti medžiai, ar tiesiant šaligatvius bus iškirsti visi medžiai, šiuo metu juosiantys skverą. Pagal projektą tiesiant šaligatvį medžius išsaugoti būtų neįmanoma, todėl, pasak V.Girdausko, bus bandoma ieškoti kitokių sprendimų. Kadangi yra likę šiek tiek sutaupytų lėšų, iškirstus senus medžius būtų galima atsodinti naujais.

Susitikimo metu šakiečiai teiravosi, ar nekils tų pačių problemų ir dėl paežerės zonos, ar ir ši miesto dalis netaps plynu lauku. Savivaldybės architektas M. Paketuris visus patikino, kad pagal numatytą projektą čia medžiai bus tik retinami, šalinamos ligotos tuopos ir liepos, iškertami menkaverčiai krūmynai.

Rajono savivaldybės meras E. Pilypaitis dėkojo šakiečiams už aktyvią poziciją ir pilietišką požiūrį, žadėdamas atsižvelgti į išsakytas pastabas ir kviesdamas ateityje aktyviau dalyvauti viešuose projektų svarstymuose.

Violeta Seredžiuvienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.