Kuo kvėpuoja socialdemokratai: komunikavimo stoka, svylanti košė ir noras išsigryninti

socialdemokratai oleka
Nuotr. Lietuvos socialdemokratų Šakių skyriaus tarybos susirinkime dalyvavęs Seimo narys Juozas Olekas (kairėje) pasisakė už išsigryninimą ir prioritetų išsikėlimą. Jis irgi pripažino, kad partijoje trūksta elementaraus kalbėjimosi, keitimosi informacija.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Lietuvos socialdemokratai (LSDP) išgyvena ne pačius geriausius laikus – Seime skilo į dvi frakcijas, netrukus turėtų būti paskelbta Konstitucinio Teismo išvada dėl Seimo nario Mindaugo Basčio veiksmų, o ir Šakių skyriuje, nors bandoma sakyti, kad viskas gerai, taip nėra – praėjusią savaitę vykusio skyriaus tarybos posėdžio metu ypač daug kalbėta, kad trūksta elementaraus komunikavimo, keitimosi informacija. Nesijausdama komandos dalimi pareiškimą ir atsisakymą eiti skyriaus štabo vadovės pareigas pateikė Kristina Geršvaltaitienė.

Svarbus gretų išlaikymas

Praėjusią savaitę vykusiame LSDP Šakių skyriaus tarybos susirinkime dalyvavo ir Seimo narys Juozas Olekas, naujosios frakcijos seniūnas, kuriuo jis tapo po to, kai Seime socialdemokratai nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos į opoziciją. Apie frakciją J. Olekas kalbėjo kaip apie pakankamai stabilią, o prie frakcijos prisijungusią buvusią „valstietę“ ir liberalę Dovilę Šakalienę jis minėjo tik gerais žodžiais.

„Ji labai socialdemokratiškų pažiūrų žmogus. Galbūt net per aktyvi, ne viską galime ir suspėti, todėl labai džiaugiamės turėdami ją savo frakcijos gretose“, – sakė Seimo narys, pridūręs, kad iš atsiskyrusių ir esančių pozicijoje kol kas „per daug nieko negirdėti“.

J. Olekas minėjo, kad dabar svarbiausia išsigryninti prioritetus, išsikelti kokius penkis, kuriuos sukoncentravus, sutelkus visą dėmesį ir atkakliai, kaip Donaldas Trumpas, siekti jų įgyvendinimo. Būtent atkaklumo įgyvendinant užsibrėžtus tikslus, kaip sakė svečias, dažnai socialdemokratams ir pritrūkdavo.

„Mūsų gretų išlaikymas ir sustiprinimas šiuo metu labai svarbus“, – akcentavo J. Olekas, pridūręs, kad metus reikėtų baigti ne su praradimais, o su prieaugiu. Tad jis skatino kviesti, raginti žmones jungtis į bendraminčių partiečių gretas. Pasak jo, per metus išeinančių skaičius būna apie 300–400, o ateinančių 600–800 žmonių. Romas Pukinskas konkrečiais pavyzdžiais svečio prašė paaiškinti girdimas kalbas apie narių išėjimus tai iš vieno, tai kito skyriaus, tačiau J. Olekas ramino, kad tai pavieniai atvejai, o įvairiomis kalbomis esą tik siekiama supjudyti, tad patarė neprarasti budrumo.

E. Dragūnaitytė pasidžiaugė skyriaus vienybe ir neišsilakstymu bei ragino kovoti ne prieš ką nors, o už ką nors. Dėl to, kad Seime socialdemokratai opozicijoje, ji nemato nieko blogo, kaip tik, politikės nuomone, tai leidžia parodyti tikrąjį veidą, leidžia atviriau ir ryškiau reikštis.

Atlieka kilogramais

Klausimų J. Olekui iš Šakių skyriaus narių netrūko įvairiais klausimais, tad ir susitikimas truko kone tris valandas. Akivaizdu, kaip kalbėjo skyriaus pirmininkas Viktoras Lebedžinskas, kad tokių susitikimų trūksta. Todėl panašaus pobūdžio susibūrimų, pasikalbėjimų ateityje esą planuojama daugiau.

R. Pukinskas prakalbo apie tai, kad kilogramais atlieka neišdalinto leidinio „Socialdemokratai“. Jam ši situacija visiškai nesuprantama, nes kiekvienas kaip knygnešys turėtų pasikišęs po pažastimi leidinį dalinti, skleisti.

J. Olekas skyriaus nariams siūlė teikti savo matymus, koks turėtų būti partinio leidinio turinys, kokiais kanalais jis turėtų būti platinamas ir pan. Pats J. Olekas sakė visuomet padirbantis paštininku ir padalinantis bent jau po kaimynines pašto dėžutes. Tačiau svarbu, jo nuomone, kad tai būtų įdomu ir skaitytojams.

„Kas dabar pas mus rūpinasi įvaizdžio formavimu? Kas atsakingas už idėjų sklaidą? Jo darbą vertinu labai blogai“, – sakė Romas Eikevičius.

Atsisakė pareigų

Tačiau, pasirodo, trūksta ne tik idėjų sklaidos, bet ir elementaraus kalbėjimosi, nariai jaučia ir viešumo stoką. Štai R. Pukinskas ragino kad ir internete teikti partijos poziciją vienais ar kitais valstybėje vykstančiais klausimais. Tada esą ir įvairių spekuliacijų būtų mažiau.

Dešimt metų politinėje veikloje dalyvaujanti Mindaugo Basčio patarėja bei rinkimų štabo vadovės pareigas ėjusi Kristina Geršvaltaitienė susitikimo metu pirmininkui V. Lebedžinskui įteikė pareiškimą, kad nuo gruodžio 11 d. ji atsisako eiti skyriaus štabo vadovės pareigas.

„Šiandieniniai LSDP Šakių skyriaus prezidiumo veiklos principai man nesuprantami. Aš, būdama rinkimų štabo vadove, apie mūsų skyriaus rinkiminius planus sužinau tik gruodžio 1 d., gavusi atsakingojo sekretoriaus kvietimą į tarybos susirinkimą. Tokia partijos vadovybės pozicija man sunkiai suprantama. Nesuprantama ir tai, kad nuo tada, kai pasikeitė Šakių skyriaus vadovybė, ne tik tarybos nariai, bei ir eiliniai partijos bičiuliai visiškai negauna jokios informacijos apie skyriaus veiklą. Tuo metu, kai LSPD išgyvena savotišką krizę, mes skyriuje visiškai nebendraujame, nekalbame su partijos nariais apie aktualius klausimus“, – linkėdama skyriui bei pirmininkui sėkmės ateinančiuose savivaldybių rinkimuose pareiškimą pateikė K. Geršvaltaitienė.

Vėliau ji aiškino, kad tiesiog nesijaučia esanti komandos narė, be to, jos nuomone, norint rezultatų, bendravimas tiesiog būtinas, nors R. Pukinskas ir ragino ją nešokti iš važiuojančio traukinio.

Kiti ragino gerbti žmogaus nuomonę, o Eglė Dragūnaitytė dėkojo K. Geršvaltaitienei „už žvėriškai sunkų darbą“.

Taip pat ji komentavo, kad jeigu skyrius nemato problemos, jog kuris laikas nėra Finansų komiteto, nes pareigų atsisakė jas ėjusi partietė, tai esą gal labai stipriai nebus pasigesta ir štabo pirmininkės.

Panaikinti svilėsius

Nemažai kalbėta ne tik apie gana sunkų, išbandymų reikalaujantį partijos etapą, bet ir apskritai apie socialdemokratinės ideologijos trūkumą, Būtent todėl, kaip sakė Bernardinas Petras Vainius, reikia susieiti, tartis, grynintis, kalbėti.

„Kaip atrodo mūsų partija, man asmeniškai susidarė toks vaizdelis: jeigu žiūrint iš kaimiškos šeimininkės pozicijų, tai surinkus visas kruopas, kiek yra visuose stalčiuose, suberta į vieną puodą, užkurta ugnis ir pradėta maišyti bei virti sriuba. Sriuba virė virė, šeimininkė išėjo į grožio saloną, pareina ir žiūri – kruopų sriuba iškilusi į viršų, dalis iškilo ir nukrito ant žemės – smulkioji frakcija, stambesnieji baltymingesnieji grūdai prisvilo, o per vidurį liko normalios perlinės krupos. Štai ir turime košę, kurią prieš rinkimus imsime dalyti rinkėjams“, – vaizdžiai situaciją apibūdino vicemeras B. P. Vainius, vylęsis, kad greičiau reikėtų nuimti tą nereikalingą svilėsių sluoksnį.

Jis sakė, jog išėjimų iš partijos yra ir skyriuje, o į klausimą, kodėl išeinama, esą sulaukta atsakymo, kad „kai neliko A. Brazausko ir man neįdomu“, nesvarbu, kad to Brazausko jau seniai nėra.

Susitikimo metu aptarta ir rajono situacija, pasiruošimas artėjantiems rinkimams, kalbėta apie kandidatų siūlymą mero rinkimams, kiti darbiniai klausimai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.