Strateginiame plėtros plane – siekis gerinti gyvenimo kokybę

strategija
Nuotr. Metus kurta naujoji strategija sutilpo maždaug 50-yje puslapių. Susitikimo dalyviai pripažino – parengtoje strategijoje neaiškumų yra nemažai.

Gruodžio 21 d. vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtintas 2018–2024m. strateginis plėtros planas, kuris buvo daug kartų analizuotas susitikimuose su gyventojais, posėdžiuose, apie jį buvo diskutuota pristatymuose.
 
Septynerių metų rajono strateginį planą aptarti susirinko rajono politikai, savivaldybės skyrių vadovai ir kiti suinteresuoti asmenys.

Susitikime dalyvavusi Ūkio skyriaus specialistė Asta Cikanienė išskyrė tris svarbius uždavinius, numatytus įgyvendinti strateginiame plane: pirma, per septynerius metus renovuoti iki 8 proc. daugiabučių, antra, pasiekti, kad centralizuoto geriamo vandens prieinamumas siektų 80 proc., o trečias uždavinys – šiuolaikiško susisiekimo sistemos plėtra – iki 2024 m. rajone tikimasi išasfaltuoti iki 17 proc. žvyrkelių.

Šakių verslo informacijos centro direktorė Daiva Palukaitienė, kalbėdama apie verslo užmojus, pabrėžė, kad per strategijos įgyvendinimo laikotarpį 24 asmenys turėtų pradėti naują verslą rajone.

„Aš darbo vietų kūrimo nišą matyčiau tuose smulkiuose verslo subjektuose, kurie sugeba ne tik startuoti, bet ir užaugti iki kelių darbo vietų, netgi iki dešimt. Siūlau neužkirsti kelio gauti paramą pradedantiems veikti verslo subjektams“, – siūlė savivaldybės tarybos narys Martinas Eimutis.

Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas pristatė programą 100+, tai gimstamumo skatinimo programa, kurios esmė – šeimoje gimus antram vaikui prie dabartinės 200 eurų išmokos būtų primokama dar 100 eurų. Pasak V. Girdausko, per metus gimstamumas padidėtų iki 10 proc., o rajono biudžetui tai kainuotų 120 tūkstančių eurų. Tarybos narys Romas Pukinskas papriekaištavo, ar reikėtų strateginiame plane prisirašyti tokių priemonių, kurių galbūt neįgyvendinsime.

„Sunku vaikų auklėjimą ir mokymą pasverti kažkokiais matavimo vienetais, kilogramais ar kilometrais. Mes strateginiame plane iškėlėme porą svarbesnių tikslų – mokymąsi visą gyvenimą ir sveikata bei sportas visiems“, – akcentavo Švietimo skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas. R. Pukinskas atviravo, kad neišvengiamai reikės mokytojus masiškai atleidinėti, teiravosi, kokių priemonių bus imamasi dėl mokytojų persikvalifikavimo.

„Noriu pasakyti, kad jaunų specialistų į švietimo sistemą praktiškai neateina. Pedagogų amžius senstantis. Mokytojo ateitis – manau, kad jis turėtų būti įvairių dalykų specialistas“, – svarstė E. Pauliukėnas. Tarybos narys Vaidas Balčiūnas siūlė įtraukti į strateginį planą dar vieną uždavinį, kad kuo daugiau mokinių laikytų informacinių technologijų egzaminą, jo žodžiais, mokiniai tuomet greičiau integruotųsi į darbo rinką.

Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė akcentavo, kad nuo šių metų liepos 1 d. Vaiko teisių apsaugos skyrius nebus pavaldus savivaldybei.

„Strateginiame plane priemonių sąraše rašote, kad teiksite bendrąsias paslaugas 2018 m. 1500 asmenims, o 2024 m. numatote palaugas teikti  2600 asmenų, tai rodo, kad mes jau degraduojam. Manau, kad turėtų būti mažėjanti paslaugų teikimo tendencija“, – svarstė R. Pukinskas.

Taip pat diskutuota, kad reikėtų plėtoti socialinių būstų nuomą. Svarstyta, kaip įteisinti neveikiančias rajone kapines (jų yra 285), ir kiti klausimai.

Posėdžio metu tarybos nariai vieningai patvirtino 2018-2024 m. rajono strateginį plėtros planą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.