Nors vanduo kelia grėsmę, kovą su gamta tenka pralaimėti

potvynis
Nuotr. Vasario pradžioje Mozūriškių kaime tyvuliavo ežeriukas ne tik ūkininko laukuose, bet jau sėmė elektros pastotės pamatus bei angarą.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Vasario pradžia priminė ne žiemos mėnesio, greičiau pavasario pradžią, nes ypač gausiai palijo. Prie kelio Pilviškiai–Šakiai–Jurbarkas, Mozūriškių kaime (Kidulių sen.), susikaupęs vanduo užtvindė vieno rajono žemdirbio laukus, Valenčiūnų aeroklubui priklausantį angarą ir net apsėmė elektros pastotės pamatus.

Po neseniai vykusios kelio Pilviškiai–Šakiai–Jurbarkas rekonstrukcijos matyti paaukštėjęs žemės reljefas, tačiau kelininkai padarė pralaidą, numatytą projekte, ir tikina, kad susikaupęs vanduo su kelio rekonstrukcija nesusijęs.

„Tokie jau metai, kad vanduo semia laukus visur. Mes tą problemą Mozūriškių kaime žinom. Manom, kad yra dirvožemio sluoksnis įšalęs, tai prieš daugelį metų įrengtos melioracijos sistemos galimai nepajėgia surinkti vandens. Padėtis šiandien yra tokia, kokia yra. O mums, kelininkams, praėję ir šie metai darbų atlikimui buvo išskirtiniai, tekdavo dažnai darbus stabdyti, nes vanduo apsemdavo“, – situaciją komentavo UAB „Alkesta“ darbų vykdytojas Vilius Matulevičius ir pridūrė, kad kelio Pilviškiai–Šakiai–Jurbarkas reljefas paaukštėjo apie 15 cm, tačiau patikino, kad pralaida įrengta buvo tinkamai.

Bene labiausiai nuo tokio vandens pertekliaus kenčia ūkininko Virginijaus Bataičio žiemkenčiai. Jis pasakojo, kad problema jau įsisenėjusi, jeigu metai šlapi, „javai tiesiog nugeria“.

„Čia visuomet buvo tokia loma, tai nėra kur tam vandeniui nubėgti. Aš žemę šioje vietoje tik nuomojuosi ir dirbu apie 10 metų, praėjusį rudenį pasėjau žieminius kviečius, bet jų jau ten nieko ir nelikę. Metai tokie...“ – problemą išsakė kalbintas žemdirbys.

Su tuo vandeniu šioje vietoje kaip užburtame rate: vanduo iš lauko per pralaidą teka į kitoje kelio pusėje esantį vandens nuleistuvą, iš jo į melioracijos griovį, toliau į Jotijos upelį, iš jo į Šešupę. Bet kadangi Šešupėje taip pat vandens perteklius, tai vandeniui nėra kur nutekėti...

Apie šią situaciją buvo informuoti ir rajono melioratoriai. Kaip komentavo Žemės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Vilhelm Haase, kuomet vyko kelio rekonstrukcija, buvo šiek tiek sukeltas žemės paviršius, o pirmadienį atvykę UAB Šakių hidrotechnika darbuotojai padarė geresnį vandens pritekėjimą į pralaidą. V. Haase žodžiais, šiuo metu vandens kiekis yra sumažėjęs, o po kelių dienų suveiks drenažas ir problemos turėtų nelikti. Specialistas neatmetė galimybės ateityje čia įrengti papildomą vandens surinktuvą.

ESO (Energijos skirstymo operatorius) taip pat buvo informuotas dėl apsemtos elektros pastotės.

„Patikrinome elektros pastotę, ji patikima ir saugi. Kad kito potvynio metu situacija nepasikartotų, pakeisime pastotę į stulpinę, įrengtą aukštai ant pačių elektros atramų. Taip įrenginiai bus saugūs ir nekels pavojaus aplinkiniams net ir tokių potvynių metu. Visus įrenginius nuolat tikriname ir prižiūrime, kad jie saugiai ir patikimai gyventojams tiektų elektros energiją“, – teigė ESO atstovai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.