Naumiestiečiams labiausiai trūksta vienybės

peckaitis mockeviciene
Nuotr. Susitikimo pradžioje naumiestiečiai dėl netinkamo rėmėjų lėšų panaudojimo žėrė kaltinimus Kudirkos Naumiesčio kultūros centro vadovei Laimai Mockevičienei (stovi dešinėje), jos ginti stojo centro darbuotojas Artūras Pečkaitis ir teigė, kad kaltinamais švaistęsis naumiestietis Vaidas Bagdanavičius kišasi ne į savo reikalus.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Zanavykų frakcijos nariai tęsia susitikimus su seniūnijų gyventojais. Trys frakcijos nariai – Mindaugas Tarnauskas, Tautvydas Šukys ir Dinara Gudaitienė – vasario 21 d. apsilankė Kudirkos Naumiestyje. Čia netrūko politikavimo, gyventojai vieni kitus drabstė purvais, o išsakytos problemos, pasirodo, gana senos.

Susikirto iki asmeniškumų

Tarybos narys M. Tarnauskas negausiai į Kudirkos Naumiesčio kultūros centrą susirinkusius žmones supažindino su politine struktūra Šakių rajono savivaldybės taryboje, kaip susikūrė opozicinė Zanavykų frakcija, pristatė praėjusiais metais įsikūrusį visuomeninį judėjimą „Vieningi zanavykai“, pasidžiaugė, kad į asociacijos gretas įsijungė ir naumiestiečiai. Seniūnaitis Vaidas Bagdanavičius teiravosi, kodėl asociacijos steigėjai priima į asociaciją naujus žmones, nepasidomėję jų asmenybėmis, kelioms partijoms žmogus priklauso, neatsiklausę naumiestiečių, ar jie verti būti judėjimo „Vieningi zanavykai“ nariais. Jam buvo atsakyta, kad asociacijoje gali dalyvauti visi, įvairią nuomonę ar patirtį turintys žmonės.

„Jeigu šis susitikimas būtų vykęs kitoje vietoje, ne kultūros namuose, aš garantuoju, kad žmonių būtų daug daugiau. Naumiestiečių netenkina šita aplinka. Mokykla pasidarė ir sporto centras, ir kultūros centras. Turbūt suprantat, link kur aš lenkiu?“ – politikų klausė naumiestietis.

Nors jokių konkrečių pavardžių naumiestietis V. Bagdanavičius nepaminėjo, Kudirkos Naumiesčio kultūros centro direktorė Laima Mockevičienė atsistojusi pareiškė, kad ji puikiai apsigins be didelių advokatų.

„Bet šmeižto skleisti čia neleisiu. Norėtųsi šiandien tos vienybės. Šimtai žmonių eina į kultūros centrą. Šitaip, Vaidai, yra negražu, nedora užsipulti žmogų, drabstytis asmeniškumais. Pakilkim vieną kartą truputį aukščiau ir pamatykim daugiau“, – kalbėjo centro direktorė.

Naumiestiečiai kalbėjo, kad ši diskusija užvirė, nes jie mato daug neskaidrumo, kad Kudirkos Naumiesčio miesto šventei iš žmonių surinkti pinigai esą kažkur dingsta, rėmėjai nežino, kam jie panaudojami.

„Manęs niekada neapkaltink, Vaidai, nesąžiningai panaudojus pinigus. Už juos yra nupirkti pagal sąskaitas prožektoriai scenos apšvietimui. Dar ir dabar pas seniūną yra pusantro tūkstančio eurų, o kultūros centro rėmėjų sąskaitoje esančiais pinigais yra sąžiningai pagal sąskaitas apmokama už paslaugas“, – kalbėjo L. Mockevičienė.

V. Bagdanavičius ir toliau laikėsi savo, siūlė pakviesti į kitus susitikimus ir daugiau žmonių, kad nebūtų jo pasakyti žodžiai vien tik tik jo asmeniškumai L. Mockevičienės atžvilgiu. Jo žodžiais, kultūra turi būti žmones vienijantis veiksnys.

Dirba be atsakomybės

Šio krašto ūkininkas Edmundas Raškaukas pasakojo, kad Dariaus ir Girėno gatvėje naujai įrengus centralizuoto vandentiekio ir nuotekų sistemą, gyventojams prie jos reikia prisijungti savo lėšomis. Pasak ūkininko, o Vilkaviškio gatvėje nutiesus vandentiekio ir nuotekų vamzdžius ir juos užasfaltavus, šiandien gatvė pasidarė jau duobėta.

„Kęstučio Kuncaičio tai nėra, seniūnas dabar duobes taisys, kas pasirašė užbaigimo darbų aktus?“ – teiravosi ūkininkas.

M. Tarnauskas atsakė, kad mato rajone ir daugiau nesėkmingai vykdomų projektų, jo nuomone, viskas yra nurašoma ant kolektyvinės atsakomybės. Kaip pavyzdį pateikė Šiaurės gatvę Šakiuose, kai šaligatvių viduryje atsirado stulpai, o atsakomybės niekas neprisiėmė.

Dar vienas naumiestiečių skaudulys – Vinco Kudirkos tiltas. E. Raškauskas siūlė į miestą atvažiavusius svečius, rajono merą pirmiausia nuvesti prie tilto, kad įsitikintų, koks tragiškas priėjimas šaligatviais prie jo. Bet kada galima nugarmėti į Šešupę.

Pasak kalbėjusių naumiestiečių, miesto gėda – nerestauruotas Vinco Kudirkos paminklas, o palijus skvero takais praktiškai eiti neįmanoma.

„Kiek rajonas investavo į Kudirkos Naumiestį lėšų? Ko gero, nė vieno euro, išskyrus vandentvarką. O ir dėl tų vykdomų projektų niekas mūsų neatsiklausė, pirma atveda kanalizaciją, o žmogus, pasirodo, vandens neturi. Tai kam jam ta kanalizacija?“ – piktinosi E. Raškauskas.

Bėdos, bėdelės...

Pasirodo, naumiestiečiai negali po pietų pasiekti autobusu Šakių, nes paskutinis iš Kudirkos Naumiesčio išvažiuoja apie 15 val. Anot tarybos nario Tautvydo Šukio, vežėjų tikslas yra pelnas, jei jie mato, kad maršrutas nuostolingas, negauna dotacijos iš savivaldybės, maršrutas yra naikinamas. Tarybos narys teigė, kad situacija išties negera, nes moksleiviai negali pasiekti rajono centro, taip užkertama galimybė vaikams tobulėti meno srityje, sportuoti. Tarybos narė Dinara Gudaitienė patarė kreiptis į UAB „Šakių autobusų parkas“, kad įmonė peržiūrėtų poreikį norinčių važiuoti minėtais maršrutais.

„Vilnius, Kaunas, Klaipėda gyvuos, o Kudirkos Naumiestis bus senelių miestas“, – pesimizmo neslėpė E. Raškaukas.

M. Tarnauskas pasakojo, kad yra gražių pavyzdžių Tauragės, Plungės savivaldybėse, kuriose aktyviai pritraukiamos investicijos, daug dėmesio skiriama verslo stiprinimui. Naumiestiečiai pasakojo, kad žmonės iš Kudirkos Naumiesčio vežiojami dirbti į Marijampolę, nes ten yra darbo paklausa, jie klausė politikų, ko turėtų rajono valdžia imtis, kad būtų atvirkščiai ir iš Marijampolės žmonės važiuotų dirbti čia.

Naumiestiečiai teiravosi atvykusių politikų, kokios kelio Šakiai–Kaunas rekonstravimo perspektyvos (buvo atsakyta, kad galbūt 2019 m.), jie siūlė išasfaltuoti kelią Kudirkos Naumiestis–Kiduliai. Dabar visas tranzitinis transportas važiuoja per Šakius, tačiau, išasfaltavus minėtąjį kelią, atsirastų apvažiavimas aplink miestą ir Kudirkos Naumiestis taptų tranzitine vietove. Tai sudarytų galimybes plėsti tam tikras verslo sritis. E. Raškauskui pasidžiaugus, kad šiais metais iš rajono biudžeto skirta daugiau lėšų keliams, iš atvykusių politikų nuskambėjo replika – kad Gelgaudiškis gauna dvigubai daugiau lėšų kelių remontui nei kitos seniūnijos...

Naumiestiečiai laukia ir žadėto sporto aikštyno, mat pavasarį mokyklos stadionas dažniausiai užliejamas. Seniūnas Algirdas Stankevičius paaiškino, kad projektas vėluoja ir kad padalintas į dvi dalis – šiais metais bus atliekamas elektrifikavimas, kitais metais šaligatvių sutvarkymas ir aikštyno įrengimas. Naumiestiečiai žodžio į vatą nevyniojo ir prašė pajudinti Regioninės plėtros skyriaus vedėją Vitą Girdauską, mat žmonės jo „kapeloje“ tik bardaką daro. Atvykę politikai svarstė, kad lengviausia yra padaryti V. Girdauską atpirkimo ožiu, nes, jų žodžiais, dažniausiai rajono vadovai yra nekalti.

Reziumė – gal įsivyraus vienybė

„Manau, kad su viešų finansų valdymu rajone yra didelė problema. Ne seniūnijos čia daug pinigų „suvalgo“, pasižiūrėkime, kiek kiekvienais metais savivaldybė savo įmonėms, kurios nesugeba dirbti efektyviai, didina įstatinius kapitalus. Per paskutinius metus apie pusantro milijono padidinta “, – svarstė M. Tarnauskas ir atviravo, kad kol rajone politika bus  ateiti į šventes tik su šakočiais ir gražią kalbą pasakyti, kol nebus į viską žiūrima atsakingiau, tol gyvensime taip, kaip dabar.

Pasak kalbėjusių naumiestiečių, Šešupės valymas irgi pradėtas ne nuo to galo, todėl upė liko užžėlusi. Pasirodo, Kudirkos Naumiesčio kapinės taip pat prašosi seniūnijos, žmonių įsikišimo, nes laidojant žmogų tenka bristi per purvą. V. Bagdanavičius prašė susirinkusių, kad kiekvienas naumiestietis bent po metrą prisidėtų prie tako padarymo, tuomet lengviau ir Vinco Kudirkos kapą bus pasiekti.

Absurdiška žmonėms atrodo, kad tenka mokėti gyventojams už šiukšles tose sodybose, kuriose niekas negyvena. Naumiestietis Mindaugas Valaitis neslėpė nusivylimo, kad jo iniciatyva suburta krepšinio komanda Šakių „Šakiai“, kuri atstovauja Lietuvos regiono lygai, kurioje žaidžia be atlygio mūsų rajono žaidėjai, o Šakių Jaunimo užimtumo ir kūrybos centre tenka žiūrovams, atėjusiems palaikyti komandos, susimokėti po du eurus. M. Tarnauskas pažadėjo šiuo klausimu plačiau pasidomėti.

Besibaigiant susitikimui, įtampa atlėgo. E. Raškauskas patvirtino, kad naumiestiečiai keleri metai nebuvo susirinkę į tokį susirinkimą išsisakyti, padiskutuoti. Naumiestiečiai pasigedo ir seniūno organizuojamų ataskaitinių susirinkimų.

„Geriausios iniciatyvos kyla iš bendruomenės, žmonių. Tas iniciatyvas turite jūs ir įgyvendinti savo krašte“, – linkėjo susirinkusiems M. Tarnauskas.

„Kudirkos Naumiestis buvo ir bus, jis išliks“, – optimistiška gaidelė susitikimą užbaigė V. Bagdanavičius, padėkojo M. Valaičiui už didelį indėlį dirbant su jaunimu.

Susitikimo pabaigoje V. Bagdanavičius atsiprašė L. Mockevičienės už išsakytus įžeidžiančius žodžius, sukirto juodu rankomis – galbūt šiame mieste įsivyraus vienybė...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.