Kas vyko už uždarų „valstiečių“ durų?

karbauskis smirnovas
Nuotr. Visuotiniame susirinkime dalyvavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis (kairėje) bei Seimo narys Kęstutis Smirnovas, tačiau spaudai nebuvo leista išklausyti svečių kalbų – žiniasklaidos atstovai, tik pristačius darbotvarkę, paprašyti palikti salę.


Gintarė MARTINAITIENĖ

„Valstiečiai“, rodos, vadovaujasi principu drausti, drausti, drausti arba bent jau riboti, daryti įtaką. Kita vertus, nelabai jau ką ir stebina alkoholio ribojimai, siūlymai tramdyti rūkorius, kėsinimasis į nacionalinį transliuotoją... Štai ir pirmadienį sušauktas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Šakių skyriaus visuotinis susirinkimas irgi prasidėjo draudimu – rajono žiniasklaidos atstovams nebuvo leista dalyvauti susirinkime. Rodos, visuotinis susirinkimas turėtų būti atviras, tačiau... O kalbama, kad už uždarų durų buvo gana karšta.

Valdyba nusprendė – spaudos nebus

Susirinkimas neapsiėjo ir be garbių svečių – jame dalyvavo partijos skyriaus pirmininkas bei Seimo narys Ramūnas Karbauskis, partietis, taip pat Seimo narys Kęstutis Smirnovas. Prie durų žiniasklaidos atstovus pasitikęs Šakių skyriaus pirmininkas Raimondas Januševičius patikina, kad susirinkimas bus uždaras, spauda jame nepageidaujama! Jis paaiškina, kad taip nusprendė valdyba. Tiesa, sako, galbūt galėsite svečių kalbas, jo paties ataskaitą išklausyti. Tad užsukame vidun. R. Januševičius pasveikina visus susirinkusius. Skelbiama, kad visuotiniame susirinkime iš 276 skyriaus narių dalyvavo 78.

„Jeigu nori eiti greitai, eik vienas, jeigu nori eit ilgai, eik su komanda“, – sakė skyriaus pirmininkas, pabrėždamas, kad bendrų tikslų pasiekti galima tik bendrai dirbant.

Jis partijos narius kvietė būti neabejingus, aktyvius, dalyvauti skyriaus veikloje ir žadėjo apžvelgti skyriaus situaciją. Tačiau kas konkrečiai apžvelgta, neaišku, nes po darbotvarkės pristatymo ir patvirtinimo žiniasklaidos atstovai buvo paprašyti palikti salę. Tiesa, kitą dieną pirmininkas jau pasakojo, kas vyko už uždarų durų. Kodėl priimtas toks sprendimas, nedetalizuota, tik pridurta, kad taip nusprendė valdyba (rodos, aukščiau turėtų būti visuotinio susirinkimo narių nuomonė, tačiau jiems tik konstatuotas faktas, kad klausimus norima spręsti už uždarų durų).

Pavyko suvaldyti

Kaip vėliau „Draugui“ aiškino R. Januševičius, praktika organizuoti uždarus susirinkimus naudojama, tad ir šakiečiai nusprendė pasinaudoti šia galimybe.

„Tada ir žmonės atviresni, ir poziciją reiškia drąsiau, ir šiaip darbinius klausimus sprendėme, būsimus rinkimus aptarėme“, – kitą dieną po susirinkimo kalbėjo skyriaus pirmininkas.

Jis pripažino, kad metai skyriui neeiliniai, pateikę nemažai pokyčių.

„Skyrius išgyveno daug pokyčių – neeiliniai pirmininko, mero rinkimai, frakcijos skilimas, postų dalybos administracijoje“, – vardijo R. Januševičius.

Jis reiškė dėkingumą ir keturiems rajono savivaldybės tarybos nariams, kurie esą nepametė LVŽS principų ir dirba žmonių labui toliau.

„Nuomonės išsiskiria – tai natūralu, tai demokratija, bet pavyko suvaldyti situaciją, skyriaus skilimą“, – apie skyrių kalbėjo pašnekovas.

Šalinimui nepritarė

Vienas iš susirinkimo darbotvarkės klausimų – partijoje narystę suspendavę skyriaus nariai. Anksčiau šiai partijai priklausę Tautvydas Šukys ir Rima Rauktienė ją paliko praėjusių metų spalį. Iš valdybos praėjusių metų birželio 5d. pasiprašė atleidžiami Laima Mockevičienė ir Rimantas Valiukas, tad vietoj jų į valdybą išrinkti nauji nariai. Beje, kadangi iš Šakių išsikėlė buvusi administracijos direktoriaus pavaduotoja Inga Cibulskienė, naujas valdybos narys išrinktas ir vietoj jos. Tad į 11 narių valdybą įtraukti Jolanta Muraškienė-Remezė, Vidmantas Brazaitis, Mindaugas Mykolaitis. Skyriaus pirmininko pavaduotoju išrinktas Juozas Jucaitis.

Nuo praėjusių metų narystę suspendavę Ramūnas Kaunas ir Juozas Puodžiukaitis. Nors po metų ši situacija galėtų išsispręsti savaime (žmogus arba grįžta į partiją, arba iš jos išbraukiamas automatiškai), R. Januševičius pasiūlė balsuoti dėl jų šalinimo iš partijos. Tai esą visiems buvo gana netikėta. Tuo labiau, kad pirmininkas pritarimo nesulaukė, nes balsavimu susirinkę „valstiečiai“ R. Kaunui ir J. Puodžiukaičiui išreiškė pasitikėjimą ir nepritarė šalinimui.

„Dabar jau jie patys turės priimti sprendimą. Skyriaus nariai atlaidūs, o kaip jie tai įvertins, yra jų etikos, sąžinės ir moralės reikalas. Sakė, yra ištikimi valstiečiai, tai ar vertina išreikštą pasitikėjimą, matysime, bet, manau, gali sumažėti Zanavykų frakcijos gretos“, – mintimis dalijos R. Januševičius.

Tačiau J. Puodžiukaitis sakė, kad dar nėra galutinai apsisprendęs.

„Susitiksim su Ramūnu ir aptarsim. Pasikvietė į susirinkimą, bet negalvojom, kad tokie dalykai iškart bus sprendžiami“, – nusistebėjo R. Januševičiaus siūlymu J. Puodžiukaitis.

Visgi jis pripažino, kad malonu, jog balsavusieji išreiškė palaikymą bei pasitikėjimą ir juo, ir R. Kaunu. Jeigu ir atsitiktų taip, kad jie nuspręstų grįžti pas „valstiečius“, taryboje į koaliciją su valdančiaisiais esą tikrai neitų.

Netinkamas lyderis?

Savo mintimis bei įžvalgomis surinkimo metu dalijosi ir partijos vedlys R. Karbauskis. Vėlgi, kas konkrečiai išsakyta, negirdėjome, bet partiečiai kalba, kad nemažai dėmesio jis skyrė artėjantiems savivaldybių bei merų rinkimams. Kalbama, kad svečias akcentavo stipraus kandidato svarbą ir kad čia jis sėkmės atveju mato ne dabartinį skyriaus pirmininką, kuris esą sunkiai pelnytų rinkėjų pasitikėjimą, pozicijas taryboje. Esą net siūlyta ieškoti, pritraukti kažką iš šalies. Pats skyriaus pirmininkas aiškina, kad „nesakė nei Raimondas, Jonas ar Petras, bet iniciatyva turi kilti iš mūsų pačių, svarbu, kad kandidatą palaikytų skyrius“. Pasak R. Januševičiaus, R. Karbauskis tikisi per visą respubliką gana sėkmingų rinkimų, tad ne išimtis ir Šakiai. Ar taip bus, parodys laikas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.