Kovą prieš vėjo jėgaines griškabūdiečiai laimėjo

dalvaja griskabudis
Nuotr. Griškabūdiečių nenoras gyventi vėjo jėgainių kaimynystėje buvo išgirstas.


Prieš dvejus metus Griškabūdžio seniūnijoje pradėjusi planuoti statyti vėjo jėgaines ir sulaukusi griškabūdiečių pasipriešinimo UAB „Dalvaja“ kreipėsi į teismą dėl jiems nepalankių savivaldybės tarybos ir administracijos priimtų dokumentų. Vasario viduryje teismas atmetė minėtos bendrovės skundą kaip nepagrįstą.
 
UAB „Dalvaja“ parengė projektą vėjo jėgainių statybai ir eksploatacijai ir teismui teigė, kad dar 2016 m. balandžio 27d. pateikė savivaldybės administracijai prašymą, kad numatyta teritorija būtų įtraukta į bendrąjį rajono planą. Savivaldybė nesutiko su šiais verslininkų teiginiais ir tvirtino, kad 2015–2016 m. iš UAB „Dalvaja“ nebuvo gauta ir užregistruota jokių prašymų, kad į rengiamą bendrąjį planą būtų įtraukta teritorija, esanti Griškabūdžio seniūnijoje, planuojamai vėjo jėgainių statybai. Savivaldybė teismui aiškino, kad į bendrojo plano sprendinius vėjo jėgainių teritorija prie Griškabūdžio miestelio buvo įtraukta ne verslininkų prašymu, o tuometinės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Ingos Cibulskienės 2016m. gegužės 2 d. iniciatyva. Teismas pripažino, kad bendrovė vis dėlto buvo pateikusi prašymą išskirti vėjo jėgainėms skirtą žemės sklypą.

Tų pačių metų pabaigoje griškabūdiečiai sukilo prieš Griškabūdyje numatytas statyti vėjo jėgaines ir surinktus 285 parašus 2016 m. lapkričio 21 d. įteikė savivaldybės administracijai. Gruodžio 1 d. įvykusiame Griškabūdžio miestelio gyventojų susirinkime gyventojai taip pat išreiškė valią, kad nesutinka su vėjo jėgainių statyba.

Praėjusių metų sausio 27 d. tarybos posėdžio metu buvo priimtas protokolinis nutarimas, kuriuo rajono politikai atsižvelgę į Griškabūdžio bendruomenės centro 2016 m. gruodžio 12 d. prašymą ir rajono savivaldybės tarybos Ūkio bei Regioninės plėtros jungtinio komiteto posėdžio protokolą, panaikino vėjo jėgainių parko teritoriją prie Griškabūdžio miestelio.

Verslininkai nesutiko taikiai pasitraukti ir kreipėsi į teismą prašydami panaikinti savivaldybės tarybos ir administracijos priimtus dokumentus – protokolinį nutarimą bei raštą.

UAB „Dalvaja“ tikino, kad projekto viešinimo ir konsultavimosi su visuomene proceso metu nebuvo išreikšta jokių prieštaravimų dėl numatytos vėjo jėgainių teritorijos planuojamai ūkinei veiklai vykdyti. Verslininkai teigė, kad rajono savivaldybė, priimdama tokius nutarimus, riboja jų teisę sąžiningai konkuruoti rinkoje.

Pagal Vietos savivaldos įstatymo nuostatas savivaldybės taryba atstovauja bendruomenei ir gina jos interesus, todėl, Teisėjų kolegijos nuomone, rajono savivaldybė nutarimą iš bendrojo plano sprendinių panaikinti vėjo jėgainių teritoriją prie Griškabūdžio miestelio priėmė atstovaudama bendruomenės interesams.

Vasario 12 dienos sprendimu Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjų kolegija nusprendė UAB „Dalvaja“ skundą atmesti kaip nepagrįstą. Šio sprendimo minėta bendrovė neapskundė. Kol kas Griškabūdžio miestelio gyventojai gali džiaugtis, kad kovą prieš vėjo jėgaines laimėjo.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.