Komisijos akiratyje – ne tik ekstremali situacija

venslovaitis72
Nuotr. Šakių rajono savivaldybės administracijos vyriausiasis specialistas Ramūnas Venslovaitis susirinkusiems pristatė naują svetainę LT72, kuri skirta ekstremalių situacijų pasiruošimui.

Asta GVILDIENĖ

Kovo 29 d. rajono savivaldybės salėje į eilinį posėdį rinkosi Ekstremalių situacijų komisijos (ESK) nariai. Jo metu buvo apžvelgta civilinės saugos ataskaita, trumpai pristatytas 2018–2020 m. prevencijos priemonių planas, aptartos Gyventojų perspėjimo informacinės sistemos karinių pratybų metu, kalbėta apie priešgaisrinių telkinių inventorizavimą ir kitus klausimus.  

Civilinės saugos ataskaita

Apžvelgdamas civilinės saugos ataskaitą, Šakių rajono savivaldybės administracijos vyriausiasis specialistas Ramūnas Venslovaitis informavo, kad 2017 m. savivaldybėje užregistruotas 21 ekstremalus įvykis, t.y. pavojingi radiniai – sprogmenys (2016 m. buvo rasti 25 pavojingi radiniai).

Savivaldybės ESK sudaro devyni nariai. Septyni iš jų mokėsi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Civilinės saugos mokymo centre, du planuoja mokytis šiais metais. Šiuo metu ekstremalių situacijų operacijų centre dirba koordinatorius ir 18 narių: 17 iš jų turi galiojančius civilinės saugos pažymėjimus, vienas neturi, tačiau ketina artimiausiu metu dalyvauti Marijampolės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos organizuojamuose mokymuose.

Pasak R. Venslovaičio, praėjusiais metais buvo atlikti šeši planiniai įmonių civilinės saugos būklės patikrinimai. Trys įstaigos įvertintos nepatenkinamai. Pagrindinės priežastys: nesuorganizuotos civilinės saugos pratybos (stalo, funkcinės), asmenys neišklausę atitinkamos civilinės saugos mokymo programos kurso ir neturi galiojančių pažymėjimų, neparengtas ir nepatvirtintas ekstremalių situacijų prevencijos priemonių planas. Įstaigoms surašyti pažeidimo aktai, kurie numato, iki kada reikia pašalinti civilinę saugą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus. Patikrinimai šiose įstaigose buvo vykdomi pirmą kartą.

Kaip teigė vyriausiasis specialistas, savivaldybėje gyventojams apsaugoti nuo atsiradusių gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksnių yra numatyti 23 statiniai, kuriuose galėtų apsigyventi 7888 gyventojai (259 žmonėmis daugiau nei 2016 m.). Visi šie statiniai ir patalpos yra pažymėti specialiuoju ženklu.

Karinės pratybos

Kaip informavo R. Venslovaitis, šiemet planuojama rajone organizuoti dar keletą karinių pratybų. Balandžio 14–15d. Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės 205-ta lengvoji pėstininkų kuopa dalyvaus dviejų dienų pratybose Šakių ir Jurbarko rajonuose. Prie jų prisijungs krašto apsaugos savanoriai, Lietuvos šaulių sąjungos šauliai ir NATO pajėgų sraigtasparniai. Pratybų metu bus aktyvuota Gyventojų perspėjimo informacinė sistema (GPIS). Šakių rajono savivaldybės gyventojai, pratybų dienomis (šeštadienį 10.30–12.00 val. ir sekmadienį 12.00–13.00val.) vykstantys kelio ruožu Šakai–Slavikai, gaus informacinį pranešimą SMS žinute dėl vykdomų pratybų kelio 7–9 kilometre.

Gegužės 7–11 d. Gelgaudiškio ir Kidulių seniūnijų ribose Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotasis  pėstininkų batalionas organizuos penkių dienų karines pratybas. Prie jų prisijungs Šakių rajono ESK, Šakių policijos komisariatas, Šakių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, Šakių ligoninė, Šakių greitosios medicinos pagalbos stotis. Pratybų metu bus imituojami šie veiksmai: gynyba, puolimas, žvalgyba, kliūčių šalinimas, žygis ir kt. Gegužės 11 d. Jurbarke numatyta parodomoji programa.

Pristatė naują svetainę

Posėdžio metu R. Venslovaitis trumpai pristatė naują svetainę LT72, kuri skirta ekstremalių situacijų pasiruošimui. Čia galima sužinoti, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, kaip išlikti informuotam ekstremalių situacijų metu, kaip joms pasiruošti. Jis pabrėžė, kad rimtos nelaimės metu šios priemonės ne visada galės visus išgelbėti, todėl kiekvienas iš mūsų pirmiausiai turi pasirūpinti savimi ir artimaisiais bent pirmąsias 72 val., kol atvyks pagalba. Svetainėje pabrėžiama, kad 72 valandos – tai lyg ilgasis savaitgalis arba devynios maisto porcijos.

Priešgaisrinių telkinių inventorizavimas

Šakių rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Gintautas Vedegys informacijos priešgaisrinių telkinių inventorizavimo klausimu teigė neturįs, nes ji buvo seniai daryta. Jo teigimu, kai kurie iš jų gali būti užnešti, todėl būtų galima įtraukti į melioracinius projektus ir taip atnaujinti informaciją.

Kolegą papildęs Marijampolės apskrities priešgaisrinės gebėjimo valdybos Šakių priešgaisrinės tarnybos viršininkas Virginijus Rekešius patikino, kad jų tarnyba yra surinkusi visus duomenis apie telkinius, kurie yra tinkami gesinti gaisrams. Tokių vietų rajone šiandien yra 179, sudarytas jų sąrašas, sužymėtos koordinatės. Beje, savivaldybėje priskaičiuojama ir 177 hidrantai, kurie yra ir požeminiai, ir antžeminiai. Pasak V. Rekešiaus, neveikiančių pasitaiko labai nedaug, apie juos iš karto pranešama UAB „Šakių vandenys“. Pačiuose Šakiuose veikia 111, Kudirkos Naumiestyje – 32, Gelgaudiškyje – 21, Lekėčiuose – 6, Kiduliuose – 4, Plokščiuose – 3 hidrantai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.