Baigiami ženklinti atliekų konteineriai

konteineriai cipai
Nuotr. Jei ant jūsų konteinerio jau yra tokio pavyzdžio lipdukas, jis yra paženklintas. Patariama saugoti žymeklį, nes jį nuplėšus arba sugadinus ateityje gali būti skaičiuojami atliekų surinkimo mokesčiai ne už faktinį konteinerių aptarnavimą (pagal žymeklio duomenis), bet maksimalūs.

Asta GVILDIENĖ

Nuo gegužės 13 d. Šakių savivaldybėje atliekų surinkimo ir jų pristatymo į atliekų apdorojimo įrenginius paslaugas pradeda teikti mažiausią paslaugų kainą pasiūliusi UAB „Ecoservice“, kuri mišrių komunalinių atliekų konteinerius įtrauks į elektroninę apskaitos sistemą. Tad kiekvienas konteineris turės būti pažymėtas specialiu elektroniniu identifikavimo žymekliu.

Nuo 2010 m. iki šiol Marijampolės regiono atliekų surinkimo ir vežimo operatorius buvo UAB „Marijampolės švara“. Šakių rajone ši bendrovė buvo pasitelkusi subrangovus UAB „Ekonovus“, o Vilkaviškio rajone ir Kazlų Rūdos savivaldybėje – UAB „Ecoservice“.

Pasak UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) prevencinės veiklos organizatorės Liucijos Burbienės, sutartis su UAB „Ecoservice“ pasirašyta penkeriems metams. Naujo operatoriaus atėjimas į mūsų regioną įneš ir kai kurių pasikeitimų. Žinoma, labiausiai džiugina, kad UAB „Ecoservice“ paslaugas teiks už mažesnę kainą, nei buvo mokėta iki šiol. Tad tikimasi, kad, sutaupius šioje srityje, atsiras galimybė nedidinti atliekų tvarkymo mokesčių tarifų tiek įmonėms, tiek ir gyventojams.

Kaip informavo UAB „Ecoservice“ padalinio vadovas Robertas Narijauskas, gyventojams išdalinti UAB „Ekonovus“  konteineriai nebus keičiami, o nauji bus išduodami tik pagal poreikį. Didžiausia naujovė – mišrių komunalinių atliekų konteinerių specialus elektroninis ženklinimas. Jie visi bus įtraukti į bendrą elektroninę apskaitos sistemą – bus fiksuojamas kiekvienas konteinerio pakėlimas.

„Konteinerių ženklinimas jau vyksta. Šiuo metu Šakių rajone esame suženklinę 60–70 proc. visų konteinerių. Ženklinimo darbai bus vykdomi iki gegužės 13 d., tad gyventojai, kurių konteineriai dar nesuženklinti, turėtų suskubti atliekų surinkimo ir išvežimo dienomis juos išstumti į aptarnavimo vietą, nepaisant to, ar konteineriai pilni, ar tušti“, – perspėjo R. Narijauskas.

Beje, konteinerius būtina palikti visai dienai, nes jų ženklinimą atlieka kiti specialistai. Tais atvejais, kai į vieną vietą sustumiami kelių namų konteineriai, jų gyventojai ant konteinerių turi nurodyti savo adresą. Tai būtina sąlyga konteinerių paženklinimui, nes kiekvienas konteinerio lipdukas bus priskirtas konkrečiam namo adresui ir mokėtojui.

Jei jūsų konteineris paženklintas, specialistai pataria saugoti žymeklį, nes jį nuplėšus arba sugadinus ateityje gali būti skaičiuojami atliekų surinkimo mokesčiai ne už faktinį konteinerių aptarnavimą (pagal žymeklio duomenis), bet maksimalūs. Atkreipiamas dėmesys, kad kiekvieno konteinerio ženklinimo skaičiai skiriasi. Pirmieji du skaičiai reiškia savivaldybės kodą. Mūsų rajono savivaldybės kodas  – 84. Paskutiniai penki skaičiai reiškia inventorinį numerį.

L. Burbienės teigimu, jeigu mišrių komunalinių atliekų konteineriai bus ištuštinami rečiau, mažės kintamoji mokesčio už atliekų tvarkymą dalis, tačiau kartą per mėnesį vienas konteinerio išstūmimas bus būtinas, nes už jį vis tiek mokėti reikės.

„To pasiekti galima tik kruopščiau rūšiuojant atliekas – kuo daugiau atliekų bus išrūšiuota į pakuotėms ir antrinėms žaliavoms (plastikui, popieriui, stiklui) skirtus konteinerius, tuo mažiau jų bus mišrių komunalinių atliekų konteineriuose, kurie bus rečiau išvežami, dėl to ir į mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginius pateks mažiau atliekų – atliekų sutvarkymas visose grandyse kainuos pigiau“, – pabrėžė prevencinės veiklos organizatorė, primindama, kad už išrūšiuojamų antrinių žaliavų sutvarkymą sumoka pakuočių tvarkymo organizacijos ir jų sutvarkymas į atliekų tvarkymo mokesčių tarifus nėra įskaičiuojamas.

Prakalbus apie kompostines, kurių paklausa šiemet žymiai padidėjusi, L. Burbienė paaiškino, jog, įgyvendinant pirmąjį iš Europos Sąjungos lėšų finansuojamą  projektą, buvo nupirkta  14 tūkst. kompostavimo dėžių, kurios buvo dalijamos dvejus metus.

„Tai buvo baisiausiai sunkus procesas, Šakių rajone ypatingai, – neslėpė prevencinės veiklos organizatorė. – Didelė dalis kompostinių buvo paimtos ir išvežtos į kitas savivaldybes, kitos vos ne per prievartą buvo žmonėms išdalintos, kad būtų įgyvendinti projekto terminai. Tik praėjus kuriam laikui, pamatę pas kaimyną ar draugą, gyventojai mus pradėjo atakuoti, skambinti, jog ir jie norėtų nemokamų komposto dėžių.“

L. Burbienė patikino, kad ruošiamas antrasis iš Europos Sąjungos lėšų finansuojamas projektas, kurį įgyvendinant dar šiemet bus nupirkta ir nemokamai išdalinta 4 tūkst. komposto dėžių.

„Deja, kas jų šį kartą neįsigis, vėliau galėsime pasiūlyti tik patiems nusipirkti, – perspėjo prevencinės veiklos organizatorė. – Komposto dėžės kaina nuo 50 iki 80 eurų.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.