Branda besidžiaugiantis skyrius brėžia gaires rinkimams

andrikiene
Nuotr. Šakiuose viešėdama Metų europarlamentare išrinkta Laima Andrikienė dalijosi įžvalgomis, kodėl Europos Sąjunga išgyvena ne pačius lengviausius laikus.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šeštadienį į eilinį visuotinį susirinkimą rinkosi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Šakių skyriaus nariai. Nemažam būriui kraštiečių ir svečių pristatyta skyriaus primininko veiklos ataskaita, aptarti neeiliniai Seimo rinkimai, kuriuose dalyvaus Irena Haase, jau kalbama ir apie 2019 m. vyksiančius savivaldos rinkimus. O toks matymas už kalnelio, kaip sakė buvęs partijos pirmininkas Algirdas Klimaitis, tik rodo skyriaus brandą.

Reikia grąžinti orumą

Bene svarbiausias susitikimo tikslas – patvirtinti kandidatą neeiliniuose Seimo rinkimuose Zanavykų vienmandatėje apygardoje. Nors grupės buvo pasiūliusios tris kandidatus (Antaną Burkšaitį, Violetą Simonavičienę ir Ireną Haase), rinkimuose dalyvauti sutiko vienintelė I. Haase. Jos kandidatūrai skyriaus nariai šeštadienį pritarė vienbalsiai. Advokate dirbanti politikė dėkojo už pasitikėjimą ir sakė, kad šį sprendimą priėmė negalėdama, kaip ir daugelis, žiūrėti, kas šiandien vyksta Seime. Ypač daug, pasak kandidatės, teisinio nihilizmo, kaip problemą ji taip pat įvardijo nepakankamą dėmesį regionams, ypač tokiems kaip mūsų, turintiems sieną su Rusija. Neigiamai I. Haase vertina ir nesibaigiančias švietimo reformas. Kandidatė žadėjo siekti kelio Šakiai–Kaunas rekonstrukcijos. Jos manymu, Seimo narys turi maksimaliai lankytis apygardoje, ypač glaudžiai bendrauti su vietos valdžios atstovais.

„Darbas Seime nėra lengvas“, – pripažino politikė, kuri tikisi, kad jei ji bus išrinkta, kartu su frakcija jos teikiamus siūlymus bei projektus išgirs ir profesionalų vyriausybė.

Ilgamečio TS-LKD Šakių skyriaus pirmininko A. Klimaičio nuomone, apskritai Zanavykų kraštui reikia grąžinti orumą ir nuplauti dėmę nuo mūsų krašto, „kadangi šiandien mus tapatina su žmonėmis, kurie delegavo kandidatą, kuris bendradarbiavo su mums priešiška valstybe, sulaužė Konstituciją“.

Žadėjo paramą

I. Haase kandidatūrą palaikė ne tik vietiniai skyriaus nariai, bendražygiai, bet palaikymą išreiškė ir svečiuose dalyvavusi europarlamentarė Laima Andrikienė, centrinio rinkimų štabo vadovė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė,  TS-LKD Vykdomojo rinkimų štabo vadovas Andrius Vyšniauskas. Jie akcentavo, kad partijos reitingai padidėję ir dėmesys šiems neeiliniams rinkimams bus skirtas ir nacionaliniu lygiu.

„Jūsų skyrius per metus visa galva išaugęs, padidėjęs, turit merą, einat į rinkimus ir nuo Šakių, galiu pasakyti, prasideda ir visos mūsų partijos, kaip centrinės struktūros, pakilimas“, – sakė A. Vyšniauskas.

Tiesa, jis pripažino, kad rinkimai nebus lengvi, tai iššūkis, nelengva, jo žodžiais, ir pati apygarda, sunkiai čia sekasi TS-LKD kandidatams, kurie dažniausiai būna antri, o paskutinį kartą buvo laimėta 1995-aisiais, tačiau Vykdomojo rinkimų štabo vadovas sakė tikintis I. Haase pergale, nes skyrius susitelkęs.

Politinė branda

Ko gero, ne be reikalo sakoma, kad baigiasi vieni rinkimai, prasideda kiti. Aptarus neeilinius rinkimus ir pasirengimą jiems, skyrius prabilo ir apie 2019m. vyksiančius savivaldos rinkimus. Čia vėlgi faktiškai vienbalsiai nuspręsta, kad juose partijos vėliavą neš ir į mero postą kitai kadencijai kandidatuos skyriaus pirmininkas ir dabartinis meras E. Pilypaitis. Tiesa, jis pripažino, kad tai įtemptas ir sunkus darbas, „o kartais, norint žinoti, kas vyksta, darbo diena neišsitenka ir dvylikoje valandų“, tačiau su tokiu bendrapartiečių palaikymu, stipria komanda E. Pilypaitis sakė galintis tvirtai ir garbingai eiti toliau. Tačiau savivalda, į ką dėmesį atkreipė skyriaus pirmininko pavaduotojas Arvydas Šlėderis, nėra tik mero išrinkimas ar neišrinkimas. Svarbus visas sąrašas. Tai ypač išryškėjo šią kadenciją, kai vienus narius tenka keisti kitiems. Štai V. Simonavičienei sutikus eiti mero padėjėjos pareigas ją taryboje pakeitė Rasita Grincevičienė, po mero rinkimų priesaiką davė Antanas Burkšaitis, o dabar vietoj A. Šlėderio, kuris sutiko eiti savivaldybės administracijos Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pareigas, artimiausiame tarybos posėdyje prisieks Mečislovas Švabas.

„Smagu, kad pasikeitus politinei situacijai į tarybą atėjo garbingi ir darbingi mūsų partijos nariai“, – sakė skyriaus pirmininkas, o A. Klimaitis pasidžiaugė, kad likus vos ne metams iki rinkimų skyrius jau kalba apie kandidatą į merus, nes tai rodo brandą ir matymą už kalnelio.

„Tai branda ir galvojimas, kas bus ateity ir po mūsų“, – sakė buvęs ilgametis skyriaus pirmininkas.

Pristatydamas savo veiklą E. Pilypaitis prisiminė, kad mero poste jis 11 mėnesių ir džiaugėsi pelnytu žmonių pasitikėjimu. Tiesa, kaip sakė jis, pradėjus darbą daug kas nušvito kitomis spalvomis.

„Tie, kurių labiausiai baimintasi kaip ideologinių priešininkų, šiandien, pasirodo, yra beveik vieninteliai patikimi partneriai, su kuriais galime sutarti, susitarti ir kartu dirbti“, – apie politinę situaciją kalbėjo meras.

Jis taip pat džiaugėsi skyriaus susitelkimu ir renkamu kvorumu, skyrių papildžiusiais trimis naujais nariais.

ES nelengvi laikai

Įtemptoje darbotvarkėje užsukti į bendražygių susirinkimą Šakiuose laiko rado Metų europarlamentare išrinkta L. Andrikienė. Ji negailėjo komplimentų skyriui, o tai, kad susitikimas pradedamas ne tik „Tautiška giesme“, bet ir invokacija, kurią tradiciškai skaito M. Švabas, anot viešnios, skyrių daro išskirtinį. Visgi daugiausiai dėmesio savo kalboje ji skyrė Europos Sąjungai (ES), kuri, jos žodžiais, išgyvena ne pačius lengviausius laikus. Pasak politikės, taip yra dėl to, kad Rusija vis labiau agresyvėja ir leidžia sau tai, ko anksčiau neleisdavo, kita priežastis – eižėjantys transatlantiniai ryšiai, tai yra ES ir JAV ryšiai.

„Tai buvo ilgus metus, dešimtmečius ES stiprybė. Šita sąjunga atrodė amžina, tačiau pakako, kad prezidentu taptų Donaldas Trumpas <...> ir jis pasakė, kad mums nereikia laisvos prekybos susitarimo su ES. O mes taip tikėjomės...“ – sakė L. Andrikienė, pripažinusi, kad derybos faktiškai buvo įvykusios ir tereikėjo vyšnią ant torto uždėti...

Taip pat situacija gana įtempta ir dėl labai ambicingos Kinijos.

„Kinija nusitaikė į tam tikrus sektorius ir tai susiję su mūsų valstybių saugumu. Tai yra gynybos pramonė, aukštosios technologijos, nuo kurių priklauso ES valstybių, taip pat ir Lietuvos konkurencingumas ateityje, ir infrastruktūra, turiu galvoje komunikaciją, transportą, uostus, oro uostus, energetiką, mediją“, – kalbėjo europarlamentarė, sakiusi, kad reikia būti budriems ir stiprinti pamatą, ant kurio visi stovime.

Beje, vienas iš Kinijos transporto koridorių, nubrėžtų per ES žemėlapį, pasak L. Andrikienės, baigiasi ne kur kitur, o Klaipėdoje.

L. Andrikienė kalbėjo ir apie pabėgėlius, atsiradusią lyderio nišą ES, kurią, tikėtina, gali užimti Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas, Ukrainą, bendrą požiūrį dėl skurdo mažinimo ir kitus politinius niuansus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.