Kultūros ar šiukšliadėžių trūkumas?

suo lauke
Nuotr. Rajone apie specialių šiukšliadėžių šunų ekskrementams atsiradimą ir tinkamą jų tvarkymą admisnitracija kalba, tačiau kada konkrečiai jos atsiras, dar neaišku.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Atšilus orui ir pradėjus tvarkyti aplinką, akis bado šunų kakučiai. Kas tai? Bendrosios kultūros ar šiukšlinių trūkumas? Retas šuns šeimininkas, nesusirenkantis savo augintinio išmatų, prisipažins, kad jis nekultūringas, o valdžios atstovas, kad padaryta ne viskas, jog žaliosios vejos liktų švarios. Mat paprasčiausių šiukšliadėžių trūkumas Šakių mieste akivaizdus, o ką jau kalbėti apie specialias – skirtas šunų ekskrementams.

Su Šakių seniūnu Daliumi Jasevičium apie tai kalbėjomės dar prieš jam išeinant atostogauti. Nors dėl specialių šiukšliadėžių šunų ekskrementams į seniūniją niekas konkrečiai nesikreipė, bet tokių pageidavimų pasigirsta vis dažniau. Tiesa, ką kalbėti apie specialias šiukšliadėžes, jei paprastų Šakiams dar labai trūksta. Seniūnas patikino, jog šiuo metu jų jau yra įsigyta ir, tikėtina, artimiausiu metu šiukšliadėžių mieste padaugės.

„Kol kas šunų ekskrementus, surinktus į maišelį, galima mesti į paprastas miesto šiukšliadėžes, nes atskirai jų niekas nerūšiuoja, o ir surinkėjai dėl to neprieštarauja, – kalbėjo D. Jasevičius. – Kur kas svarbiau, kad žmonės įprastų neteršti viešųjų erdvių. Šunį auginančiam šeimininkui nė klausimų turėtų nekilti, kad jis privalo susirinkti savo augintinio išmatas, yra šalia šiukšliadėžių ar nėra. Iš tiesų šiuo klausimu daug kalbama, tačiau vis dar yra žmonių, kurie sąmoningai to nedaro.“

Rajono savivaldybės vicemeras Bernardinas Petras Vainius įsitikinęs, kad pagaliau turime eiti į Europą ir įrengti specialias šiukšliadėžes šunų ekskrementams. Apie tai buvo kalbėta ir seniūnų pasitarime. Jo teigimu, kai kurie seniūnai šį klausimą seniai išsisprendę. Kaip pavyzdį vicemeras paminėjo Lekėčių seniūniją, kur gyventojai jau yra apsipratę su naująja tvarka.

„Mesti šunų ekskrementų į paprastas šiukšlines negalima, – įsitikinęs vicemeras. – Žinoma, tai geriau nei juos palikti ant tako, tačiau šį klausimą nusprendėme spręsti kompleksiškai ir prie projektų, kuriuose numatyta mieste pastatyti naujus suoliukus bei šiukšlines, suprojektuoti specialias šiukšliadėžes, skirtas būtent šunų ekskrementams. Pirmiausiai jos turėtų atsirasti pasiesarčiais, kur vedžiojami šuniukai, prie daugiabučių namų ir skveruose, o vėliau galvosime apie kitas pavienes žaliąsias erdves. Deja, šių specialių šiukšliadėžių greitai nepadarysime, nes yra kitų degančių projektų.“

Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Asta Cikanienė antradienį per seniūnų pasitarimą taip pat informavo, kad mūsų rajono savivaldybės gyvūnų laikymo taisyklėse turėtų atsirasti eilutė apie specialių šiukšliadėžių šunų ekskrementams atsiradimą ir jų tvarkymą.

Šakių kinologų klubo prezidentas Valentinas Stiklius, kuriam ir pačiam dažnai tenka susidurti su netvarkingais šunų augintojais, mano, kad pas mus dar nėra susiformavusios kultūros paskui save susirinkti augintinio „turtą“, tačiau papildomų šiukšlinių pastatymas, be abejo, tai paskatintų. Mat tikėtis, kad šuns šeimininkas su augintinio ekskrementais maišelyje keliaus per miestą ieškodamas, kur jį išmesti, būtų naivu. Galbūt todėl daugelis gyventojų, vedžiojančių savo šunis, numoja į tai ranka. Negi dėsiesi visą tą „auksą“ į kišenę?

„Žinoma, tai rodo, jog švietimo žmonėms vis dar trūksta, – konstatavo faktą V. Stiklius. – Lietuvos kinologų draugija turi puikų paskaitų ciklą šunų augintojams – „Atsakingo šeimininko akademija“. Planuoju šiemet pakviesti juos į Šakius.“

Ne paslaptis, kad yra ir kita kategorija šunų savininkų, kurie savo keturkojų nevedžioja, o tiesiog paleidžia juos pasilakstyti ir nesirūpina, kur jų augintinis palieka savo „pyragėlius“ – kaimyno gėlyne, parko vejoje ar tiesiog ant šaligatvio. Atsilikę reikalus, keturkojai paklusniai sugrįžta atgal į namus. Tad ko čia vargintis jų šeimininkams?

Žinoma, užsienyje tvarka gerokai griežtesnė. Ten skatinamos kultūringo šunų vedžiojimo tradicijos ir ne tik šiukšliadėžių, bet ir maišelių ekskrementams surinkti niekur nereikia ieškoti – viskas po ranka, viskas įrengta patogiais atstumais tiek miestuose ir nedideliuose miesteliuose, tiek ir parkuose, paupiuose ar prie dviračių takų.

Nereikia ir užsienio. Štai ir Marijampolės savivaldybėje kone prieš penkmetį organizuoti pirkimai specialioms šiukšliadėžėms įsigyti. Savivaldybės administracija patvirtinusi ir tvarką bei atsakomybę už netvarkingą savo augintinio priežiūrą ar ekskrementų nesurinkimą.

Tačiau kol kas klausimas, kada šakiečiai šunų augintojai galės naudotis tokiais patogumais, lieka atviras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.