Tiesa slypi kažkur... dokumentuose?

baltrusiai susirinkimas
Nuotr. Precedento neturintis atvejis – Baltrušių bendruomenę slegia skola. Išeities iš susidariusios situacijos pirmadienį bandė ieškoti gausiai susirinkę bendruomeniečiai, rajono vadovai ir projektus kuruojantys asmenys.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gegužės 21 d. susirinkę Baltrušių bendruomenės centro (BC) nariai vylėsi sužinoti tiesą ir sprendė, kaip bendruomenei išgyventi. Galbūt klaida įsivėlusi dokumentuose, galbūt kai kurių žmonių ar statybinės organizacijos vadovų nesąžiningumas lėmė, kad minėtos bendruomenės skola dabar viršija 12 tūkst. eurų. Nors susirinkimo dalyviai vieni kitiems išsakė aštresnių žodžių, bet bendruomenė nori gyvuoti ir šaukiasi pagalbos. Rajono savivaldybės vadovai pažadėjo padėti. Kol kas – peržiūrėti šūsnį dokumentų.

Parašai

Gegužės 21 d. Baltrušiuose nusileido visas rajono savivaldybės administracijos darbuotojų desantas: meras Edgaras Pilypaitis, vicemeras Bernardinas Petras Vainius, Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jūratė Šneideraitienė, Šakių vietos veiklos grupės (VVG) darbuotojos, Šakių bendruomenės centrų asociacijos pirmininkė Grina Šnirpūnienė.

Priminsime, kad kovo 19 d. Kauno apygardos teismas paskelbė nutartį, kuria įpareigojo sumokėti Baltrušių bendruomenės namus stačiusiai UAB „Statybų vizija“ solidžią pinigų sumą.

Susirinkimo metu buvęs bendruomenės centro pirmininkas Jonas Būtautas bendruomeniečiams  perskaitė dokumentus, kurie byloja, kad rajono savivaldybės taryba pritaria rajono savivaldybės administracijos ir Baltrušių BC partnerystei vykdant projektą „Pastato rekonstrukcija į jaukius ir šiltus Baltrušių bendruomenės namus“, taip pat buvusio mero Juozo Bertašiaus pasirašytą raštą dėl lėšų skyrimo 2015 m. ir kitus. Bendruomeniečiai buvusiam pirmininkui tiesiai šviesiai sakė – „gana beletristikos, einam prie reikalo“.

Pasirodo, bendra projekto suma buvo 500 tūkst. litų (144 tūkst. 810 eurų), pastato rekonstrukcijai buvo numatyta 470 tūkst. litų (136 tūkst. 121 euras), bendrosios išlaidos – 30 tūkst. litų (8 tūkst. 688 eurai).

2011 m. gruodžio 21 d. Baltrušių BC ir UAB „Statybų vizija“ sudarė Statybos darbų rangos sutartį. Sutarties kaina – 500 tūkst. litų (144 tūkst. 810 eurų). Kyla klausimas, kaip atsitiko, kad Statybos darbų rangos sutarties suma tapo didesnė nei projekte numatytų lėšų, skirtų rekonstrukcijos darbams, suma.

Anot J. Būtauto, iš bendros projekto sumos reikėjo atseikėti 30 tūkst. litų (8 tūkst. 688 eurus) už projekto sutarties paruošimą bei konsultantams.

Bendruomeniečiai buvusiam bendruomenės centro vadovui turėjo ir daugiau klausimų – kur sąmatiniai dokumentai, kaip buvo atrinktas darbų rangovas, ką tuomet dirbo konsultantai? Nors J. Būtautas tikino, kad viskas vyko pagal Viešųjų pirkimų įstatymus, galiausiai paaiškėjo, kad iš trijų pretendentų UAB „Statybų vizija“ vienintelė pateikė pasiūlymą ir laimėjo statybų darbus. Anot J. Būtauto, juos konsultavusi įmonė šiuo metu nedirba,o iš tos pačios, bendruomenę konsultavusios „Ekonominės veiklos plėtros“ agentūros buvo paskirtas ir projekto finansininkas.

Neatlaikęs bendruomeniečių klausimų lavinos, J. Būtautas galiausiai rėžė, kad dėl visko reikia kreiptis į 2011 m. bendruomenei vadovavusį Kęstutį Kudirką. Pasirodo, jo parašai buvo sudėti vykdant viešuosius pirkimus ir pasirašant Statybų darbų rangos sutartį. Po mėnesio pirmininko pareigas pradėjo eiti J. Būtautas, išrinktas visuotinio susirinkimo metu.

K. Kudirka patikslino, kad J. Būtautas buvo paskirtas projekto vadovu, todėl ant 2013 m. birželio 27 d. pasirašyto galutinio atliktų darbų perdavimo-priėmimo akto parašą dėjo jau J. Būtautas, akte buvo nurodyta – 470 tūkst. litų (136 tūkst. 121 euro) suma.

Nelemta sąskaita

Kaip paaiškino J. Šneideraitienė, 2013 m. vasario 28 d. buvo išrašyta 30 tūkst. litų (8 tūkst. 688 eurų) sąskaita, kurios Baltrušių BC neapmokėjo. Laikas ėjo, 2015 m. kovo ir rugsėjo mėnesiais statybinė organizacija bendruomenės centrui siuntė pretenzijas dėl skolos, kuri su delspinigiais sudarė daugiau kaip 10 tūkst. eurų. Tų pačių metų spalio mėnesį Batrušių BC atstovas užginčijo statybinei organizacijai reikalingą sumokėti sumą, jis neigė savo įsiskolinimą remdamasis galutiniu atliktų darbų perdavimo-priėmimo aktu, kuriame nurodyta 470 tūkst. litų (136 tūkst. 121 euro) suma. Pagal šį aktą bendruomenės centras yra atsiskaitęs visiškai. Atsakyme į pretenziją bendruomenės centro atstovas teigė, kad niekada anksčiau nėra matęs ar gavęs 2013 m. vasario mėnesį siųstos sąskaitos bei nėra jos pasirašęs ir esą ji apskritai atsirado tik teismo metu.

„Ta sąskaita yra pasirašyta tarpe visų kitų anksti. Bet mes buvome sutarę, kad jos jau nebus“, – neaiškiai dėstė J. Būtautas ir pridūrė, kad minėta sąskaita buvo išrašyta už elektros instaliacijos darbus. Ši sąskaita nebuvo pateikta ir VVG, skola nefigūravo ir bendruomenės centro balanse.

Dar teisme J. Būtautas nurodė, jog su statybine organizacija buvo žodinis susitarimas, kad už statybos darbus bus sumokėta 470 tūkst. litų (136 tūkst. 121 euro) suma, o už trūkstamus 30 tūkst. litų (8 tūkst. 688 eurus) bendruomenė fiziškai padės objekto statyboje. Teisme UAB „Statybų vizija“ atstovai tvirtino, kad abi šalys žinojo, kad bendruomenės centras negalės sumokėti visos rangos darbų sutartyje numatytos sumos, tai yra 500 tūkst. litų (144 tūkst. 810 eurų), kadangi bendruomenės centras dar iki rangos sutarties pasirašymo turėjo 30 tūkstančių litų (8 tūkst. 688 eurus) išlaidų, kurios atsirado apmokėjus už sutarties projekto paruošimą ir konsultavimo paslaugas. Bendruomeniečiai garsiai svarstė, kad reikia žiūrėti, ant ko rašaisi.

Kaip bendruomenei išgyventi?

Viso susirinkimo metu bendruomeniečiams labiau rūpėjo, ar yra išeitis iš susidariusios situacijos.

„Aš matau vieną išsigelbėjimą, kad savivaldybė padengtų skolą. Ar jums nereikalinga ta bendruomenė?“ – kreipėsi į rajono vadovus J. Būtautas ir patikslino, kad antstolis leido skolą sumokėti dalimis – kas ketvirtį po tris tūkstančius eurų.

Pasak susirinkime dalyvavusio mero E. Pilypaičio, kad būtų galima padengti bendruomenės prašomą 12 tūkst. eurų sumą, turi pritarti rajono savivaldybės taryba.

„Tačiau jei kažkur yra padaryta tyčinė kliauzė, mes negalime taip užsimerkę paimti ir uždangstyti kažkieno padarytų klaidų“, – sakė meras.

Susirinkimui pirmininkaujantis bendruomenės centro narys Kazimieras Čiauška siūlė atlikti įvykdyto projekto auditą. Jis jau kalbėjęs su auditoriais, tik tam reikia lėšų. Iškilo klausimas, kur jų gauti. K. Čiauška teigė duosiantis 200 eurų. Kad reikėtų kviesti auditorius, svarstė ir kitas bendruomenietis Dainius Tamošaitis, kuris teigė, kad su „Statybų vizijoje“ dirbusiais bendruomenės žmonėmis nebuvo atsiskaityta, o ant atlyginimo išmokėjimo žiniaraščių sudėti ne jų parašai.

Neaiškus liko klausimas ir dėl techninio prižiūrėtojo. J. Būtautas teigė, kad jį pasamdė UAB „Statybų vizija“, o pastarieji teisme įrodinėjo, kad bendruomenės centras buvo pasisamdęs techninį prižiūrėtoją ir netgi sumokėjo techninės priežiūros atstovui.

Bendruomeniečiai piktinosi, kad nei jie, nei bendruomenės valdyba apie skolą nieko nežinojo. Nuo 8 tūkst. eurų skola išaugo iki beveiki 13 tūkst. eurų. J. Būtautas teigė, kad bendruomenės valdybos narys K. Kudirka tikrai žinojo, nes kartu atstovavo bendruomenei teismuose. Žmonės teiravosi, ar yra galimybė bendruomenei skelbti bankrotą. Kaip paaiškino J. Šneideraitienė, jei teismas bankrotą pripažintų tyčiniu, užtrauktų baudžiamąją atsakomybę.

Besigilindamas į įvykdyto projekto dokumentų šūsnį, dar vieną išeitį pasiūlė vicemeras B. P. Vainius. Jo nuomone, VVG ir savivaldybės specialistai galėtų dar kartą atidžiai peržiūrėti išrašytas statybas vykdžiusios bendrovės sąskaitas-faktūras, išsiaiškinti, ar nėra, pavyzdžiui, jos dubliuotos ir pan.

Birželio 19 d. yra paskutinė diena, kai Baltrušių bendruomenės centras gali pateikti kasacinį skundą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.