Kada pakelėse neberiogsos šiukšlės?

siuksles pakeleje
Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę norinčius aplankyti signataro Saliamono Banaičio tėviškę pasitiko šokiruojantis vaizdas, mat prie kelio Šakiai–Slavikai ties Valių kaimu, gretimai rodyklės į S. Banaičio tėviškę, šalia dviejų mišrių komunalinių atliekų konteinerių pūpsojo krūvos atliekų. Įvairus šlamštas, ko gero, čia sumestas ne vietinių gyventojų, o pravažiuojančių. Atliekų tvarkytojai atliekas išveža kas antrą savaitę, bet krūvos atliekų kaskart atsiranda vis naujos.

Išmokyti visuomenę civilizuotai atsikratyti atliekomis kol kas sekasi sunkiai. Prie kelio Šakiai–Slavikai ties Valių kaimu (Šakių sen.) yra rodyklė į signataro S. Banaičio tėviškę. Turistus, norinčius aplankyti žymaus mūsų kraštiečio tėviškę, pastarąją savaitę pasitinka prie dviejų mišrių komunalinių atliekų konteinerių sukrautos šiukšlės, per kurias vos kyšo konteinerių dangčiai. Atliekų turinys tikrai įvairus: plastiko vamzdžiai, popierinės pakuotės maistui, rūbai, stiklas. Kažkas atsikratė pagalve, padangomis, lovos čiužiniu ir kitu šlamštu.

Valių kaime, kaip ir kitose rajono teritorijose, atliekas surenka naujas vežėjas – tik nuo gegužės 14 d. pradėjusi teikti paslaugas bendrovė „Ecoservice“, atsakinga už komunalinių atliekų surinkimą ir išvežimą bei didelių gabaritų atliekų surinkimą iš specialių aikštelių visame Marijampolės regione.

Praėjusį penktadienį susisiekus su „Ecoservice“ Marijampolės padalinio vadove Lina Brazauskaite, ši priminė, kad Valių kaime mišrios komunalinės atliekos bus išvežtos gegužės 28 d.

„Vis dar yra problematiškas dalykas su bendrais atliekų konteineriais, kurie dažniausiai stovi prie pagrindinių kelių. Įmonei išvežus atliekas, jų prisikaupia jau kitą dieną. Gyventojai į šiuos konteinerius meta atliekas, o aplink daro šiukšlynus“, – svarstė L. Brazauskaitė.

Ji patikslino, kad atliekų vežėjai bendro naudojimo mišrių atliekų konteinerius ištuština bei penkių metrų atstumu nuo konteinerių surenka atliekas. Pasak „Ecoservice“ atstovės, tuo metu jie stambiagabaričių atliekų net negali imti, nes jų nepriimtų į sąvartyną. Vieną kartą per mėnesį įmonė surenka ir stambiagabarites atliekas.

Jau kuris laikas atliekų tvarkytojai kalba, kad reikia išgyvendinti tokius bendro naudojimo konteinerius ir kiekvienam gyventojui, netgi ir atokesnėse vietose bei vienkiemiuose gyvenantiems žmonėms, priskirti individualų mišrių komunalinių atliekų konteinerį. Tačiau iki šiol to nepadaryta. Mat prieš tai atliekas vežusi įmonė teigė neturinti tinkamo transporto važiuoti kaimo keliukais ir surinkti atliekas iš gyventojų. Todėl gyventojai atliekas meta į bendro naudojimo konteinerius. Ar situacija pasikeis atėjus naujam atliekų vežėjui?

„Apie tai, kad bendro naudojimo mišrių komunalinių atliekų konteinerių liktų kuo mažiau, daug diskutuojame susitikę su jūsų rajono seniūnais bei Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) atstovais. Kad kiekvienas gyventojas turėtų individualų konteinerį ir jam paslauga būtų suteikta tinkamai, dar reikia atliekas tvarkančių įmonių bendradarbiavimo, – sakė „Ecoservice“ atstovė.

MAATC direktoriaus pavaduotojas Tautvydas Zaveckas teigė, kad ankstesnis vežėjas neaprūpino visų gyventojų konteineriais, šį darbą šiuo metu tęsia bendrovė „Ecoservise“. T. Zaveckas patikslino, kad bendro naudojimo konteineriai kol kas išliks tose vietose, kur atliekų vežėjams neįmanoma su technika pasiekti gyventojų valdų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.