Socialiniai būstai – miesto vaiduokliai?

soc bustai remontas
Nuotr. Šaulių gatvės 25-ąjį namą, kuriame yra penki socialiniai butai, šiuo metu iš išorės remontuoja UAB „Šakių komunalinis ūkis“.


Rita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ

Socialiniai būstai įkurdinti senuose, kai kuriais atvejais dar prieš karą statytuose namuose, šiandien virsta galvos skausmu tiek jų savininkams, tiek gyventojams. Šakių mieste daug senos statybos medinių namų, kuriuose yra socialiniai būstai. Jų tvarkyti kapitališkai neapsimoka, kai kuriuos namus teisingiausia būtų nugriauti, tačiau juose vis dar gyvena žmonės.

Socialiniai būstai – savivaldybės turtas, bet ir juose gyvenantys žmonės skirtingai rūpinasi savo buitimi. Vieni patys negaili investicijų, kad gyventi būtų patogiau ir gražiau, o kiti ilgus metus gyvena tokiomis sąlygomis, kokias atsikraustę rado, butą „nugyvena“ arba, dar blogiau, paverčia landyne ir neretai sukaupia daugybę įsiskolinimų.

Šaulių gatvės 25-tą namą šiuo metu iš išorės remontuoja UAB „Šakių komunalinis ūkis“. Namas bus padažytas iš išorės, pakeistos supuvusios lentelės, sutvarkyti lietvamzdžiai, o plastikinius langus visame penkių butų name seniūnija sudėjo dar pernai. Praėjusią savaitę Šaulių g. 37-ame ir 25-ame namuose apsilankęs rajono meras Edgaras Pilypaitis atkreipė dėmesį, kad socialinių būstų gyventojai nevienodai elgiasi su „valdišku“ turtu. Meras pastebėjo, kad viename Šaulių g. 25-to namo bute moteris, įsileidusi apžiūrėti buto, labai gražiai susitvarkiusi ir yra geras pavyzdys kitiems, kaip gražiai galima gyventi socialiniame būste. Tačiau, pasak rajono vadovo, esminės socialinių būstų problemos tokie pavyzdžiai vis tiek neišsprendžia, nes namui reikėtų didelio kapitalinio remonto, o ne tik sienų pagražinimo.

Tame pačiame name daugiau kaip 30 metų gyvenantis Rimantas sako, kad ir pati valdžia šiandien kitaip žiūri į socialinio būsto gyventojus.

„Duoda medžiagų kosmetiniam buto vidaus remontui, kurį gali patys žmonės pasidaryti, to anksčiau nebuvo – netgi vinies nedavė, jei paprašydavai. Dabar komunalininkai patvarkys sienas iš išorės, seniūnija neseniai langus sudėjo, prieš penkerius metus pastatė naujus garažus“, – džiaugiasi Rimantas.

Rimantas pasakoja puikiai žinąs visą to namo atsiradimo istoriją. Pasirodo, jis nebuvo pastatytas, o dar senais laikais tiesiog atvežtas iš kito rajono kampelio. Penkių butų name šiandien gyventojai turi galimybę įsirengti ir kanalizaciją, mat jau prieš kelerius metus prie namo yra atvestas nuotekų šulinys, tačiau, kaip sako Rimantas, sanitarinį mazgą jų name turi tik vienas butas, jį savo lėšomis įsirengė pats gyventojas.

Visai kitaip atrodo 37-tas namas, kurio antrame aukšte gyvena dvi šeimos, vienoje iš jų auga du mažamečiai vaikai. Namas, kaip sako meras, yra „žemiau kritikos“, jam jau nepadėtų net kapitalinis remontas – eilę metų visos valdžios ruošėsi jį nugriauti. Įėjus į namo vidų neapleidžia jausmas, kad antras aukštas tuojau įgrius. Nors būstas atrodo tokios avarinės būklės, kad neatlaikytų pirmo smarkesnio vėjo, tačiau jame gyvenantys žmonės kraustytis neskuba. Kai bute apsilankė rajono valdžios atstovai, ten gyvenanti jauna šeima aiškino nenorinti išsikraustyti dėl to, jog čia yra savas vidinis kiemas, vietinis šildymas, ir jeigu keltųsi gyventi kitur, tai norėtų panašių sąlygų, nes kitokio buto išlaikyti šeima tiesiog neįstengtų. Kaip aiškino Šakių seniūnas Dalius Jasevičius, Šaulių g. 37-tą namą reikia kuo greičiau nugriauti ir tai bus padaryta, kai tik seniūnija turės galimybių bei ras jaunai šeimai kitą jų poreikius atitinkantį socialinį būstą.

Po vizito pas Šaulių g. 37-to namo gyventojus meras E. Pilypaitis socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo namo nuotraukomis. Tuojau pasipylė socialiai aktyvių piliečių komentarai, daugiausia teigiantys, kad žmonės patys kalti apleisdami valdišką turtą, nes patys jį privalėtų tvarkyti, be to, ne socialiai remtiniems gyventojams niekas nieko už dyką neduoda ir pan.

Kiek žmonių, tiek nuomonių – šiandien, be abejo, visi gali laisvai išsakyti, ką mano apie vieną ar kitą viešai parodytą problemą. Kita vertus, galbūt ne kiekvienas mokame suprasti kito žmogaus padėtį ir gerai, kad ne visiems reikia prašyti pagalbos. Norėtųsi pamatyti tą, kuris imtųsi kapitališkai restauruoti seną, daugiau kaip prieš šimtą metų statytą arba ne kartą perstatytą namą, kuriam šiandien kosmetinio sienų ar langų padažymo nebeužtenka, juolab kai turtas vis dėlto nėra nuosavas...

Savo tvirtą nuomonę apie socialinių būstų padėtį rajone, Šakių mieste, tvirtai išdėstė ir pats rajono vadovas. Anot mero, nenormalu, kad pačiame miesto centre – Šaulių, Vytauto ar kitose gatvėse – esantys socialiniai namai yra apleisti, seni. Turint omenyje infrastruktūrą, pasak E. Pilypaičio, logiškiausia vietoje senų, daug kapitalinio remonto reikalaujančių namų statyti naujus. Tiesa, prieš keletą metų rajono taryba galvojo kitaip ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų skiriamas lėšas nusprendė panaudoti ne naujiems būstams statyti, bet įsigyti kitiems, kuriuose gyvenimo  sąlygos geresnės.

Dar pernai rajono tarybos nariai pritarė Regioninės plėtros skyriaus parengtam sprendimui dėl tam tikrų socialinio būsto pirkimo būdo ir sąlygų pakeitimų. Kaip sakė Regioninės plėtros projektų koordinatorė Agnė Grybaitė, priėmus pakeitimus yra didesnės galimybės rinktis būstus ir greičiau įgyvendinti pirkimų projektus. Šiuo metu pagrindiniai numatyti reikalavimai yra tokie, kad būtų įsigyjami jau geresnės kokybės butai. Dar prieš kelerius metus buvo numatyta, kad įsisavinant Europos Sąjungos skiriamas lėšas (daugiau kaip 385 tūkst. eurų) rajone iki 2019 m. bus nupirkti 23 socialiniai butai. Kaip informavo A. Grybaitė, per pirmus du praeitus etapus nupirkti septyni būstai – du Gelgaudiškyje ir penki Šakiuose. Šiuo metu rajone yra 53 šeimos, laukiančios socialinio būsto.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.