Ar Siesarties pakrantė pagaliau taps poilsio oaze?

siesartis mantas
Nuotr. Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus architektas Mantas Paketuris įsitikinęs, kad, sutvarkius Siesarties pakrantę, ji taps mėgstamiausia šakiečių laisvalaikio leidimo vieta.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gražus ruduo gena ne vieną miesto gyventoją į pasiesartį kvėptelėti tyresniu oru, pasivaikščioti su vaikais ar augintiniais. Tačiau ši vieta nesikeičia jau daugelį metų. Gyventojams kyla klausimas, kur žadėtas dviračių takas, rekreacinės zonos ir kita. Į visus klausimus sutiko atsakyti rajono savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus architektas Mantas Paketuris, kuris patikino, kad greitai Siesarties pakrantė taps viena mėgstamiausių šakiečių ir svečių aktyvaus laisvalaikio leidimo vietų.

Požiūris į Siesartį

Praėjusią savaitę pasiesartyje besilankant su rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus specialistais, pasitiko išties nekoks vaizdas: pro Jaunimo kūrybos ir sporto centrą takeliu nusileidus į pasiesartį, pakrantė buvo pilna šiukšlių, vienkartinės pakuotės plaukiojo ir pačioje Siesarties upėje. Rudenines daržoves nuiminėjo V. Kudirkos gatvės daugiabučių gyventojai, prie Siesarties upės prieiti negalima per sukrautas šakas ar daržovių liekanas. Atrodo, tereiktų pastatyti šiukšliadėžes, kelis suolelius. Tik to daryti kol kas niekas nesiima.

„Vaikai nusiperka picą, o kur jiems valgyti, gražus oras ir eina į pasiesartį, o šiukšles meta kur papuola. O Siesarties upę tikrai reikia labiau įtraukti į miesto gyvenimą. Pažiūrėkit, kaip sutvarkytas Imsrės (Jurbarko raj.) upelio slėnis“, – svarstė Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vyriausiasis specialistas Vilhelm Haase ir pridūrė, kad melioratoriai savo darbą jau padarė, pagal projektą buvo išvalyta Siesarties upė, suremontuotas lieptas, atstatytas slenkstis.

Miesto vizijos link

Dar 2016 m. Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus architektas Mantas Paketuris sukūrė Šakių miesto bei Siesarties pakrantės sutvarkymo vizijas. Panaudojant kelių įgyvendinamų projektų lėšas planuojama sutvarkyti miesto ežero zoną, Siesarties pakrantę.

Dvejus metus užtruko savivaldybės architektų diskusijos su projektuotojais. Šią savaitę M. Paketuris informavo, kad ledai pagaliau pajudėjo. Šio mėnesio gale paaiškės darbų rangovas ir dar šiemet turėtų būti Siesarties pakrantėje, nuo Kęstučio iki V. Kudirkos gatvės (Šakių jaunimo sporto ir kūrybos centro), pradėtas įrengti dviračių-pėsčiųjų takas, kurio ilgis apie 700 metrų: pastatyti šviestuvai, įrengtos dvi automobilių stovėjimo aikštelės. Toliau vyks šie darbai:  kitoje Siesarties pusėje bus paklotas mineralinės dangos takas, pasiesarčio teritorija apželdinta veja, krūmais bei medžiais, įrengti suoliukai ir atlikti kiti darbai.

„Turėjo darbai realiai prasidėti jau šį pavasarį, tačiau europiniai pinigai ateina dažnai sraigės greičiu. Be to, dėl nuolat patvinstančios Siesarties laiku negalėjo projekto užbaigti ir melioratoriai. Buvo ir kitokių trukdžių – teko derinti daug klausimų su vandentvarkininkais bei dujininkais“, – pasakojo M. Paketuris ir patikslino, jog Siesarties pakrantės tvarkymas atsieis per 100 tūkst. eurų.

Šiuo metu jau nebelikę ir prie Siesarties buvusių medinių garažų. Anot architekto, visi darbai – Šakių miesto ežero ir Siesarties pakrančių teritorijų sutvarkymas – turėtų baigtis 2021 metais.

Dviračiu per Šakių miestą

Pasak M. Paketurio, palei Siesartį einantis dviračių-pėsčiųjų takas turėtų jungtis į bendrą Šakių rajono dviračių takų-trasų tinklą. Architekto nuomone, pavyzdžiui, galėtų būti pažymėta atskira dviračių eismo juosta Šaulių ir V. Kudirkos gatvėse, o ne tiesiamas takas dar kažkur atskirai.

„Gautųsi toks pažintinis turistų-dviratininkų pervažiavimas per Šakių miestą. Jei, pavyzdžiui, atsirastų informaciniai ženklai, kad per Šakių miestą driekiasi dviračių takas, nuo Jurbarko važiuojantys dviratininkai nesuktų aplinkkeliu ir neaplenktų Šakių miesto“, – mintimis dalijosi M. Paketuris.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.