Kelią padeda rasti balta lazdelė ir bendravimas

lass ataskaita
Nuotr. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Šakių filialo pirmininkė Vitalija Kolegienė pristatydama filialo veiklos ataskaitą pasidžiaugė, kad tokie susirinkimai yra puiki galimybė pabūti kartu, susitikti, pasidžiaugti rūpesčiais bei džiaugsmais.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Spalio 26 d. Šakių viešojoje bibliotekoje vykusiame Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) Šakių filialo ataskaitiniame susirinkime pirmininkė Vitalija Kolegienė pristatė metinę ataskaitą, supažindino su filialo vykdoma veikla, buvo paminėta Pasaulinės baltosios lazdelės diena.

LASS Šakių rajono filialas, kuris įsikūrė prieš 51-erius metus, šiandien vienija 57 narius. Kaip informavo V. Kolegienė, iš jų 10 asmenų yra nedarbingi, 10 iš dalies darbingi, keturi darbingi, o 33-ims nustatyti specialieji poreikiai. Pirmininkė paminėjo, kad per praėjusį ataskaitinį laikotarpį filialo nariais tapo du regėjimo negalią turintys žmonės. Du nariai gyvena globos namuose. Šįmet Amžinybėn iškeliavę trys nariai buvo pagerbti tylos minute.

V. Kolegienė apgailestavo, kad nors ir stengiamasi suburti visus regėjimo negalią turinčius neįgaliuosius, tačiau atsiranda tokių, kurie, net ir turėdami negalią, nenori įsijungti į organizaciją.

Pirmininkė pasakojo, kad visiems filialo nariams yra teikiamos bendrosios ir specialiosios paslaugos: mobilumo, orientacijos mokymai, buitinių įgūdžių ugdymas, palydovo bei skaitovo paslaugos, supažindinama, kaip naudotis su gaunama kompensacine technika. Laisvalaikiu filialo nariai užsiima įvairių rankdarbių gamyba, dalyvauja neįgaliųjų sportinėse varžybose.

Organizacijos veiklai finansuoti šiais metais buvo pateikti keturi projektai, kurie visi yra tęstiniai. Lėšos yra naudojamos asmeninio asistento, transporto paslaugoms apmokėti, masažo procedūroms, išvykoms ir kita.

Pasak V. Kolegienės, nariai mielai skaito knygas Šakių viešojoje bibliotekoje, aktyvių skaitytojų yra net 13 asmenų, o daugiausiai knygų perskaitė lukšietis Juozas Bartišius.

„Noriu padėkoti visiems, kurie ištiesia pagalbos ranką regėjimo negalią turintiems žmonėms. Nuoširdų ačiū sakau ir filialo nariams, kurie nors maža dalele prisideda prie mūsų veiklos. Einant per gyvenimą linkiu būti stipriems ir kantriems“, – kalbėjo V. Kolegienė.

Aktyvia organizacijos pirmininkės V. Kolegienės veikla pasidžiaugė Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė, linkėjo ir toliau tinkamai atstovauti savo nariams. Į susirinkimą atvykusi Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno padalinio vyriausioji bibliotekininkė Irena Blaževičienė linkėjo skaitantiems malonių akimirkų su knyga, o tiems, kurie neskaito, – įsilieti į skaitytojų ratą, atrasti garsinę knygą.

„Kviečiu pasinaudoti galimybe, sutrikus regėjimui, sulaukus brandesnio amžiaus, kai nebegalime skaityti įprasto teksto, kreiptis į biblioteką, nes čia yra galimybė skaityti. Mes padėsime jums pajusti tą skaitymo malonumą“, – sakė viešnia.

Spalio 15 d. minima ir Pasaulinė baltosios lazdelės diena, Lietuvoje ši diena pradėta minėti 1992m., kai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga tapo Pasaulio aklųjų sąjungos nare.

Baltosios lazdelės dieną pažymint, susirinkusiems koncertavo Pagyvenusių žmonių asociacijos ansamblis „Sidabra“ bei Šakių rajono meno mokyklos mokiniai. Vėliau bendrauta prie arbatos puodelio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.