Šakių rajonas – 33-ias tarp 60

indeksas sakiai
Nuotr. Taip Šakių rajono savivaldybės gerovės indeksas atrodo tarp kaimyninių savivaldybių. Atskiri 5 indekso komponentai yra normalizuotų rodiklių vidurkiai, kur 0 – „labai bloga situacija“, 10 – „labai gera situacija“. Bendras Savivaldybių gerovės indeksas yra 5 indekso komponentų vidurkis.


Vilniaus politikos analizės institutas pirmadienį paskelbė Savivaldybių gerovės indekso (SGI) rezultatus, gautus remiantis oficialiosios statistikos duomenimis. Indeksą sudaro penkių komponentų – socialinio saugumo, fizinio saugumo, gyvybingos ekonomikos, švietimo, sveikos demografijos visuma. Pažiūrėkime, kokias pozicijas indekse užima Šakių rajonas.

Marijampolės apskrityje geriausia gyventi Marijampolės savivaldybėje (iš dešimties galimų balų surinkta 5,2) – tarp 60 šalies savivaldybių užimta14 vieta. Toliau rikiuojasi Kazlų Rūda (4,3 balo ir 32 pozicija), Šakių rajonas (4,2 balo ir 33 vieta), Vilkaviškio rajonas (3,8 balo ir 42 vieta). Paskutinė iš Marijampolės apskrities savivaldybių yra Kalvarija (3,2 balo ir 57 vieta).

Šakių rajone iš penkių komponentų žemiausiai įvertinta gyvybinga ekonomika (1,2 balo, 51 vieta). Gyvybingos ekonomikos vertinimo kriterijų sudarė vidutinio (NETTO) atlyginimo, smulkių ir vidutinių įmonių, bendro veikiančių įmonių skaičiaus, tiesioginių užsienio investicijų, užimtumo lygio (16–65 metų) vertinimas. Remtasi Lietuvos statistikos departamento 2017 m. duomenimis.

Pagal sveikos gyvensenos komponentą esame įvertinti 3,6 balo ir užimame 39 vietą. Šį komponentą sudaro demografinės senatvės koeficientas metų pradžioje (65-erių metų ir vyresnio amžiaus žmonių skaičius, tenkantis šimtui vaikų 0–14 metų amžiaus) ir NETTO migracija (balansas tarp 2017 m. išvykusiųjų ir atvykusiųjų asmenų). Rodiklis normalizuotas pagal gyventojų skaičių savivaldybėse.

Švietimo komponentą sudaro nelankančių mokyklos privalomo mokytis amžiaus vaikų dalis, švietimo prieinamumo – ikimokyklinio švietimo aprėpties, dalyvavimo neformaliajame vaikų švietime rodikliai bei švietimo rezultatų rodikliai – įstojusiųjų į kolegijas ir universitetus procentai nuo bendro tais pačiais metais bendrojo lavinimo mokyklas baigusiųjų abiturientų skaičiaus ir brandos egzaminų (lietuvių kalbos ir matematikos) rezultatai (procentas surinkusiųjų 51–100). Čia Šakių rajonas su 4,7 balo yra 31 vietoje.

28 poziciją su 5,3 balo užimame socialinio saugumo komponente. Jį sudaro socialinės paramos gavėjų, socialinės rizikos šeimų, nemokamą maitinimą gaunančių vaikų, ilgalaikių bedarbių skaičius ir moterų / vyrų užimtumo santykis.

Aukščiausiai rajonas įvertintas pagal fizinį saugumą (5,9 balo ir 19 vieta). Šio rodiklio komponentai – saugumas keliuose, nusikalstamumas, medicinos pagalbos prieinamumas, mirštamumas nuo užkrečiamų ligų, aplinkos tarša.

„Atsidūrėm 33-ioj pozicijoj, nedaug atsilikdami nuo vidurkio. Ar džiaugtis, ar liūdėt? Stengtis yra kur, bet ne viskas priklauso nuo čia dirbančių ir vietos valdžios. Akivaizdu, kad, nepaisant vyriausybės deklaruojamos regioninės politikos, gerovė koncentruojasi aplink didžiuosius miestus. Taigi, nepakeitus įstatyminės bazės ir realiai neatsigręžus į regionus, joks proveržis pasiektas nebus. Ir 2019 metų valstybės biudžetas į tai visiškai neorientuotas...“ – mintimis apie sudarytą indeksą pirmadienį savo „Facebook“ paskyroje dalijosi Šakių rajono meras Edgaras Pilypaitis.

Iš 60 savivaldybių geriausias SGI Vilniaus miesto (8,1 balo ir 1 vieta), blogiausia situacija Zarasų rajono savivaldybėje (2,9 balo ir 60 vieta).

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.