Nusigauti iki šiukšlių konteinerių – iššūkis

siuksliu daugiabuciai
Nuotr. Šakių V. Kudirkos g. 102 daugiabučio namo gyventojams kelias iki artimiausių šiukšlių konteinerių per kalvas ir pakalnes, einant neapšviestais namų užkampiais, pirmyn ir atgal\ susidaro iki 600 metrų.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Per Šakių miestą besiritanti atliekų konteinerių statymo, perstatymo, pakeitimo banga yra naudinga toli gražu ne visiems gyventojams. Šakių V. Kudirkos gatvės 102 daugiabučio namo gyventojai po konteinerių perstatymo, norėdami iki jų nusigauti, susiduria su nemenkais iššūkiais, nes tenka ir kalnais kopti, ir pakalnėmis leistis, o atstumas seniems žmonėms yra per didelis.

Kaip sako V. Kudirkos g. 102 daugiabučio gyventojai, jų name gyvena labai daug vyresnio amžiaus žmonių, yra ir turinčių negalią. Jų šiukšlių konteineriai dar prieš porą mėnesių stovėjo čia pat, prie tos pačios gatvės 92-ojo daugiabučio namo. Tačiau, mieste suskubus tvarkyti dujotiekių trasas, tiek šių namų, tiek kitų netoliese esančių daugiabučių šiukšlių konteineriai buvo skubiai perkelti į pasiesartį, už V. Kudirkos g. 82-ojo namo. Būtent šis valdininkų sprendimas nepriimtinas aplinkinių namų gyventojams – vieniems šiukšles tapo nešti per toli ir nėra tinkamų takelių, o kitiems kliūna tai, kad po jų langais sugrupuota aibė šiukšlių konteinerių.

Kaip sako V. Kudirkos g. 102 namo gyventoja Janina Steponaitienė, ji dėl toli nuo namo „iškraustytų“ konteinerių labiausiai jaučia nuoskaudą dėl to, kad jų namo konteinerius buvo galima statyti prie viešojo miesto tualeto, kur netoliese stovi ir miesto turgaus konteineriai, nes čia šiukšles išvežančioms mašinoms patogu privažiuoti. Taip jų namo gyventojams netektų klampoti per pievas neapšviestais pakampiais į pasiesartį, čia jiems būtų ir arčiau, ir patogiau. Moteriai antrina ir kita jos kaimynė, garbingo amžiaus moteris, kuri sako, kad ne tik nusigauti iki konteinerių jų namo gyventojams yra sunku, bet išnešti šiukšles tapo tiesiog nesaugu, nes prie konteinerių sukinėjasi visokių įtartinų asmenų, o aplinkui daugiabučius namus ne visur apšviesta. Apie tai, kad net padoraus takelio nėra, senjorė jau net nekalba.

Tačiau skaudžiausia šio daugiabučio namo gyventojams yra faktas, kad jų interesus turintys ginti ir gerbti valdininkai pasižiūrėjo į jų problemą gan abejingai. Atstovaudama viso daugiabučio namo gyventojų interesams pirmiausia J. Steponaitienė kreipėsi į paslaugų teikėjus, kuriems už atliekų tvarkymą gyventojai ir moka, t. y. į Marijampolės antrinių atliekų tvarkymo centrą, kur gavo atsakymą, kad už konteinerių vietų pasirinkimą yra atsakinga seniūnija. Atkakli šakietė šiuo klausimu kreipėsi ir į Šakių seniūną Dalių Jasevičių, bet šis, pasak J. Steponaitienės, nesileido į kalbas – taip yra numatyta ir konteineriai turi būti ten, kur dabar jie yra. Nepasitenkinusi tokiu valdišku atsakymu, moteris kreipėsi į kitą valdininką – savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėją Arvydą Šlėderį.

„Šis specialistas išklausė mūsų namo gyventojų problemas ir sakė, kad reikia vykti į vietą, žiūrėti, kokia ta situacija, ar yra galimybė statyti konteinerius prie turgaus, kur mes norėtume. Žodžiu, žadėjo atvykti į vietą ir spręsti problemą, bet mes jo dar nematėm, kol kas niekas su gyventojais nesikalbėjo“, – dėsto įvykių seką J. Steponaitienė.

Moteris sako, kad pas vedėją dėl šiukšlių konteinerių ėjo ne ji viena – prie jos prisijungė ir V. Kudirkos g. 82 daugiabučio namo gyventoja. Pastarojo namo gyventojai yra nepatenkinti, kad po jų langais „suvaryti visi konteineriai“ ir jiems vasarą teks kęsti nuo jų sklindančią smarvę.

„Padaryti taip, kad visiems gyventojams būtų gerai – misija neįmanoma. Vieni šaukia, kad per toli, kiti – kad po langais nepatenkinti... Kaip tokiu atveju rasti teisingą sprendimą?“ – retoriškai klausia seniūnas D. Jasevičius.

Seniūnas sako, kad nei jis, nei savivaldybės atsakingų skyrių specialistai šios problemos neignoruoja ir ją spręsti tikrai ketina. Anot seniūno, pastaruoju metu atvykti į vietą tiesiog neišėjo, nes savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas A. Šlėderis „tai vienur, tai kitur buvo išvykęs“. Kaip teigia D. Jasevičius, svarstant pasiūlymą konteinerius pastatyti prie miesto tualeto, reikia pirmiausia žiūrėti, ar tai įmanoma, nes netrukus savivaldybė pradės įgyvendinti projektą, pagal kurį Siesarties upės pakrantėje bus įrenginėjamos poilsio zonos, pėsčiųjų ir dviračių takai.

„Ar statyti šiukšlių konteinerius prie miesto tualeto, turi spręsti architektai, nes kažin ar bus vaizdas, jeigu prie poilsiui skirtų zonų bus pastatyti konteineriai, tą turi spręsti atsakingi asmenys, aš negaliu pasakyti, bet tikiuosi, kad ten atsiras ta vieta kažkur, kur tikisi to namo gyventojai“, – sako seniūnas.

Seniūnas ramina gyventojus dėl šiuo metu pasiesartyje jau sustatytų mišriųjų atliekų konteinerių, į kuriuos dabar privalo nešti šiukšles netgi keturių aplinkinių daugiabučių namų gyventojai. Pasak seniūno, jie čia taip buvo pastatyti skubos tvarka – ateityje jiems bus įruošta speciali aikštelė, kaip ir dera. Manoma, kad apie tuos konteinerius bus pasodinti ir specialūs želdiniai, kad vaizdas būtų estetiškas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.