Pernai rajone populiariausi buvo Viltės ir Adomo vardai

vaikas rankose
Vardas – tai kur kas daugiau nei garsų rinkinys. Jis žmogaus gyvenimui turi ypatingą reikšmę, nes yra tarsi raktas į žmogaus likimą. Tad kokį vardą duoti vaikui labai atsakingas sprendimas.  Pažvelkime, kokie vardai 2018-aisiais buvo populiariausi rajone.
 
Nors vaiko vardą galima rinkti dar prieš jam gimstant, verčiau palaukti, kol jis išvys šį pasaulį. Pats mažylis gali pasufleruoti tinkamiausią variantą. Nors vardo parinkimas gali atrodyti mistinis dalykas, iš tiesų tai – atsakingas ir nelengvas darbas. Nors rajone dažniau registruojami gana įprasti vardai, vis dažniau pasitaiko ir įvairių variacijų, ne tokių girdėtų vardų. Pavyzdžiui, pernai Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, rajone registruoti tokie vardai kaip Ajus, Ausnė, Arielė, Frėja, Iglė, Hugas, Jurita, Grytė, Vilūnė, Neidas, Niktė, Relindas, Ūkas, Unė, Deilanas. Nemažai naujagimių registruojama rajone, nors jie gimsta užsienyje, tad ir vardai nelietuviškos rašybos, pavyzdžiui, Aaron, Andrea, Aoibheann Aistė, Elias, Julius Elias, Marcus.

Iš mergaičių vardų pernai favoritu rajone galima laikyti Viltės vardą, kuris suteiktas net 12-ai mažylių. Beje, užpernai šiuo vardu buvo pavadintos tik dvi mergytės. Viltės vardas nurungė 2017m. karaliavusią Luknę (tais metais šiuo vardu buvo pavadintos aštuonios naujagimės). Antrąją vietą pagal populiarumą užima Gustės vardas. Juo pavadintos šešios mažylės (2017-aisiais šis vardas taip pat buvo gana dažnas – jis buvo suteiktas keturioms mergytėms). Augustės, Gabijos, Kotrynos, Rusnės vardas registruotas keturis kartus, Elenos, Godos, Liepos, Miglės, Rugilės – tris kartus, Adelės, Dinaros, Eglės, Iglės, Karinos, Lėjos, Luknės, Saulės, Smiltės, Urtės – du kartus.

Nors 2017-aisiais rajone populiariausias berniuko vardas, kaip ir 2015-aisiais, buvo Matas (juo buvo pavadinti septyni naujagimiai), tačiau 2018-aisiais šis vardas suteiktas tik dviem berniukams. Praėjusiais metais lyderiavo Adomas. Šiuo vardu pavadinti septyni naujagimiai. Ado vardas pasirinktas penkis kartus, po keturis – Domo, Dominyko, Tajaus ir Justo vardai, po tris berniukus pavadino Jonu, Kristupu, Majumi ir Nojumi, po du – Arijaus, Arono, Dovydo, Emilio, Gabrieliaus, Jokūbo, Kajaus, Luko, Mato, Roko, Simo, Simono, Tauro vardais.

Asmenys, sulaukę pilnametystės ar vyresni, gali pasikeisti nepatinkantį vardą. Statistiniai duomenys rodo, kad Lietuvoje kasmet vardą ar pavardę pakeičia per tūkstantį gyventojų, tačiau rajone tokie atvejai nėra dažni. Pavyzdžiui, Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus duomenimis, per praėjusius metus gauta 16 prašymų pavardės pakeitimui (nepilnamečiams vaikams ar ištekėjusioms moterims) ir tik vieną – vardo.

Kaip skelbia Lietuvos registrų centras, 2018m. pirmame pusmetyje gimusioms mergaitėms dažniausiai buvo suteiktas Lėjos, o berniukams – Luko vardas. Tad ir mūsų rajono tėveliai, žvelgiant į populiarumo tendencijas, neprašovė pro šalį pavadinę savo naujagimius šiais vardais. Beje, reikia priminti, kad jie iš 2017 m. populiariausiųjų sąrašo išstūmė Mato ir Emilijos vardus.

Pranešama, jog praėjusių metų pirmąjį pusmetį gimusių berniukų populiariausi vardai buvo Matas, Kajus, Jokūbas, Joris, Nojus, Benas, Domas, Jonas ir Dominykas. Mergaičių – Emilija, Amelija, Gabija, Kamilė, Luknė, Ema, Gabrielė, Sofija ir Goda.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.