Ilguvoje – laikino atokvėpio paslauga

ilguvos globos namai
Nuotr. Ilguvos socialinės globos namų direktorius Sigitas Jankauskas ir jo pavaduotoja socialiniam darbui Jūratė Bataitienė įsitikinę, kad paslauga tikrai reikalinga, tik abejoja, ar visi galimi klientai apie ją žino.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Ilguvos socialinės globos namai nuo lapkričio 9 d. teikia laikino atokvėpio paslaugą Marijampolės regione. Per šį laikotarpį paslaugos buvo suteiktos dviem asmenims, šiuo metu derinamas dar vieno kliento priėmimas, tačiau globos namų direktoriaus pavaduotoja socialiniam darbui Jūratė Bataitienė svarsto, ar tikrai visi galimi klientai žino, kad apskritai jie gali gauti šias paslaugas. Ir nemokamai.

Pasak J. Bataitienės, informacija apie laikino atokvėpio paslaugą buvo išsiuntinėta visų penkių apskrities savivaldybių socialinių paramų skyriams, tačiau visgi arčiausiai žmonių yra seniūnijose dirbančios socialinės darbuotojos.

„Manau, žmonės tiesiog nežino, kad gali gauti šią paslaugą. Buvo atvejis, kad susisiekiau su žmogumi, siūlau paslaugą, o jis teisinasi, kad susitvarko su savo artimuoju, galvoja, gal čia nori paimti iš jo. O nieko panašaus. Tai galimybė atsikvėpti, paslauga laikina, o ir nemokama“, – sako globos namų direktoriaus pavaduotoja.

Ji informavo, kad paslaugos skirtos asmenims su proto ar (ir) psichikos negalia, jų šeimų nariams, tėvams ar globėjams, kurie dėl tam tikrų priežasčių (liga, komandiruotė, atostogos, mokymasis ar studijos ar kt.) laikinai ar darbo savaitės metu negali savo namuose pasirūpinti ar prižiūrėti šių asmenų, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra ar globa.

Paslauga asmeniui gali būti teikiama iki 24 valandų per parą, septynias paras per savaitę, atsižvelgiant į paslaugos gavėjo (jo šeimos, tėvų ar globėjų) poreikį. Vienam paslaugos gavėjui vidutiniškai teikiamos 252 valandos (iki 10 parų) per visą paslaugos teikimo laikotarpį.

Pasak J. Bataitienės, nebūtinai laikinas atokvėpis turi trukti maksimalų galimą 10 parų laikotarpį. Galbūt pagalbos reikia tik parą, galbūt keletą dienų.

„Tą laikotarpį mes galime išskirstyti, kaip tam žmogui patogu. Galima tik savaitgaliui, galime kelioms naktims. Turėjome atvejį, kai žmogus gyveno šventiniu laikotarpiu“, – pasakojo pavaduotoja.

Jai pritardamas įstaigos direktorius Sigitas Jankauskas sako: „Išties tas 10 parų laikotarpis gal nėra labai ilgas laikas, bet tikrai galima atsigauti psichologiškai ir fiziškai, šiek tiek pailsėti nuo slaugomo asmens. Gal išties jam nereikia net tvarkytis kažkokių reikalų, kažkur vykti, bet yra proga pailsėti.“

Šiai paslaugai teikti Ilguvos socialinės globos namuose įrengtas maždaug 20 kv. m kambariukas, šalia yra virtuvėlė, vonios kambarys. Labai lanksčiai žiūrima ir į galimo kliento poreikius. Pasak J. Bataitienės, jei žmogus nori, gali valgyti valgykloje, jei pageidauja, jam maistas gali būti atneštas į kambarį. Lygiai taip pat atsižvelgiama į jo norus, pavyzdžiui, ilgiau pamiegoti ar užsiimti veikla.

„Jie žmogus nori, gali dalyvauti bendrose veiklose su globos namų gyventojais, jei nori, gali būti vienas ir tiesiog žiūrėti televizorių. Viskas derinama individuliai, atsižvelgiama į pageidavimus“, – sako J. Bataitienė.

Per 12 mėn. (toks projekto įgyvendinimo laikotarpis) paslaugos bus suteiktos 10 asmenų, kurie nėra  anksčiau gavę tokios paslaugos ir kuriems dėl proto ar (ir) psichikos sutrikimų nustatytas neįgalumo lygis arba 55 procentų ir mažesnis darbingumo lygis, arba specialiųjų poreikių lygis.

„Labai gerai taip įgyvendinti pertvarkas. Pirmiausiai reikia pasibandyti, kas dabar ir vyksta, pripratinti žmones, o kas bus po projekto, matysime“, – sako įstaigos direktorius.

Žinoma, galbūt žmogui iš kito miesto, tarkim, Marijampolės ar Vilkaviškio, nėra labai patogu vykti į Ilguvą, tačiau šiuo metu toks projektas. Tiesa, jei reikia, pati įstaiga klientą gali ir atsivežti, ir parvežti namo.

J. Bataitienė taip pat neabejoja paslauga, tik svarbiausia, pasak jos, kad žmonės žinotų ir drįstų kreiptis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.