Senelių globos namams išduota nauja licencija

globos namai kn2
Nuotr. Po skubos tvarka Socialinių paslaugų priežiūros departamento atlikto Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro vertinimo nuspręsta, kad įstaiga gali tęsti savo veiklą.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Sausio 10 d. Socialinių paslaugų priežiūros departamento sprendimu buvo panaikinta Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro, kuriam vadovauja Šakių dekanas kanauninkas Donatas Jasulaitis, licencija. Tačiau jau kitą dieną įstaiga galėjo tęsti savo veiklą – jai buvo išduota nauja licencija.

Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro vertinimas buvo pradėtas 2017 m. spalio mėnesį po keleto gautų skundų iš bendruomenės, kad galimai vienu iš įstaigos adresų yra nelegaliai teikiama socialinė paslauga. Kaip informavo Socialinių paslaugų priežiūros departamento Įstaigų priežiūros skyriaus vedėjo patarėja Kristina Grigaitienė, iš tiesų informacija pasitvirtino – nebuvo gauta licencija individualiame name įkurtiems grupiniams globos namams, kur gali gyventi iki 10 žmonių, tačiau tuomet centras nedelsiant įsipareigojo imtis priemonių, susitvarkė ir netrukus licencija jiems buvo išduota.

Pasak departamento atstovės, kitokia padėtis buvo su Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centru. Čia rastus pažeidimus būtų galima suskirstyti į dvi grupes: vieni iš jų yra susiję su realia grėsme žmogaus sveikatai, gyvybei ir saugumui, kiti – daugiau techniniai, galbūt net gana smulkūs. Kadangi jie nebuvo laiku ištaisyti, Socialinių paslaugų priežiūros departamentas balandžio 13 d. sustabdė įstaigos licenciją, tačiau veiklą vykdyti toliau leido.

Departamento atstovė įsitikinusi, kad senelių globos namams buvo skirta pakankamai laiko visų trūkumų pašalinimui. Jos teigimu, per tiek laiko buvo galima net susirasti ir įdarbinti žmones (socialinį darbuotoją, jo padėjėją, vyriausiąjį socialinį darbuotoją, užimtumo specialistą), kurių trūko. Negavus informacijos apie pažeidimų pašalinimą, laikoma, kad pažeidimai buvo nepašalinti, todėl departamentas ir priėmė sprendimą – panaikinti licenciją.

Su tokiu sprendimu nesutiko globos namų vadovas. Jis netgi ketino teisybės ieškoti teisme ir šį sprendimą apskųsti administracine tvarka. Tačiau po kurio laiko apsigalvojo – skubiai ištaisė trūkumus ir kreipėsi į departamentą dėl naujos licencijos išdavimo.

„Kadangi teismo procesas gali užtrukti ir dvejus, ir trejus metus, nesinorėjo tiek laiko nežinioje laikyti nei globos namuose gyvenančių senelių, nei darbuotojų“, – teigė D. Jasulaitis.

Sausio 10 d. Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centre skubos tvarka apsilankę Socialinių paslaugų priežiūros departamento specialistai patikrino įstaigą ir įsitikino, ar tikrai pažeidimai panaikinti. Neturint licencijos veiklai vykdyti, būtų reikėję iš globos namų iškeldinti jų gyventojus – 67 senelius, kurie yra ne tik iš Šakių, bet ir iš Marijampolės, Vilkaviškio, Jurbarko. Kadangi viskas buvo sutvarkyta, nebeliko priežasčių, dėl kurių licencija negalėtų būti išduota.

„Džiugu, kad įstaiga pagaliau ėmėsi priemonių. Nauja neterminuota licencija jai buvo išduota kitą dieną po įstaigos vertinimo, kurio metu buvo nustatyta, kad ji atitinka keliamus reikalavimus licencijai gauti. Nors buvo galima apsieiti ir be to. Tereikėjo laiku ištaisyti pažeidimus“, – komentavo K. Grigaitienė.

Paklausta, ar šis parapijos socialinės pagalbos centras neatsidurs po padidinamuoju stiklu, ji neslėpė, kad įstaiga bus įtraukta į rizikos vertinimo planus ir ateityje jai bus skiriamas didesnis dėmesys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.