Apie spjaudymąsi, etiketes, falšyvumą ir ne tik

socialdemokratai zypliuose
Nuotr. Kasmetiniame šventiniame renginyje dalyvauja ne tik šakiečiai socialdemokratai, bet ir svečiai, partijos bičiuliai. Šįkart nemažai dėmesio skirta artėjantiems rinkimams, ypač svečiai rėžė ugningas bei užvedančias kalbas.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienio vakarą Zyplių dvare į tradicinį aštuntąjį ir šventinį renginį „Bičiuli, duok ranką“ rinkosi šakiečiai socialdemokratai bei partiečiai svečiai. Rinkiminėmis nuotaikomis persunktame susitikime netrūko nei ugningų kalbų, nei politinių aktualijų.

Apie tradicines partijas ir spjaudymąsi

Daugelis pripažino, kad tiek šalis, tiek pati Europos Sąjunga išgyvena ne pačius lengviausius laikus. Pasak Europos Sąjungos komisaro Vytenio Povilo Andriukaičio, esame kryžkelėje, todėl ne tik jis, bet ir kiti svečiai ragino atsakingai rinktis ne tik savivaldos, bet ir Europos Parlamento, Prezidento rinkimuose.

Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė kalbėjo, kad mes jau gyvenome tais laikais, kai buvo viena partija ir viena tiesa. Taip demokratinėje valstybėje neturi būti.

„Reikia balsuoti už tradicinių partijų žmones ir atstovus. Už tradicinių, normalių partijų, su atsakomybe. Mes galime kilti, kristi, bet mes esam su savo vertybėm, gyvenimais ir savo atsakomybe. Jūs visada mus surasite ir tai yra svarbiausia. O ne tai, kad aš sukūriau tai kokį nors judėjimą, tai kokį nors komitetą ar vieno sezono, vienos kadencijos partiją ir aš už nieką neatsakau“, – rėžė viešnia.

V. P. Andriukaičio nuomone, pirmiausiai reikia nustoti spjaudyti praeitį ir ją keikti. Susitarti, jo nuomone, galima ir skirtingoms partijoms, bet reikia nustoti klijuoti etiketes vieni kitiems, nes tai užteršia politinį bendravimą. Kaip pavyzdį komisaras nurodė Mindaugą Bastį ir pabrėžė, kad niekas niekam „nesuteikė teisės jį krikštyti valstybės išdaviku“. Politikas kėlė retorinius klausimus, ar stovint Baltijos kely kažkas klijavo etiketes, „ar domėjosi, ar tu su spaliuko ženkliuku, ar komunisto bilietu“. Tada buvo vienybė, kurios dabar trūksta.

Apie falšyvumą ir ne tik

Svečio nuomone, reikia kalbėti ir apie mokesčių politiką, nes būtent čia prasideda didžiausios bėdos, o ES per biudžetus mes perskirstome mažiausiai pinigų.

„Su tokiu perskirstymu toliau gyventi nebeįmanoma“, – sakė V. P. Andriukaitis, aiškinęs, kad tada prasideda šešėlinė ekonomika, spaudimas mažinti viešąjį sektorių, kyla bėdos su mokytojų, gydytojų atlyginimais.

„Tada per daug bėdų ir tenka primokėti iš kišenių ir tada mokėjimas iš kišenių vėl sugrįžta bumerangu, nes dalis žmonių gauna per mažus atlyginimus ir jie dar didesnėj socialinėj atskirty, o kur tada socialdemokratai ir jų socialinis teisingumas?“ – kalbėjo politikas, pabrėžęs – kad žmonės patikėtų, reikia būti tikru ir lūpose, ir širdy, o jei esi falšyvas ar nei šioks, nei toks, žmonės tavim netikės.

Pasak komisaro, nereikia bijoti pripažinti ir nereikia bijoti kalbėti, kad ir socialdemokratų palikime buvo daug falšyvų dalykų, tačiau tai pataisyti esą gali tik jie patys. Tai ir ragino daryti.

„Per daug Lietuvoje žmonių, norinčių socialdemokratijos, tik mes jų negirdim, o jie mūsų nemato“, – ragino V. P. Andriukaitis partijos bičiulius būti aktyvesnius, drąsesnius, labiau matomus.

Politinė kultūra – žemiau plintuso

Apie tikrą socialdemokratinę poziciją pasisakė ir Seimo narys Algirdas Sysas, pabrėžęs, kad galima keisti išvaizdą, bet ne įsitikinimus. Jam pritardama tęsė ir jo kolegė, bendrapartietė Dovilė Šakalienė. Ji irgi kalbėjo apie socialinį teisingumą, pažeidžiamiausių atstovavimą, pasisakė už tikrą kairiąją politiką (beje, pripažino, kad „valstiečiai“, su kuriais ji atėjo į politiką, ją ir nuvylė, ir išdavė, nes žadėjo būti daug kairesni) bei dalijosi mintimis apskritai apie politinę kultūrą.

„Kai kurie žmonės, kurie, deja, turi teisę vadintis Seimo nariais, taip numušė politinės kultūros kartelę, kad ji krito žemiau plintuso. Visada turėjome žmonių, kurie neturi moralės, neturi etikos <...>, bet kai valdantiesiems priklausantys politikai sau leidžia klaidinti, gąsdinti, manipuliuoti, viešai skleisti sąmokslo teorijas, kurios paskui viešinamos visokiuose proputiniškuose portaluose, ir tikrai žmonės yra įgąsdinti, tai mes kaip socialdemokratai galime pasakyti pagrindinius dalykus, kurie yra aiškūs“, – sakė D. Šakalienė, pabrėžusi, kad kiekvienas vaikas turi teisę į saugią vaikystę šeimoje.

Beje, susitikime kad ir vėluodamas pasirodė ir Mindaugas Bastys, bičiulius patikinęs, kad jis niekur nedingęs.

Stiprūs apie stiprius

Gerų žodžių Šakių skyriaus socialdemokratams negailėjo ir šventiniame renginyje dalyvavęs meras Edgaras Pilypaitis, vylęsis, kad galbūt rinkėjai pasirinks taip, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų bei socialdemokratų pradėtus darbus ir po savivaldos rinkimų galės tęsti toliau. Jis padėkos žodžius išsakė kiekvienam socialdemokratų tarybos nariui atskirai bei arčiausiai jo esančiam vicemerui Bernardinui Petrui Vainiui, pabrėžė, kad postas ar kėdė yra tik priemonė kažko siekti, nes „reikia kovoti ne prieš kažką, o už kažką“. Būtent su socialdemokratais pavyko rasti bendrą kalbą, susitelkti.

„Neįdomu būti su tais, kurie nestiprūs, neįdomu būti su tais, kurie nuolat keičia nuomonę ir gali parduoti save ar pakeisti ne tik išvaizdą, bet ir visa kita, kai svarbu tampa interesas, postas. Tokie žmonės silpni ir su silpnais nėra mums kur eit“, – socialdemokratus gyrė Šakių TS-LKD lyderis.

Pagalba šeimai, idėjos kraštui

Išsamiai partijos bičiuliams prisistatė ir kandidatas į merus, pedagogas Darius Jakavičius, prisipažinęs politikoje esantis naujokas, bet politikos teorijoje – senbuvis. Mat būtent istoriją, politologiją, politiškumo pagrindus dėsto mokiniams. Beje, sakė buvęs labai liberalių pažiūrų, tačiau mąstymas, požiūris pasikeitė ir 2017m. pats, niekieno neprašytas, atėjo pas socialdemokratus. Savo prisistatyme jis daug dėmesio skyrė partijos ideologijai, jos ir savo paties vertybėms. Be to, inicijavo paramos rinkimą Sintautų seniūnijos šeimai, kurios būstas neseniai sudegė. Per renginį šeimai surinkta 430 eurų. Specialūs apdovanojimai įteikti originaliausias idėjas Šakių kraštui pristačiusiems bičiuliams. Tarp atrinktų – nemokamos plaukimo pamokos rajono pradinukams, stadiono, dviračių takų įrengimas, verslo inkubatoriaus vizija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.