Ragino rinktis išmanųjį ne tik telefoną, bet ir merą

debatai kubilius
Nuotr. Politinės stebėsenos iniciatyva „Žinau, ką renku“ surengtus debatus moderavo LRT žurnalistas Edvardas Kubilius, savanorė Deimantė Bakaitytė susirinkusiems trumpai pristatė pačią iniciatyvą bei ragino ir kandidatams, ne tik išmaniesiems telefonams, kelti aukštus reikalavimus.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Politinės stebėsenos iniciatyva „Žinau, ką renku“ pirmadienį Šakių kultūros centre surengė gana didelio dėmesio sulaukusius kandidatų į Šakių rajono savivaldybės merus debatus, kuriuose dalyvavo visi šeši kandidatai. Jiems buvo parengtos specialios užduotys bei klausimai, aktyvūs buvo ir transliaciją tiesiogiai stebėję, ir salėje sėdėję žiūrovai.

Ragino rinktis išmanų

Debatus moderavęs LRT žurnalistas Edvardas Kubilius pirmiausiai visus kandidatus kvietė prisistatyti, vėliau pasiūlyta pažaisti ir parodyti savo žinias iš Konstitucijos, klausimai pateikti apie Lietuvą bei mokesčius, teirautasi, ar kandidatai žino kaimyninių šalių prezidentų ar premjerų pavardes. Čia daugmaž panašiai pasirodė visi kandidatai, nors kai kurie ir sulaukė salės pagalbos. Tiesa, buvo žadėta, kad klausimus vieni kitiems galės užduoti ir kandidatai, tačiau pritrūko laiko. Tiesa, gana aktyvūs buvo ir tiesioginę transliaciją stebėję žiūrovai, kurie ne tik klausimus uždavinėjo, bet ir apskritai reiškė tiek palaikymą, tiek nepasitenkinimą kandidatais. „Žinau, ką renku“ savanorė Deimantė Bakaitytė susirinkusiems trumpai pristatė pačią iniciatyvą ir ragino kovo 3-iąją rinktis atsakingai. Rinkdamiesi telefoną, jam keliame aukštus reikalavimus, sako organizatoriai, tad ragino lygiai tokius pačius reikalavimus kelti ir kandidatams. Žiūrovams dalinti ir specialūs lankstinukai, kuriuose – telefonui bei idealiam kandidatui keliami reikalavimai: užsienio kalbų mokėjimas, energija, greita reakcija į iššūkius, aiškios politinės pažiūros, pažadų prisiminimas ir jų įgyvendinimas, atsiskaitymas už savo veiklą ir pan.

Kaip minėta, debatuose dalyvavo visi šeši kandidatai: Juozas Bertašius (komitetas „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“), Dinara Gudaitienė (Darbo partija), Darius Jakavičius (Lietuvos socialdemokratai), Raimondas Januševičius (Lietuvos valstiečiai-žalieji), Vidmantas Muraška (komitetas „Už vieningus zanavykus“), Edgaras Pilypaitis (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai).

Kodėl eina?

„Ar Šakių rajonui reikia teisto, jau kelias kadencijas buvusio mero?“– teiravo moderatorius J. Bertašiaus. Kandidatas mano, kad būtent jis ir yra reikalingas rajonui, esą patirtis bei komiteto pavadinimas „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“ kalba už save. Tiesa, vėliau sulaukus klausimo iš salės buvusiam merui teko pripažinti, kad jis net elektroniniu paštu nemoka naudotis. Taip pat guodėsi, kad jis joks ne smėlio vagis, kaip kai kas vadina, nes smėlio jis nevogė, teistas už prekybą poveikiu ir moralinė žala yra didžiulė. O elgdamasis, kaip pasielgė, sakė tiesiog persistengęs.

D. Gudaitienė akcentavo, kad kandidatuoja, nes jai rūpi rajonas, o renkant tuos pačius esą neverta tikėtis pokyčių. Darbą taryboje prilygino bakalauro studijoms ir sakė norinti siekti magistro. Tiesa, jai teko atsakyti, kaip pavyksta išgyventi iš 1 tūkst. eurų pajamų per metus, nes būtent tokie duomenys pateikti deklaracijoje. Kandidatė patikino, kad turi sutuoktinį, o šunų veisimas, kuo užsiima ji, tik brangus hobis, bet ne pelną nešanti veikla.

D. Jakavičius į merus eina, nes mano, kad jauni žmonės, tokie kaip jis, gali ne tik stebėti, bet ir naudos rajonui duoti. Tai, kad neturi politinės patirties, kandidatas minusu nelaiko ir atkerta – turi daug teorinių žinių, nes dirba būtent šios srities pedagoginį darbą. Be to, sako, bus ne vienas, su komanda.

Iš R. Januševičiaus atsakymo, rodos, moderatorius nelabai suprato, ar jis kandidatuoja, nes skyrius taip nusprendė ir pirmininkui neva taip priderėtų, ar todėl, kad pats tokių ambicijų turi. Visgi akcentavo, kad darbais bei pasiekimais įrodė galintis būti „nuoseklus tarnas savo rajono“. Tiesa, jam teko atremti buvusio partiečio Ramūno Kauno klausimą, ar ne per daug direktorius susitapatina su kultūros centru, esą toks įspūdis, tarsi jis pats ir pastatė. R. Januševičius teigė, kad darbo įdėti teko išties daug, nes jei ne jo atsidavimas, galbūt už tą pačią sumą neturėtume to, ką turime dabar.

V. Muraška teigė, kad politinis gyvenimas jį lydėjo nuolat, ūkininkas taryboje yra dirbęs 2000-aisiais, o dabar ilgus metus sakė nepriklausęs jokiai politinei jėgai. Moderatorius jį provokavo, kam kandidatui reikalingas feisbukas, jei juo nelabai naudojas, bet kandidatas pažadėjo – jei bus meru, naudosis, o dabar „ant žiemos“ prieš du mėnesius susikūręs, nes vasarą daug darbo ir labiau „miegamojo gyventojas“ tampa.

E. Pilypaitis priminė, kad tapęs meru paveldėjo „labai įtemptą situaciją“, sakė, kad šių pareigų siekė nuosekliai, o dabar tiesiog nori tęsti pradėtus darbus, nes nepilna kadencija – per trumpas laikas įgyvendinti užsibrėžtus tikslus ir išties duoti naudos rajonui. „Kas nesiekia naudos, tad nenaudėlis“, – šmaikštavo jis.

Daug kalbų sveikatos klausimais

O kaip elgtųsi kandidatai, jei jie būtų išrinkti merais, bet neturėtų valdžioje daugumos ir palaikymo? J. Bertašius mano, kad patirtis leistų susitarti, svarbiausia būti geru organizatoriumi. R. Januševičius svarstė, kažin ar taip įmanoma, nes tikisi, kad būtų ir komanda. D. Gudaitienė mano galinti dirbti su visais. D. Jakavičius, kaip ir E. Pilypaitis, viliasi, kad rinkėjai rinksis ne tik kandidatą į merus, bet pasitikės ir sąrašu, kad išties eitų dirbti, o ne imituoti darbą. V. Muraška sakė vertintų programas ir vertybes, tačiau, pasak jo, nei viena nei vieno kandidato programa nėra kenkėjiška rajonui, tad mano, kad siekius ir tikslus pavyktų suderinti net neturint daugumos.

debatai merai
Nuotr. Debatuose dalyvavo visi šeši kandidatai: (iš kairės) Juozas Bertašius, Dinara Gudaitienė, Darius Jakavičius, Raimondas Januševičius, Vidmantas Muraška, Edgaras Pilypaitis. Beje, vienas šakietis žiūrovas džiaugėsi, kad rinktis bus iš ko ir praėjo laikai, kai reikdavo rinktis vieną iš vieno.

Po Šakių ligoninės vyriausiojo gydytojo Algirdo Klimaičio klausimo D. Jakavičiui apie pirminio lygio paslaugas ir sveikatos priežiūrą gana išsamiai turėjo galimybę pasisakyti visi kandidatai. Tiesa, po jų atsakymų medikas dėkojo už „įdomias mintis“, nes kai gal prieš 10 metų tuometiniam merui J. Bertašiui siūlęs bent nedidele dalimi įdarbinti felčerius, šis nepasirašęs, o dabar traukinys seniai nuvažiavęs. J. Bertašius aiškino, jog niekur niekas nenuvažiavo, gal tik kuro traukiniui pritrūkę, o jo užpylus galima judėti toliau. Jis apskritai už tai, kad būtų išsaugota kuo daugiau punktų bet kokia kaina. Už punktų išsaugojimą kaimiškose vietovėse pasisakė ir D. Gudaitienė bei D. Jakavičius, o R. Januševičius, V. Muraška ir E. Pilypaitis mano, kad mažėjant gyventojų skaičiui tiesiog būtina kalbėti apie mobilias komandas. V. Muraška priminė, kad mažėja ir medikų, esantys brandaus amžiaus ir punktų likimas toks, kaip ir pašto skyrių. „Reikia apie paslaugą kalbėti, ne vietą“, – sakė E. Pilypaitis. Apskritai, susidarė įspūdis, kad ne visi kandidatai gerai skiria, kas yra pirminis lygis, kas antrinis, ir kas, ką ir kaip teikia. Čia bene labiausiai painiavos privėlė D. Jakavičius.

Nuo ko pradėtų?

Štai Seimo narys Kęstutis Smirnovas prašė įvardyti pirmuosius darbus, nuo kurių sėkmės atveju galimi merai pradėtų veiklą, kad rajone būtų gera ir patogu gyventi. Čia J. Bertašius puolė skaityti savo programą ir gana abstrakčiomis frazėmis žadėjo geresnį gyvenimą. D. Gudaitienė sakė pradėtų nuo administracijos formavimo, tęstų pradėtus investicinius projektus, žadėjo paramą renginiams bei darbo skaidrumą. D. Jakavičius yra už galimybę, kad mokiniai ir darželinukai ugdymo įstaigas galėtų lankyti savo gyvenamoje vietovėje, nesvarbu, kurioje seniūnijoje tai būtų. Taip pat kandidatas siektų pritraukti nekilnojamojo turto investuotoją bei siektų suburti tvarią koaliciją. R. Januševičius orientuotųsi į investuojamų lėšų skaidrumą, efektyvumą, taip pat pasisakė už investicijų paiešką, infrastruktūros gerinimą. Apie investicijų paieškas kalbėjo ir V. Muraška bei E. Pilypaitis. Tiesa, V. Muraškos prioritetų priekyje ir neefektyviai dirbančių savivaldybės įmonių suvaldymas, siekis savivaldybei gauti retai apgyvendintos teritorijos statusą bei paramos fondas žemės ūkio subjektams. Dabartinis meras pridūrė, kad be pradėtų darbų tęstinumo didelį dėmesį skitų darželių plėtrai bei esamų tvarkymui ir sakė, jog reikėtų ruoštis artėjančiam 2021–2027 ES investicijų laikotarpiui.

Beje, kandidatai turėjo pasisakyti, ir ką jie galvoja apie seniūnijų valdymą. Tik E. Pilypaitis ir R. Januševičius pasisakė už tai, kad geriau žmonėms duoti funkcijų ir darbo bei orų darbo užmokestį, o ne po pusę ar dar mažiau etato. Mažėjant gyventojų skaičiui, jų nuomone, seniūnijų bent jau valdymo apjungimas yra neišvengiamas. Likę kandidatai pasisako už esamų išsaugojimą ir nepritaria jokiam jungimui.

Kuo skiriasi protingas nuo išmintingo?

Debatai užbaigti gana filosofiškai, mat žiūrovas prašė atsakyti, kuo skiriasi protingas mąstymas nuo išmintingo. J. Bertašius sakė: „Ir protingas, ir išmintingas vienoje sieloje – pati aukštuma galutinio rezultato.“ D. Gudaitienė teigė, kad kiekvienas mąstymas turėtų būti ir protingas, ir išmintingas. Anot V. Muraškos, išmintingumas ateina su protu, R. Januševičiaus nuomone, protingas yra čia ir dabar, o išmintingas – po daugelio metų. D. Jakavičius samprotavo, kad kartais būna protingų minčių, bet neišmintingi sprendimai, todėl jis mano, kad išmintingas yra tas, kuris pasinaudoja protingomis mintimis ir jas įgyvendina. E. Pilypaitis į klausimą atsakė pasinaudodamas kinų patarle. „Ką gali pakeisti – keisk, ko negali pakeisti – prisitaikyk, o svarbiausia išmintis – atskirti tai vieną nuo kito“, – sakė dabartinis rajono vadovas, kurio atsakymas jį uždavusiam Jonui Povilaičiui patiko labiausiai. Jo paties nuomone, tik išmintingas gali persitvarkyti ir keistis, o protingas ne.

Ar bus išmintingi rinkėjų sprendimai, parodys laikas, o dar viena pažintis su kandidatais į merus numatoma vasario 25 d. – organizuojami verslo atstovų debatai savivaldybės posėdžių salėje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.