Plokščiuose gyventi gera, bet dar daug ko trūksta...

ploksciai ataskaita
Nuotr. Kubilių žemės ūkio bendrovės vadovas Alvydas Miliūnas siūlė, kad ateityje rajono biudžeto lėšas skirstant kelių priežiūros programai reikėtų atsižvelgti ir į apkrovas, kurios tenka keliams dėl žemės ūkio sunkiasvorės technikos nuolatinio eismo.  


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vasario 14 d. savivaldybės administracijos vadovai vyko į Kriūkus ir Plokščius susitikti su gyventojais ir pristatyti mero bei tarybos metines veiklos ataskaitas. Kaip ir praėjusiais metais, Plokščiuose gyventojai į susitikimą rinkosi gausiai ir kėlė jų seniūnijai aktualius klausimus.

Pirmoji metinę veiklos ataskaitą plokštiečiams pateikė seniūnė Laimutė Miliūnienė. Seniūnė trumpai drūtai ir glaustai pateikė gyventojams išsamią ataskaitą apie tai, kas yra nuveikta per praėjusius metus, kaip paskirstytas kuklus seniūnijos biudžetas. Seniūnė pasidžiaugė, kad, praėjusio mėnesio duomenimis, seniūnijoje gyvena 872 gyventojai (2011 m. buvo registruota 949 žmonės), pernai gimė septyni vaikai, o užpernai – 11. Iš dabartinių gyventojų 492 asmenys yra nuo 25-erių iki 65-erių metų amžiaus. Apžvelgdama metų darbus L. Miliūnienė apgailestavo, kad pernai teko atleisti buhalterę, nes buhalterija dabar tvarkoma centralizuotai, neliko žemės ūkio specialisto (artimiausias yra Gelgaudiškyje), taip pat per pusę sumažintas kapinių prižiūrėtojo etatas, tačiau seniūnija susitvarkė su tomis pajėgomis, kurias dar turi. Čia pat gyventojai replikavo, kad dėl žemės ūkio specialisto žmonėms pernai kilo nemenkai problemų ir jie vėlavo deklaruoti žemes. Seniūnė sakė, kad dėl šio specialisto poreikio yra netgi rašiusi prašymą savivaldybei, tačiau atsakymo dar nesulaukė. Socialinė darbuotoja seniūnijoje dirba taip pat tik dvi dienas, o likusias tris Šakiuose, tačiau dėl šios specialistės poreikio gyventojai klausimų nekėlė. Pasak seniūnės, seniūnija nesusitvarkytų be aktyvių bendruomenės žmonių pagalbos ir rėmėjų, kuriems seniūnė čia pat ir dėkojo vardindama jų per metus padarytus gerus darbus. Ji itin džiaugėsi, kad pernai kartu su bendruomene pavyko atstatyti pavėsinę, kuri kadaise priklausė miškininkams, o šiandien yra it Plokščių vizitinė kortelė. Taip pat seniūnė gyrė mokyklos bendruomenę, kuri rudenį pasodino šimtą tulpių sodinukų, – pavasarį Plokščiuose bus ne ką prasčiau kaip prie Burbiškio dvaro.

Susirinkusieji kantriai klausėsi ir rajono mero Edgaro Pilypaičio metinės veiklos ataskaitos bei jo pavaduotojo Bernardino Petro Vainiaus kalbos. Meras gyventojams pristatė praėjusių metų nuveiktus darbus, surinkto biudžeto išskirstymą, bendrą situaciją rajone dėl gyventojų ir mokinių skaičiaus mažėjimo, nuveiktas veiklas, rajono artimiausius planus. Mero pavaduotojas B. P. Vainius kalbėjo apie rajone vykstančias infrastruktūrines permainas – kokia situacija su keliais ir kokie darbai planuojami. Gera žinia Plokščių gyventojams, kad į savivaldybės trimetę kelių priežiūros programą yra įtraukta Plokščių Bažnyčios gatvė, kuri bus tiek naujai asfaltuojama, tiek atnaujinama sena jos asfalto danga. Bendra pinigų suma šios gatvės sutvarkymui yra 42 tūkst. eurų. Išklausę savivaldybės administracijos vadovų kalbų, patys seniūnijos gyventojai domėjosi praktiškais dalykais – klausė, kada bus sutvarkytas kelias į Plokščius nuo Kriūkų pusės. Mero pavaduotojas informavo, kad šįmet iš viso rajone asfaltas bus tiesiamas penkiose vietose.

„Šių metų balandžio mėnesį bus pradėtas tvarkyti kelias į Kauną. Asfaltuojama beveik 7 km kelio atkarpa tarp Kubilių ir Gerdžiūnų, apie kurią jūs ką tik klausėte. Taip pat asfaltuojamas kelias Išdagai–Naudžiai–Valakbūdis, apie 5 km ilgio. Bus asfaltuojama kelio Miknaičiai—Slavikai– Kiduliai 0,68 km kelio atkarpa Bunikių gyvenvietėje. Taip pat numatyta tvarkyti beveik dviejų kilometrų kelio atkarpa į Ilguvą“, – vardijo netrukus prasidėsiančius asfaltavimo darbus B. P. Vainius.

Mero pavaduotojas jau ne kartą įvairių susitikimų su gyventojais metu yra pabrėžęs, kad pastaraisiais metais asfaltuojant seniūnijų gatves savivaldybė laikosi tolygumo principo, nes, kaip žinia, mūsų rajone yra vietovių, kur gatvės išasfaltuotos kone šimtu procentų, bet yra ir tokių, kuriose asfalto nerasi nė lopo. Į susitikimą su valdininkais atėjusi Plokščių Nemuno gatvės gyventoja teiravosi, gal kada nors jų pusės gatvės gyventojai sulauks vandentiekio sistemos, kurios jie valdžios prašo daugiau kaip dešimtmetį. Tačiau mero pavaduotojas sako, kad šita problema nėra lengvai išsprendžiama, nes jų gatvė eina prie regioninio kelio, kurio prižiūrėtojai tikrai neleis kasinėti prie jo, o išeitis gali būti tik ta, kad gyventojai susitarę tarpusavyje leistų tiesti vandentiekio vamzdžius per jų nuosavą žemę.

Nemažai kalbėta ir apie kelių priežiūrą. Į susitikimą su valdininkais atėjęs Kubilių žemės ūkio bendrovės vadovas Alvydas Miliūnas patarė administracijos vadovams, skirstant biudžeto lėšas kelių priežiūrai, ateityje atsižvelgti ne tik į gyventojų skaičių ir kelių ilgius, bet ir į svorio apkrovas, tenkančias tiems keliams, kurie yra ten, kur rajone aktyviai išvystyta žemės ūkio veikla, nes tokiose vietose keliai yra itin greitai gadinami dėl nuolat važiuojančios sunkiasvorės technikos. Tačiau, anot mero pavaduotojo, kol kas apie tai, jog lėšos keliams būtų skirstomos pagal kelių apkrovas, kalbėti anksti, nes toks kriterijus nėra patvirtintas.

Išklausę Plokščių seniūnijos gyventojų pastabų, komentarų ir klausimų, savivaldybės administracijos vadovai išvyko susitikti su Kriūkų gyventojais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.