Nepatenkinti gyventojai rėmė seniūną į kampą

dabravolskis ataskaita
Nuotr. Pristatęs savo metinės veiklos ataskaitą Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis aiškino gyventojams, kad per 21-erius jo vadovavimo metus seniūnijoje nuveikta daug darbų, nes kai atėjo dirbti, viskas buvo labai apleista.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Vasario 19 d. meras, jo pavaduotojas ir Gelgaudiškio seniūnijos seniūnas Vincas Dabravolskis susitiko su seniūnijos gyventojais pristatyti metinių veiklos ataskaitų. Tai jau priešpaskutinis mero ir tarybos veiklos ataskaitų pristatymas seniūnijose, o toks emociškai audringas, koks buvo Gelgaudiškyje, ko gero, ir vienintelis...

Liejosi emocijos

Šįmet apie savo veiklą žmones turi informuoti ir seniūnai. Atrodo, kad Gelgaudiškis tokios akistatos su seniūnu laukė jau seniai. Gausiai susirinkę, vos tik išklausę 12 minučių trukusios seniūno kalbos apie pernai metų seniūnijos veiklą (be jokių skaidrių demonstravimo ar išsamesnių paaiškinimų, ką darė dauguma kitų seniūnų), nieko nelaukę žmonės seniūną prirėmė prie sienos puldami už tai, kas metų metus gyventojams slegia širdis. Emocijos liejosi per kraštus ir gyventojai, ne kaip kituose susirinkimuose, kur daugiausiai klausimų turėdavo merui ir vicemerui, šį kartą klausimais užvertė seniūną. Pirmiausia gelgaudiškiečiams rūpėjo, kiek Gelgaudiškio seniūnas pernai nepanaudojo pinigų, skirtų seniūnijai, ir grąžino juos atgal į biudžetą. Čia aiškumo įnešė tos pačios seniūnijos gyventojas, rajono meras Edgaras Pilypaitis. Pasirodo, tik šįmet, pirmi metai tvarkant biudžetą centralizuotai, galima matyti, kaip seniūnijose panaudojamos joms deleguotos lėšos. Tik, deja, sako meras, šiuos skaičius pamatė per vėlai, metų pabaigoje, kai jau negalėjo nieko padaryti. Seniūnas konkrečios sumos, kiek atliko, neįvardijo, tik pasakojo gyventojams, kiek pinigų išleido įvairioms sritims, tačiau meras paaiškino, kad į biudžetą buvo grąžinta 17 tūkst. 800 eurų nepanaudotų seniūnijos lėšų.

„Buvo nepanaudota labai daug pinigų, skirtų atlyginimams, liko transporto pinigų nepanaudotų, liko valdymui skirtų lėšų, nes panaikintas vienas etatas, kapinių sargas daug sirgo ir dabar dar serga, tai susitaupė. Keliams skirti pinigai visi panaudoti. Apšvietimui skirti pinigai susitaupė“, – teisinosi seniūnas gyventojams.

„Pirmiausia turi būti atlikti darbai, kurie yra reikalingi vietos bendruomenei, vykdomos funkcijos, kurioms ir yra įsteigtos mūsų viešosios įstaigos. Žmonės kreipiasi į seniūniją ir prašo įvairių paslaugų, o atsakymas – nėra pinigų, bet, kaip rodo skaičiai, tai yra netiesa, nes pinigai buvo skirti“, – aiškino bendruomenei rajono meras.

Žmonės sako, kad Gelgaudiškyje ir jo gyvenvietėse trūksta apšvietimo, šaligatvių, šiukšlinių, vaikų žaidimų aikštelių, pravažiuojamų kelių į atokesnius kaimus ir t.t., o seniūnas pinigus grąžina atgal į biudžetą ir dar teisinasi, kad seniūnija fiziškai buvo nepajėgi padaryti kai kurių minėtų darbų. Gyventojai čia pat remia seniūną į kampą, kad šis galėjo pasisamdyti darbuotojų už atlikusias lėšas (vien darbo užmokesčio lėšų seniūnijoje atliko 7 tūkst. eurų). Dėl atlikusių pinigų seniūnas teisinosi, kad Gelgaudiškis vis tiek pirmauja, nes tai, kas jame buvo padaryta prieš dešimt metų, tai kitose seniūnijose daroma tik dabar. Tačiau gyventojai buvo kategoriški ir klausė, kada bus nors spingsulė Skaistakaimio kaime, kur galėtų pereiti kelią, kuris panašus į pelkę, kada pašalins bordiūrus, sukrautus prieš penkerius metus priešais bažnyčią, kada sutvarkys Nemuno gatvę, nugriaus barakų šiukšlyną ir t. t.

Nenaudojamas inventorius

Dar didesnės emocijos sukilo, kai rajono vadovas išvardijo gyventojams, kiek seniūnijos apskaitoje yra inventoriaus, nors kai buvo sniegu užversti keliai ir gatvės, seniūnija nesiskubino jų valyti, o atokiuose kaimuose, pasak gyventojų, juos valyti apskritai buvo sunku prisiprašyt. Mero išvardintame technikos sąraše seniūnijos apskaitoje yra sniego valytuvas, senas jumzas, prikabinamas greideris, vikšrinio traktoriaus šiūpėlė, buldozeris, keli traktoriai, automobiliai, ekskavatorius, žoliapjovės traktoriukas, įvairus inventorius, tarp jo ir šluota „Hao 160“, sniego peilis, kuris kainavo 500 eurų. Seniūnija turi ir smulkintuvą-žoliapjovę, frezą, kuri, pasak mero, nė karto nepanaudota stovi jau dveji metai, o ji kainavo 980 eurų. Seniūnas čia pat teisinasi:

„Buvo atliekamų pinigų, tai nupirkome to inventoriaus, kuris priklauso prie traktoriaus.“

Šiuos žodžius gyventojai palydėjo netgi ovacijomis, o nenaudojamus traktorius siūlė seniūnui parduoti į metalo laužą, tada turės daugiau lėšų, kurias galės perduoti bendram biudžetui. Dar seniūnas gyventojams teisinosi, kad jis nežinojo, kiek savo apskaitoje atskirose programose turi atlikusių lėšų, nes biudžetas dabar tvarkomas centralizuotai. Tačiau E. Pilypaitis paaiškino gyventojams ir seniūnui, kad yra priskirtos seniūnijoms buhalterės, kurios visus seniūnus informuoja apie turimas lėšas, jeigu tik jų klausia.

Po diskusijos gyventojai ėmė tiesiai šviesiai rėžti seniūnui į akis, kad jam jau laikas iš šių pareigų trauktis, nes jis akivaizdžiai pavargęs, dirba šiose pareigose 21-erius metus. Seniūnas sako, kad per tą laiką Gelgaudiškyje buvo daug kas padaryta:
„Kai atėjau dirbt, buvo visur šiukšlynai, žolynai, per dvidešimt metų miestelis pasikeitė – viskas išpjauta, sukultūrinta, sutvarkyta, pakeisti seni šaligatviai.“

Dar seniūnas, gindamas savo poziciją, sakė, kad jam yra liepta taupyti pinigus iš savivaldybės administracijos, o etatų seniūnams neva naujų steigti neleista, nors, kaip sakė meras, kiti seniūnai sugebėjo apsiginti visus savo darbuotojų etatus ir niekas jiems neprieštaravo.

Paklaustas, kokius darbus seniūnas planuoja nuveikti šiais metais, atsakė, kad prioritetas – pabaigti kapinių tvorą tverti ir padaryti Kalno gatvės dalies, kur yra įkalnė, apšvietimą. Čia pat seniūnas klausė žmonių, kokia spalva gyventojai norėtų matyti nudažytą kapinių tvorą, bet čia jam buvo pasiūlyta pasikonsultuoti su dailės mokytoja...

Susirinkime buvo ir tokių, kurie palaikė seniūną ir sakė, kad bendruomenei pačiai reikia pradėti tvarkytis nuo savo kiemo. Viena iš jų – tarybos narė Eglė Dragūnaitytė, pasiūliusi kiekvienam asmeniškai susitvarkyti savo kiemą, susirinkti savo augintinių ekskrementus ir pan., taip pat pagelbėti savo kaimynui, bendruomenei, o ne reikalauti visko iš seniūno.

Seniūnijoje trūksta asfalto

Po emocingos seniūno ir gyventojų akistatos savo ir tarybos veiklos ataskaitas gelgaudiškiečiams pristatė rajono meras E. Pilypaitis, o po jo tradiciškai apie rajono infrastruktūrą kalbėjo pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius. Mero pavaduotojas sakė, kad, turint tokius finansus, gyventojai rajone negali tikėtis blizgančių kelių, o kalbėdamas apie Gelgaudiškio seniūniją pavaduotojas sakė, kad buvusios valdžios nemylėjo šito krašto, nes tik 32 proc. yra asfaltuotų gatvių. Maža to, Gelgaudiškyje pradėtas investicinis projektas – Daukantiškių kaimo Atžalyno gatvės sutvarkymas, kuris yra labai brangus. Anot pavaduotojo, turint tokias lėšas buvo galima sutvarkyti tris gatves, nes šio projekto vertė 688 tūkst. eurų. Tačiau atėjusi dabartinė valdžia šį projektą jau rado, todėl nieko negali pakeisti. Gera žinia ta, anot mero pavaduotojo, kad 2021 m. į tvarkomų gatvių sąrašą yra įtraukta Skaistakaimio kaimo Nemuno gatvė, dėl kurios  gyventojai kėlė klausimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.