Didžioji dalis biudžeto – algoms

biudzeto struktura
Nuotr. Rajono savivaldybės biudžeto lėšos skiriamos šešioms programoms finansuoti.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį tarybos nariai, pritariant ir opozicijai, vienbalsiai (21 balsavus už) patvirtino šių metų savivaldybės biudžetą. Kaip ir kiekvienais metais, sako Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, poreikiai gerokai didesni nei galimybės.

Nors biudžetas, pagrindinis finansinis dokumentas, kuriuo remiantis rajonas gyvens visus ateinančius metus, patvirtintas penktadienį, prieš tai darbo grupėse jis buvo analizuojamas, aptartas ir teiktas viešinimui. Tiesa, nors viešintas daugiau nei dvi savaites, nebuvo sulaukta nė vieno pasiūlymo.

Nieko naujo, kaip sako prie biudžeto ne vieną dieną ir, ko gero, naktį plušėjusi skyriaus vedėja E. Grigaitienė, kad poreikiai ir šįmet didesni už galimybes. Šiais metais poreikiai galimybes viršijo 2 mln. 300 tūkst. eurų. Nors šiais metais, lyginant su ankstesniais metais, pajamų ir daugiau, tačiau reikės 182 tūkst. daugiau grąžinti paskolų – iš viso su palūkanomis 914 tūkst. eurų.

Iš viso patvirtintame biudžete – 29 mln. 299 tūkst. 578 eurai pajamų, 30 mln. 107 tūkst. 454 eurai išlaidų ir didesnis nei 807 tūkst. eurų biudžeto deficitas.

Pagrindinės lėšos ir šaltiniai, iš ko gyvena savivaldybė bei vykdo savarankiškas funkcijas, tai gyventojų pajamų mokestis (GPM). Šiais metais jo planuojama surinkti 177 tūkst. eurų daugiau ir iš viso sudaryti 14 mln. 293 tūkst. eurų. Tam įtakos turėjo darbo apmokėjimo įstatymo pokyčiai, tarp kurių ir minimalios algos didėjimas, ir didesnis darbo užmokestis kultūros darbuotojams, ir pareiginės algos bazinio dydžio didinimas. Dėl to, pasak vedėjos, didėja lėšos ir valstybinėms funkcijoms. Jų numatyta 909 tūkst. daugiau nei pernai. Iš jų 680 tūkst. yra mokinio reikmėms (vadinamasis mokinio krepšelis). Tai susiję su pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo sistemos pasikeitimu.

„Nuo rugsėjo 1 d. lėšos papildomai bus skiriamos tik toms mažoms klasėms, kurioms savivaldybė pridės analogišką sumą. Pagal dabartinę situaciją ministerija mums skirtų 74 tūkst., jeigu savivaldybė prisidėtų 63,8 tūkst. eurų. Dabar tokių lėšų nenumatyta. Tai priklausys ir nuo tvirtinamų klasių komplektų“, – kalbėjo vedėja.

Apskritai būtent švietimas, kitaip sakant, Mokymosi visą gyvenimą programa, kaip ir kasmet, „suvalgo“ didžiausią dalį asignavimų. Savivaldybės biudžeto išlaidų struktūroje ji sudaro 45,4 proc. (daugiau nei 13 mln.). Biudžeto projekte ūkinės lėšos įstaigų išlaikymui pagal pateiktą lėšų poreikį sumažintos 8 proc., tiek pat sumažintas ir iš savivaldybės biudžeto išlaikomų darbuotojų mokos fondas. Švietimo įstaigų aplinkos išlaikymui tenka 34,1 proc. savarankiškų funkcijų vykdymui skiriamų lėšų.
Kita prioritetinė savivaldybės biudžeto programa yra Socialinės ir sveikatos apsaugos, kuriai tenka 17,1 proc. biudžeto pajamų. Šiais metais lėšos programai didėja daugiau nei 684 tūkst. eurų. Tai vėlgi didžiąja dalimi susiję su algų didėjimu. Atsižvelgiant į seniūnų prašymus, skiriamos lėšos darbo priemonių įsigijimui asmenims, atidirbantiems visuomenei naudingus darbus. Tai sudaro 25 tūkst. eurų.

Valdymo programai tenka 14,3 proc. savivaldybės biudžeto asignavimų. Lėšos šiai programai didėja daugiau nei 418 tūkst. eurų. Pagrindinė to priežastis susijusi su paskolų grąžinimu, taip pat kilusiomis algomis.

Ūkio programai tenka 8 proc. savivaldybės biudžeto. Lėšos programai didėja daugiau nei 44 tūkst. eurų. Čia bene didžiausias dėmesys kelių bei gatvių priežiūrai. Jei pernai tam buvo skirta 300 tūkst., ankstesniais metais tik 100–120 tūkst., tai šiais metais numatyta skirti 330 tūkst. eurų, nes kasmet didinti lėšas buvo pernai priimtas tarybos narių sprendimas. Tam, kad būtų išlaikytas pernykštis lygis, mat lėšos iš valstybės turi tendenciją mažėti, 160 tūkst. eurų papildomai skiriama užimtumo programai vykdyti (viešiesiems darbams). Šioje programoje bendra netenkintų prašymų suma daugiau nei 660 tūkst. eurų, tad nors ir skiriama, bet mažiau numatyta apšvietimo įrengimui, takų atnaujinimui ir pan.

Kultūros ir turizmo plėtros programai lėšos didėja daugiau nei 268 tūkst. eurų ir iš viso sudaro 6,7 proc. visų rajono savivaldybės biudžeto asignavimų.

Regioninės plėtros ir bendruomeninių iniciatyvų programai skiriama 8,5 proc. rajono biudžeto asignavimų. Čia numatyta vykdyti 38 projektus, kuriems iš įvairių šaltinių bus skiriama daugiau nei 8 mln. eurų, savivaldybė tam planuoja skolintis 808 tūkst. eurų. E. Grigaitienė atkreipia dėmesį, kad visi projektai tęstiniai, todėl lėšų skyrimas projektų finansavimui neišvengiamas. Daugiausia programos lėšų (30,5 proc.) skiriama švietimo sričiai priskiriamų projektų vykdymui, 16,5 proc. lėšų – kaimo vietovių atnaujinimui.

„Kaip ir ankstesniais metais, aktualijos tos pačios. Mažėjantis gyventojų (kasmet sumažėja apie 700) ir mokinių skaičius verčia mąstyti apie tolimesnį įstaigų skaičiaus ir valdymo struktūros optimizavimą, o ne jų plėtrą, juolab kad viso rajono savivaldybės biudžeto lėšų 58,5 proc. tenka biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimams ir socialinio draudimo įmokoms“, – teigia Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja.

Kaip minėta, biudžetas posėdyje dalyvavusių tarybos narių patvirtintas vienbalsiai. Balsavimo motyvus Zanavykų frakcijos vardu paaiškino ir Aušrelė Pukinskienė. Pasak jos, opozicija palaiko parengtą projektą, tačiau neatmeta galimybės, kad, pasikeitus valdžiai, jis gali būti peržiūrėtas. Meras tuo abejoja, nes pirmiausiai tai būtų nepagarba prie jo dirbusiems, o tikslinamas jis yra kone kas mėnesį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.