Europarlamentarė Laima Andrikienė: „Europa yra čia“

andrikiene knyga
Nuotr. Europarlamentarė Laima Liucija Andrikienė, kartu su žurnalistu Valdu Kilpiu pristačiusi savo knygą, ne kartą akcentavo, kad Lietuvai nenaudinga susipriešinusi, išsivaikščiojanti, nukraujavusi Europos Sąjunga.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį penktadienį Šakiuose lankėsi politikė, europarlamentarė, Kovo 11-osios akto signatarė Laima Liucija Andrikienė. Ji vedė Europos pamoką Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, susitiko su rajono meru, pristatė savo knygą bei ne kartą akcentavo, kad Lietuvai reikia stiprios Europos Sąjungos (ES).

L. Andrikienė pripažino, kad viešnagės rajone tikslas ne tik Kovo 11-oji, bet ir sėkmingi merų rinkimai.

„Tikėjau pergale pirmame ture“, – sako politikė, bendrapartietį rajono merą Edgarą Pilypaitį įvardijanti žmonių meru – dalyvaujančiu, darančiu, skatinančiu.

Galbūt todėl, kaip svarsto ji, žmonės jį ir pasirinko. Vėliau su rajono vadovu ji kalbėjosi ir apie planuojamus darbus, prioritetus, europarlamentarę domino investicijos, nedarbo lygis, socialiai remtinos šeimos, emigracija, mokyklų ir kiti aktualūs rajonui klausimai.

Kaip minėta, L. Andrikienė Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vedė Europos pamoką, viešėjo Kudirkos Naumiestyje, o vėliau Šakių kultūros centre pristatė savo knygą „Europos saulėlydis atšaukiamas“. Kaip sako politikė, jau knygos pavadinimas aiškiai pasako jos nuomonę, nors pasvarstymų ir skeptiškų nuomonių apie ES netrūksta.

„Tikrai yra žmonių, kurie sako, kad ES atidavėme savo suverenitetą, kad mūsų valstybė miršta, nes yra ES, kad dėl to emigracija didėja ir gal ES apskritai nereikalinga. Yra Brexit, tai mes padarykime Lexit, tegul išeina Lietuva ir bus gerai“, – dėstė viešnia skeptiškas nuomones, kurioms ji nepritaria.

Svarbu, įsitikinusi ji, ne tik Lietuva ES, bet ir ES Lietuvoje.

„Lietuvai nenaudinga susipriešinusi, išsivaikščiojanti, nukraujavusi ES. Lietuvos interesas – stipri ES“, – įsitikinusi politikė, kuri Europos Parlamente dirba nuo 2004-ųjų.  

Ji pripažįsta, kad Europa buvo ne kartą nurašyta, pasmerkta, išsisėmusi, bet ji, atlaikiusi du pasaulinius karus ir daugybę konfliktų bei krizių, toliau gyvuoja.

Apskritai, pasak L. Andrikienės, ją labai žeidžia pasakymai „Jūs ten Briusely. Ten Briusely“.

„Aš šita knyga noriu pasakyti – Europa yra čia“, – sako europarlamentarė, pabrėžianti ir tai, kad ES yra gyva, tai ne Buda ar kažkoks paminklas.

„ES – tai aš ir mes, mano ir mūsų, dėl manęs ir dėl mūsų. Dėl to man skauda, man rūpi, aš pykstu, aš nepatenkintas, bet svarbiausia – viskas dėl to, kad nei man, nei mums ne vis vien“, – sako L. Andrikienė.

Žinoma, ji akcentuoja ir tai, kad nereikia pamiršti, dėl ko ES buvo sukurta.

„Tai krikščionių klubas. Taip ji buvo sumanyta ir taip yra“, – sako europarlamentarė, pridūrusi, kad ne bendra piniginė, o būtent pamatiniai vertybiniai dalykai patys svarbiausi. Ir jei jie bus paminti, bendro vardiklio, sako L. Andrikienė, tikrai nepavyks rasti. Jei sietų tik bendra piniginė, sako ji, ateitų kas nors iš šalies su didesne pinigine ir išsivedžiotų ES į visas puses.

Panašiai kalbėjo ir knygą „Europos saulėlydis atšaukiamas“ pristatęs žurnalistas, jos padėjėjas Kauno regione Valdas Kilpys.

Pasak jo, ES stovi ant krikščioniškų šaknų ir jei tos šaknys būtų nupjautos, galėtume sakyti, kad ne ES saulėlydis atšaukiamas, bet kad pagreitinamas.

Visgi L. Andrikienė įsitikinusi, kad nebus jokio ES saulėlydžio, o Lietuva, pasak jos, apskritai yra tarp pirmo greičio valstybių. Tiesa, gimnazistai manė priešingai, tačiau europarlamentarė svarsto, kad galbūt taip yra, nes moksleiviai labiau orientuojasi į pragyvenimo lygį, socialinę atskirtį, bet neįvertina, kad mūsų šalis ne tik priklauso euro zonai, bet ir Šengeno erdvei, Lietuva pritarė ir prokuroro institucijai ES.

L. Andrikienė turi atsakymą, kodėl mums reikia stiprios, nesusipriešinusios ES.

„Tokio agresyvaus Kremliaus nesu mačiusi. Taip pat turime labai ambicingą Kiniją“, – sako europarlamentarė, pripažinusi, kad Kinija šalį atakuoja ne tankais, bet delegacijomis, nes ypač nori Klaipėdos uosto, apie ką taip pat ne kartą kalbėta.

Žinoma, sako politikė, laukia sunkūs rinkimai į Europarlamentą, yra daug smegenų plovimo, bet ji tvirta – kalbos apie ES saulėlydį yra gerokai perdėtos, tad įsitikinusi, kad pirmiausiai reikia daug dirbti, kad ES išties būtų stipri.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.