Situacija identifikuota – nepalankios gyvenimo sąlygos anokia naujiena

wc lauko
Nuotr. Pavyzdžiui, Kidulių seniūnijoje iš 120 šeimų, kuriose auga 207 vaikai, prausimosi sąlygų neturi 32, be kanalizacijos gyvena 58, lauko tualetu naudojasi 52, o geriamąjį vandenį tik iš šulinio vartoja 44 šeimos. Tai blogiausias rezultatas tarp visų rajono seniūnijų.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Savivaldybės Socialinės paramos skyrius seniūnijose atliko apklausą ir surinko duomenis apie šeimų, auginančių vaikus, gyvenimo sąlygas. Panaši apklausa vykdyta ir 2017 m., tačiau rezultatai nedžiugino nei tada, nei dabar – iki šiol gana daug šeimų gyvena be elementarių prausimosi sąlygų, naudojasi lauko tualetu, vandeniu iš šulinio. Tik šįkart apklausos mastai didesni.

Iš viso įvertinta 2 tūkst. 231 šeima, kurioje auga 4 tūkst. 841 vaikas. Dėmesys kreiptas, ar šeimos turi elektrą (beje, ją turi visos šeimos), ar turi prausimosi sąlygas, kanalizaciją, tualetą, geriamąjį vandenį. Iš apklaustųjų šeimų prausimosi sąlygų neturi 202 šeimos, be kanalizacijos gyvena 201, lauko tualetu naudojasi 248, o geriamąjį vandenį tik iš šulinio vartoja 164 šeimos.

Bene blogiausiomis ir vaikams nepalankiausiomis gyvenimo sąlygomis gyvena Kidulių, Plokščių ir Gelgaudiškio seniūnijų šeimos, nors apklaustųjų skaičius, lyginant su kitomis seniūnijomis, nėra didžiausias. Pavyzdžiui, Kidulių seniūnijoje iš 120 šeimų, kuriose auga 207 vaikai, prausimosi sąlygų neturi 32, be kanalizacijos gyvena 58, lauko tualetu naudojasi 52, o geriamąjį vandenį tik iš šulinio vartoja 44 šeimos. Tai blogiausias rezultatas tarp visų rajono seniūnijų.

Gelgaudiškio seniūnijoje iš 137 šeimų, kuriose 438 vaikai, prausimosi sąlygų neturi 22, be kanalizacijos 29 šeimos, tiek pat turi tik lauko tualetą, o 22 šeimos vartoja tik šulinio vandenį.

Ne ką geresnė situacija ir Plokščiuose, tik čia apklaustų šeimų skaičius gerokai mažesnis už kitas – 66 šeimos, kuriose 133 vaikai. Iš jų prausimosi sąlygų neturi 18, lauko tualetu naudojasi 25, vandeniu iš šulinio – 18 šeimų. Pagal Socialinės paramos skyriaus vertinimą gana nemažai nepalankiomis sąlygomis gyvenančių šeimų Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje, kur tarp 166 šeimų (jose 417 vaikų) prausimosi sąlygų neturi 21, be kanalizacijos gyvena 15 šeimų, tiek pat naudojasi lauko tualetu.

Jei nežiūrėtume, kad nemažai šeimų naudojasi lauko tualetu (būtent šis rodiklis apskritai aukščiausias), geriausiomis sąlygomis gyvena Kriūkų bei Slavikų seniūnijų šeimos. Pagal gyventojų bei apklaustų šeimų skaičių didžiausioje Šakių sen. iš 181 šeimos, kuriose 1 tūkst. 592 vaikai, prausimosi sąlygų neturi 18, kanalizacijos – 10, lauko tualetu naudojasi 16 šeimų.

Pasak Socialinės paramos skyriaus vedėjos Leonoros Pocevičiūtės, nors rezultatai nedžiugina, tačiau nusako realią padėtį, kurią žinoti reikia.

„Man atrodo jau blogai, kai viena šeima gyvena be kanalizacijos, naudojasi tik lauko tualetu... Taip neturėtų būti“, – sako vedėja.

Kaip minėta, blogiausiai atrodome pagal naudojimąsi lauko tualetais, nors pagal Europos Sąjungos reikalavimus jų išvis turėtų nelikti. Kita vertus, svarsto L. Pocevičiūtė, kaip padėti šeimoms, jei daugelis gyvena privačiuose būstuose, tad savivaldybė ir kištis negali. Be to, vertintos įvairios šeimos, tad tiesiog tokias gyvenimo sąlygas, anot L. Pocevičiūtės, nusako bendras pragyvenimo lygis. Kuris, deja, nedžiugina.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.