Kam užkliuvo gandrų kaimynystė?

gandras pagalys
Nuotr. Dėl gandralizdyje įkalto strypo gandras lizde gali tik pastovėti, bet ne nutūpti ar perėti jauniklius.


Gintarė MARTINAITIENĖ

„Pirmadienį jau bus dvi savaitės, kaip tas gandras į lizdą nutūpti negali, sparnais mušasi, jei stovėti ir gali, tai atsitūpti ir perėti niekaip. Gaila labai. Suka vargšas apie lizdą“, – pasakojo į redakciją paskambinęs naumiestietis, dėstęs apie gandralizdyje įsmeigtą strypą. Nors besipiktinančių tokiu reginiu nemažai, tačiau, pasirodo, net seniūnas apie tai informuotas nebuvo. Neaišku, ir kaip tas strypas gandralizdyje atsirado.

Kudirkos Naumiestyje P. Mašioto gatvėje ant elektros stulpų sukrauti du gandralizdžiai, o gretimoje gatvėje dar vienas. Nors dažniausiai žmonės gandrus myli, atrodo, jų draugystė patinka ne visiems. Galbūt žmonėms nepatinka gandrų išmatos, galbūt ir šalia besimėtančios šakos, tačiau išsiaiškinti, kas ir kodėl užsakė strypo atsiradimą gandralizdyje, nepavyko.

Gyventojai pasakoja, kad strypas gandralizdyje atsirado dar balandžio 25 d.

„Parvažiavau iš darbo ir jau strypas buvo. Kaimynė pasakojo, kad autobokštelis buvo ir įsmeigė“, – pasakojo netoli minėto gandralizdžio gyvenanti moteris.

Ji svarstė, ar gandralizdžio nebuvo galima tiesiog perkelti į kitą vietą, bet kam jis galėjo užkliūti, sako tikrai nežinanti.

„Nežinau tikrai, bet ar gali šitaip išvis kažkas daryti? Ar taip galima?“ – kėlė retorinius klausimus kita naumiestietė.

„Šitiek kilometrų gandreliai parskrenda, o mes su jais šitaip...“ – apmaudo neslėpė į redakciją paskambinęs, bet pavardės nesutikęs viešinti naumiestietis.

Sako, žmonės jį pirštais užbadys.

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) atstovas žiniasklaidai Tomas Kavaliauskas sakė, jog bendrovė aiškinosi situaciją Kudirkos Naumiestyje, tačiau patikino, kad „ESO specialistai minimu adresu nebuvo ir Jūsų laiške minimo strypo, šakos ar kažko panašaus į gandralizdį nebuvo įsmeigę“.

„ESO pareiga – rūpintis elektros tinklo priežiūra, tinkamu elektros tinklo veikimu, patikimu elektros energijos tiekimu, todėl jei ir būtų buvęs ESO specialistų vizitas, tai tik dėl minimų priežasčių“, – komentavo T. Kavaliauskas.

Mat gandralizdžius ant stulpo, kaip bebūtų, energetikai traktuoja kaip kliuvinius.

Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algimantas Baubonis sako išvis apie tai išgirdęs tik tada, kai žurnalistai domėtis pradėjo. Jis teigė nesuprantantis, kodėl žmonės problemą ne pas jį spręsti ateina, o apskambina visas instancijas aplinkui.

„Daro nesąmones, nesuprantu. Nuvažiavome penktadienį vakare ir su autobokšteliu išėmėm tą strypą“, – pirmadienio ryte aiškino seniūnas.

Gamtosaugininkai aiškina, kad gandrų, kaip ir kitų paukščių, lizdus pagal Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymo 15 straipsnio reikalavimus tyčia naikinti arba pažeisti draudžiama. Laukinių paukščių lizdus ardyti draudžiama, net jei jie yra tušti. Tarkim, jeigu lizdas kelia grėsmę, daro žalą, jį galima perkelti nuardant ir jo vietoje įrengiant specialią metalinę platformą. Tačiau net ir tai rekomenduojama daryti nebent rudenį, paukščiams išskridus, o ne pavasarį. Akivaizdu, kad strypo įkalimas į gandralizdžio vidų nelabai panašu į žmogišką norą atsisakyti kaimynystės...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.