Eurokomisaras nevengė kritikos ministrui, išreiškė nerimą dėl referendumų

andriukaitis ligonineje
Nuotr. Vytenis Povilas Andriukaitis (antras iš kairės) domėjosi Šakių ligoninėje teikiamomis paslaugomis, apžiūrėjo patalpas ir neslėpė, kad „kaip rajone vaizdas išties geras“.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį Šakiuose viešėjo Europos Sąjungos (ES) komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis bei Seimo nariai Julius Sabatauskas ir Juozas Olekas.

Delegacija savo viešnagę Šakiuose pradėjo nuo vizito savivaldybės administracijoje ir susitikimo su rajono meru Edgaru Pilypaičiu bei vicemeru Bernardinu Petru Vainiumi, vėliau lankėsi Šakių ligoninėje, „Žiburio“ gimnazijoje, o „Varpo“ mokykloje susitiko ir su būreliu bendrapartiečių.

„Išduosiu paslaptį... Pasiilgau balto chalato ir ligoninės kvapo“, – susitikime su medikais pripažino V. P. Andriukaitis.

„Nepasitikiu ministru (Aurelijumi Veryga – red. past.)“, – rėžė ES komisaras sveikatai ir maisto saugai, Lietuvoje – jau kandidatas į prezidentus.

Jis sakė nesuprantantis, kaip galima paleisti gandus apie neva blogai dirbančias rajonų ligonines, kaip taip neatsakingai galima žiūrėti į vakcinavimą ar kaip galima sugriauti kompensuojamųjų vaistų tvarką. V. P. Andriukaičio nuomone, eilinis žmogus viso to tiesiog neįstengia suprasti, o nesuprasdamas negali ir pasitikėti. Sveikatos apsaugos ministerija praėjusiais metais Europos aplinkos sveikatos ministrų taryboje balsavo už Europos Komisijos pasiūlytą ES vakcinacijos strategiją, tačiau jos nevykdo, o ministras dar pripažįsta, kad esą yra skeptiškas dėl skiepų.

„Ar taip elgiasi atsakingi žmonės? Galėjai nebalsuoti arba duoti komandą nebalsuoti“, – mintimis dalijosi svečias, pabrėžęs, kad apskritai turėtų būti diegiamos elektroninės vakcinavimo kortelės, stebimas tam tikro laikotarpio vakcinavimo efektyvumas ir pan.

Jis gana kategoriškai pasisakė ne tik apie A. Verygą, bet ir apie vyksiančius referendumus dėl dvigubos pilietybės bei Seimo narių skaičiaus mažinimo.

„Čia ne referendumas, o masalas prie rinkimų“, – teigė V. P. Andriukaitis, pripažinęs, kad nei vienu, nei kitu referendumu visuomenėje nėra pateikiama pakankamai informacijos ir tai ypač blogai. Jei būtų padėta ant stalo vieno ir kito referendumo išaiškinimai, tada galima balsuoti pasirenkant – palaikai siūlymą ar ne.

„O ką mes žinome dabar? Nieko. Gal jūs žinote?“ – retoriškai klausė V. P. Andriukaitis, vertinęs, kad tai tiesiog populizmas, nes, tarkim, Seimo narių skaičių galima mažinti ir iki vieno.

Pavyzdžiui, klausė jis susirinkusių, ar daug suprantančių, kad kartu su šiais straipsniais teks keisti ir daugelį kitų? Mes visi būsime Konstitucijos bendraautoriais, kalbėjo svečias, tačiau ar nepavojinga to imtis nesuprantant esmės? Jis pats pripažino turintis per mažai informacijos ir atsakytų klausimų, tad, ko gero, balsuos prieš.

„Jei, neduok Dieve, referendumai įvyktų, bus kaip Didžiojoje Britanijoje, nes kitas parlamentas turės kaitalioti n Konstitucijos straipsnių. Jis nebus pajėgus pakeisti. Ot bus smagu! Kaip Didžiojoj Britanijoj su Brexit, kai po šiai dienai išeiti negali“, – ironizavo kandidatas į prezidentus.

Susitikimuose Šakiuose jis palietė ir kitus klausimus, pasakojo apie maisto saugą, kalbėjo apie Lietuvą kryžkelėje, Europos politiką, prarastą darbo jėgą Lietuvoje. Pasak V. P. Andriukaičio, mažesnė šalies gyventojų dalis gyvena tikrai gerai, bet didesnė dalis šiaip sau.

„Nes buvo labai žemų atlyginimų politika, o dabar turime labai mažų pensijų politiką“, – kalbėjo svečias, pripažindamas, kad žmonėms tokius nuosmukius atlaikyti išties sunku.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.