Nori nusibrėžti kryptį ir dirbti

kukarske susitikimas
Nuotr. Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė (kairėje) svečiams iš savivaldybės administracijos rodė, kaip atrodytų statinys, jei pavyktų įgyvendinti bendrą projektą su Kaliningradu.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Ko gero, Kukarskės globos namai senokai regėjo tiek valdžios atstovų, kiek jų į įstaigą sugužėjo praėjusį pirmadienį. Tokiu dėmesiu buvo nustebinta ir globos namų direktorė Asta Pranaitienė, nes apie vietinės valdžios vizitą ji sako nieko nežinojusi. Išgirdo iš mūsų, kai paskambinome pasiteirauti, kokiu klausimu įstaigoje numatytas pasitarimas, kuris buvo viešai paskelbtas administracijos direktoriaus darbotvarkėje.

Kontrolieriai priminė

Tiesa, kalbėtis yra apie ką, mat dar pernai Seimo kontrolieriai tikrino Marijampolės apskrities socialinės globos įstaigas, tarp jų ir Kukarskės globos namus, bei pateikė rekomendacijas. Jau rašėme, kad įstaiga apskritai jaučia savivaldybės administracijos abejingumą, o išsiaiškinti, kodėl atsakymai į raštus nepateikiami keletą mėnesių, sunkiai sekėsi ir mums. Kaip anksčiau, taip ir dabar administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė sako, kad kol nėra konkrečių sprendimų, tol ir atsakyti nėra ką. Tiesa, savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius mano, kad nors ir neigiamas atsakymas, bet pateiktas turi būti. Kas priklauso nuo pačios įstaigos, rekomendacijas ji įgyvendino, o kur jau reiktų savivaldybės prisidėjimo, neaiškus nei sprendimas, nei galimybės, tad buvo gautas pakartotinas Seimo kontrolierių raštas.

Nori nusibrėžti kryptį

Pirmadienį Kukarskės globos namuose pirmiausiai sutikome Seimo narę Ireną Haase, prie jos vėliau prisijungė ir savivaldybės delegacija – administracijos direktorius Dainius Grincevičius, Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja L. Pocevičiūtė, Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus architektas Mantas Paketuris. Jie sakė tiesiog norintys pamatyti realią situaciją, susidėlioti prioritetus, nusibrėžti kryptį ir imtis darbo. Pasak D. Grincevičiaus, reikia viską gerai apgalvoti ir apskaičiuoti, nes viskas remiasi ir į nemažus pinigus. Tad pirmiausiai susitikimas ir prasidėjo nuo patalpų bei aplinkos apžiūrėjimo, o vėliau pokalbiui ir diskusijai sėstasi prie bendro stalo.

Trūksta patalpų, yra planų

Svečius po patalpas vedžiodama Kukarskės globos namų direktorė A. Pranaitienė rodė, kad įstaiga neturi sandėliavimo patalpų, o gyventojų rūbai laikomi tiesiog pagalbinio pastato pusrūsyje. Gretimoje patalpoje sukrautos ir įvairios valymo priemonės, sauskelnės, kitos būtiniausios darbo priemonės. Apžiūrėta ir pastato palėpė, kur, reikalui esant, būtų galima įrengti papildomas patalpas. Direktorė taip pat nesnaudžia, turi ambicijų įgyvendinti ir porą projektų, o tvorą sako irgi baigs tverti, jau kalbėjo, kad šiek tiek prisidės kaimynai, viliasi – gal vėl pagelbės rėmėjai. Tad ji rodo, kurioje vietoje, jei projektui iš tikrųjų bus pritarta (įstaiga yra partnerė bendrame projekte su Kaliningradu), stovės statinys, bus išgrįstas takas ir įrengtas kineziterapijos kambarys. Beje, sako A. Pranaitienė, inventoriumi galėtų naudotis ne tik globotiniai, bet ir bendruomenės nariai. Taip pat ji neatsisako minties dalyvauti projekte ir įstaigoje įrengti modernią šildymo sistemą (saulės baterijas), nes dabar šildoma elektra, o tai ir nemodernu, ir brangu.

Kokie prioritetai?

Tačiau klausydamasis A. Pranaitienės administracijos direktorius D. Grincevičius ragino nusistatyti ir konkrečiai įsivardyti prioritetus, mat pagal planuojamus projektus iš esmės nebūtų įgyvendintos kontrolieriaus rekomendacijos. Jose pirmiausiai dėmesys atkreipiamas, kad reikia valgyklos, aplinka turi būti pritaikyta neįgaliesiems, būtinas keltuvas, nes darbuotojams nevaikščiojančius gyventojus tenka ir rankomis nešioti. Kalbama ir apie sandėliavimo patalpas, šildymo sistemą ir pan. Tad spręsta, kokios galimybės įgyvendinti šias rekomendacijas. Prabilta, kad gali tekti statyti priestatą, taip pat svarstyta ir apie stogo kėlimą, tačiau architektas M. Paketuris sakė, jog reikia labai gerai pagalvoti, nes pastatas senas ir čia, reikia suprasti, būtų ne eilinės statybos, bet rekonstrukcija. Tad jis pasiėmęs įstaigos kadastrinius brėžinius bandys apskaičiuoti, įvertinti įvairius variantus. Galutinai nesutarta, ir kurioje pastato pusėje galėtų būti įrengtas keltuvas, nes pastate apskritai viskas gana suspausta, o direktorė sako, kad būtų gerai sudaryti sąlygas prie keltuvo privažiuoti ir greitosios pagalbos automobiliui.

„Gal kažkas ir per projektus eitų, bet reikia žinoti, kad lėšas nusimatytume“, – kalbėjo D. Grincevičius, siekęs išsiaiškinti A. Pranaitienės vizijas bei jų suderinimą su savivaldybės administracija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.