Mindaugas Tarnauskas: „Tai didelis pasitikėjimo kreditas“

armonaite tarnauskas
Nuotr. Mindaugas Tarnauskas – vienas iš Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės pavaduotojų – sako visada buvęs liberalių pažiūrų, tad džiaugiasi ir naujos, liberalios partijos atsiradimu.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Dar praėjusių metų rudenį po nesusitarimų su vadovybe dėl Vilniaus skyriaus dalyvavimo savivaldybių rinkimuose Seimo narė Aušrinė Armonaitė ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio, o šiemet birželio 1 d. steigiamojo partijos suvažiavimo metu įsteigta Laisvės partija. Kalbiname Šakių savivaldybės tarybos narį Mindaugą Tarnauską, kuris išrinktas vienu iš penkių Laisvės partijos pirmininkės Aušrinės Armonaitės pavaduotojų.

Kaip nuspendėte stoti į Laisvės partiją?

Visą laiką buvau liberalesnės pakraipos žmogus, tai nieko keisto, nes visada tos linijos laikiausi. Kita medalio pusė – iniciatyvos kurti partiją ėmėsi seni mano pažįstami, Aušrinę pažįstu daugiau nei 10 metų, tai sunku atsisakyti, kai prašo pagalbos. Iš pradžių gavau kvietimą padėti Kaune, paskui pasiūlymą tapti jos pavaduotoju, tiesiog negalėjau atsisakyti.

O kaip vertinate patikėtas pareigas, kad esate vienas iš penkių pirmininkės pavaduotojų?

Vertinu gerai. Tai didelis pasitikėjimo kreditas. Būti pavaduotoju kartu su Vilniaus meru man yra garbė. Tai didelis įvertinimas ir didelė atsakomybė.

Kokie pagrindiniai darbai laukia artimiausiu metu?

Mano darbai bus struktūros plėtra, skyrių plėtra, regionai. Ten, kur, ko gero, ir turiu daugiausiai patirties. Rugsėjį ir keli Seimo rinkimai (Gargždų ir Žiemgalos rinkimų apygardoje rugsėjo 8 d. vyks rinkimai vietoj į merus išrinktų kandidatų – red. past.), tai reikia rasti kandidatus, dirbti su jais. Po savaitgalio daug žmonių atsiliepė iš skirtingų miestų, tai reikės susitikti su jais, planuosim skyrius atidarinėti įvairiuose miestuose. Pagal geografiją ir žmonių skaičius kai kuriuose miestuose jau galėtume 20 skyrių atidaryti.

Šakiuose taip pat planuojate atidaryti skyrių?

Jei atsiras norinčių ir imsis daryti, tai padėsim ir suteiksim visą pagalbą, bet reikia, kas norėtų imtis lyderystės. Žinau keletą šakiečių, kurie tapo nariais, bet ar atsiras lyderis, turbūt pamatysime su laiku. Pats čia nenoriu imtis ir neforsuosiu.

Tai galbūt ketinate dalyvauti kitąmet vyksiančiuose Seimo rinkimuose?

Po paskutinių Seimo rinkimų net savo šeimos nariams buvau pasakęs, kad tai bus paskutinis kartas, bet, atrodo, teks sakyti soriukas. Turbūt natūralu, kad kaip partijos skyriaus pavaduotojas būsiu paprašytas kandidatuoti ir būtų sudėtinga nesutikti. Priėmęs sprendimą tapti pavaduotoju turi prisidėti sprendimais, kad būtų naudinga ir organizacijai.

Bet esate buvęs Laisvės sąjungos (liberalų), taip pat Artūro Zuoko judėjimo „Taip“ narys, šiuo metu Šakių rajono savivaldybės tarybos nariu esate išrinktas su visuomeniniu komitetu „Už vieningus zanavykus“, dar buvote ir tuometinio Seimo nario Mindaugo Basčio padėjėjas, rinkimuose dirbote su Gitano Nausėdos komanda, o dabar ir Laisvės partija. Tai kokios apskritai jūsų politinės pažiūros ir požiūris? Galbūt kažkam nerimtai atrodote?

Nebuvau liberalų narys, tik buvau remiamas. Nuo 2014 m. jokiai partijai nepriklausau. Judėjimas „Taip“ kada kūrėsi, buvau steigėjas, bet kai jungėsi su libsu (liberalcentristai – red. past.), paprašiau manęs netempti, nes abejojau tomis perspektyvomis. Visiškai nekinta mano požiūris. Prezidentas apskritai nepriklauso politinėms partijoms. Rinkimai baigėsi, prezidentas dirba sau, politikai sau ir nereikia šių dalykų maišyti. Pavyzdžiui, Aušrinė ir Remigijus rinkimuose palaikė Ingridą, aš palaikiau Gitaną. Šių dalykų su kasdienine politika nereikėtų maišyti. Tie, kurie domisi politika, puikiai supras. O pažiūros yra ir buvo liberalios.

O galbūt priklausymas įvairiems judėjimams, partijoms, komitetams gali sukurti įvaizdį, kad siekiate patenkinti tik asmenines ambicijas užimti tam tikrą postą, pelnyti kažkokią vietą, mandatą?

Galbūt taip kalbės tie žmonės, kurie gali kažko pavydėti. Nelabai linkęs į tai kreipti dėmesį. Jeigu aš esu asociacijos ar tarybos narys, tai negaliu siekti kažko daugiau? Jei tuo vadovaučiausi, tai tiesiog būčiau trumparegiškas. Tuomet jau aš bandysiu kažkam įtikti, o kažkam įtikti – tai apgaudinėti ir save, ir kitus. Niekada nebandžiau kažkam įtikti ir nesiruošiu.

„Vieningiems zanavykams“ taip pat lieku vadovauti. Turėsime visuotinį susirinkimą, žiūrėsime, ar atsiras kitas lyderis, ar liksiu aš.

Tai visgi, kuo Laisvės partija geriau už kitus judėjimus ir partijas?

Mano manymu, tai geriausia partija. Liberalizmo pamatinė vertybė – individo laisvė. Tos laisvės šiandieninėje draudimų politikoje nedaug. Pačioj programoj yra numatyta 12 pagrindinių punktų, kur daugiausia dėmesio skiriama švietimui, jo kokybei, žmogaus teisėms, ekonomikai, ketvirtajai pramonės revoliucijai, žaliesiems sprendimams... Daug svarbių dalykų, kurie turėtų būti aktualūs, bet nėra tokie šiandieninių politikų darbotvarkėje. Ypač žmogaus teisių klausimai, kuriais jau susilaukiau ir Šakiuose homofobiškų klausimų, kad įstojau į partiją, kur yra „tie“, o ką reiškia „tie“?

Bet išties daug komentarų, kad jūs už seksualines mažumas, homoseksualizmą, gėjų eitynes ir pan.? Kaip atremtumėte tokius pasisakymus?

Visi žmonės lygūs, visi žmonės turi lygias teises. Tie žmonės irgi žmonės ir turi tokias pačias teises. Ką čia galima atremti? Manau, apskritai net apie tai kalbėti homofobiška. Bet aš žinau, kad mūsų kraštas labai tolerantiškas ir viską jie supras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.