Rūstybę užsitraukė už kritiką pirmininkui?

savickiene lebedzinskiene
Jau balandžio 26 d. vykusios socialdemokratų Šakių skyriaus konferencijos metu Jurgita Savickienė (kairėje) ir Kristina Lebedžinskienė atsidūrė kitoje barikadų pusėje ar tiesiog opozicijoje. K. Lebedžinskienė, paaiškėjo, nusprendė palikti partiją, J. Savickienė mano, kad einama link to, kad ir ji būtų išmesta. Šiandien jos, kaip grupės pirmininkės, likimas bus sprendžiamas grupės susirinkimo metu. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Įtampa, trintis, nepasitikėjimas, įtarinėjimai – tokie ir panašūs apibūdinimai pastaruoju metu labiausiai tinka kalbant apie Šakių socialdemokratus. Birželio 6 d. vyko skyriaus tarybos posėdis, apie kurį rašėme, dvi dienas prieš tai buvo surengtas ir didžiausios rajone Šakių grupės susirinkimas, beje, be pačios pirmininkės Jurgitos Savickienės. Jos elgesį jau šiandien planuojama svarstyti Etikos procedūrų komisijoje. Ką ji padarė? Sako nelabai žino, tik įtaria, kad rūstybę užsitraukė išdrįsusi sukritikuoti naująjį skyriaus pirmininką.

Tai, kad įtampos skyriuje išties yra, buvo galima suprasti dar balandžio 26 d., kai buvo renkamas naujas skyriaus pirmininkas. Tuomet apsimėtyta replikomis, pasišvaistyta kritikos strėlėmis, bet išsiskirstyta tikint šviesesniu rytojumi, nes kad ir itin mažu skirtumu, bet pirmininku išrinktas Darius Jakavičius nusiteikęs ambicingai. Jau birželio 6 d. sušauktas skyriaus tarybos posėdis, kuriame dalyvavo ir pats partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Po oficialiosios dalies situacija skyriuje jau aiškintasi už uždarų durų, tik kyla retorinis klausimas, ar tai davė rezultatų...

Pasirodo, iš partijos kad ir skaudančia širdimi nusprendė išeiti bene 20 metų jai priklausiusi buvusio pirmininko Viktoro Lebedžinsko žmona Kristina Lebedžinskienė. Būtent jai dėl neįvykusio finansų perdavimo kritikos buvo pažerta paskutinio susirinkimo metu, bet pačios K. Lebedžinskienės aiškinimai visiškai skiriasi nuo susirinkimo metu išsakytos informacijos. Tiesa, finansų ir dokumentų perdavimas jau įvyko, nors K. Lebedžinkienė sako, jog kelių datų perdavimui atlikti net nebuvo numatyta. Be to, ji sako, kad dar iki perdavimo buvo atjungta nuo banko, mokesčio žurnalo ir negalėjo atlikti jokių funkcijų. Tai supratusi, sako pašnekovė, ji tiesiog neteko amo...

„Sako, kad mano elgesys nebrandus, bet aš manau, kad aš pasielgiau brandžiai, nes informavau, kad nebūsiu numatytu laiku dar kelias dienas prieš tai“, – aiškina buvusi skyriaus iždininkė ir pripažįsta, kad priimti sprendimą trauktis iš partijos nebuvo lengva, bet nors „skaudu, liūdna, negaliu daugiau tapatinti savęs su Šakių skyriaus veikla, žmonėmis ir tuo, kas ten vyksta“.

Be to, sarkastiškai juokauja ji, kad jeigu kažkas galvoja (o taip pasakyta viename susirinkime buvo), kad tai Lebedžinskų UAB-as, „tai viena Lebedžinskų pavarde skyriuje bus mažiau“.

„Kai skyriaus pirmininkas sakė, kad braukiam brūkšnį ir nežiūrim į praeitį, tai užbraukė punktyrinę liniją ir vieniems per tuos tarpus buvo leista pralįsti, kitiems – ne“, – metaforiškai kalbėjo K. Lebedžinskienė, ne kartą pokalbio metu pabrėžusi, kad tai, ką skyriaus vadovas aiškina viešai, ir tai, kas vyksta viduje, yra visiškai skirtingi dalykai.

Beje, būtent tą patį kalba ir partijos skyriaus Šakių grupės pirmininkė Jurgita Savickienė. Būtent šios grupės susirinkimas be jos pačios surengtas birželio 4 d. (pati J. Savickienė sako, kad tą dieną buvo išvykusi, o susirinkimą kviesti esą apskritai gali tik pirmininkas, tad ji įžvelgia ir Statuto pažeidimą) ir tik praėjus 10 dienų ji gauna susirinkimo protokolą, kad bus svarstomas jos elgesys Etikos ir procedūrų komisijoje. Beje, kad šioje grupėje yra trintis ir kad ne viskas gerai, kalbėta ir susirinkimo metu, bet kas konkrečiai ten negerai, nedetalizuota. Konkrečiai esą nieko nežino ir pati J. Savickienė, bet įtaria, kad dabar vyksta susidorojimas su ja, nes ji išdrįso viešai išsakyti kritiką D. Jakavičiaus adresu balandžio 26 d. vykusio susirinkimo metu.

„Toks vaizdas, kad aš jau dabar nesu grupės pirmininkė <...> Ir, manau, einama link to, kad būčiau išmesta ne tik iš grupės, bet ir partijos. Ką aš tokio padariau?“ – retoriškai teiravosi J. Savickienė, raginusi šį klausimą užduoti ne jai, o tiems, kurie ir kalba apie trintį.

Ji prisimena, kad buvo sulaukusi skyriaus pirmininko kaltinimų esą blogai dirba (būtent ji savivaldybių rinkimuose dirbo su D. Jakavičiumi), bet kai paprašė detalizuoti, kas padaryta ne taip, esą buvo tik tyla. Pati jaučiasi „atarusi taip, kaip sudėtingu nėštumo laikotarpiu“ ir apskritai situaciją skyriuje apibūdina negarbinga, negražia ir nesąžininga.

„Jis (D. Jakavičius – red. past.) jau atėjo su pakeltu tonu, reikalavimais. Tai žmogus, nepriimantis jokios kritikos. Net kai nori patarti, kad būtų geriau, tai traktuojama kaip kritika ir esi priešas“, – mintimis dalijosi J. Savickienė, abejojanti, ar pavyks kažką išsiaiškinti, nes esą negirdimi nei jokie argumentai, nei faktai.

„Jie patys neblizga, o kitus kala prie kryžiaus“, – sako pašnekovė ir mano, jog D. Jakavičius sąmoningai apsistato jam parankiais, lojaliais žmonėmis. Vienomis iš tokių ji įvardija Ramintą Jakelaitienę ir Kristiną Geršvaltaitienę.

Tačiau su J. Savickienės mintimis nesutinka skyriaus pirmininkas D. Jakavičius, pripažįstantis, kad galbūt ne visi patenkinti balandžio 26 d. konferencijos sprendimais, bet demokratija yra demokratija ir šiuo metu prie skyriaus vairo yra būtent D. Jakavičius. Jis sako matantis, kaip turi skyrius atrodyti, gyvuoti ir nusiteikęs siekti savo vizijų įgyvendinimo.

„Po dvejų metų, jei nepateisinsiu lūkesčių, galės perrinkti naują pirmininką“, – sako jis ir tikina, kad galbūt kai kuriems bičiuliams, kaip save partijoje vadina socialdemokratai, reikėtų permąstyti, ar mato ateitį Šakių skyriuje.

„Jei mato, tai turi matyti mane kaip lyderį“, – pabrėžia skyriaus pirmininkas.

Beje, apie K. Lebedžinskienės pasitraukimą jis sakė nieko nežinojęs, tačiau tikino gerbiantis tokį žingsnį, nes tai jos asmeninis reikalas.

Kalbėdamas apie J. Savickienę ir situaciją Šakių grupėje D. Jakavičius pasakoja, kad būtent grupės pirmininkė kursto kitus grupės narius, „parašė jiems tris laiškus, kuriuose tiesiogine prasme žemino mane kaip skyriaus pirmininką, kaip partijos narį. Turbūt to jums neminėjo“ ir pastaruoju metu neatlieka savo, kaip pirmininkės, pareigų (pavyzdžiui, mažas indėlis organizuojant Vytenio Povilo Andriukaičio vizitą Šakiuose, susirinkimų neorganizavimas ir pan.). Būtent todėl, argumentus dėsto skyriaus pirmininkas, jau šiandien vyksiančiame susirinkime ir bus keliamas pasitikėjimo ja klausimas.

„Ji, kaip grupės pirmininkė, neatlieka pirmininkės pareigų, be to, kaip pirmininkė turėtų eiti į kontaktą su manim, bet neatsako į skambučius, ignoruoja“, – aiškina D. Jakavičius ir viliasi, kad J. Savickienė šiandieniniame susirinkime dalyvaus.

Viliasi pirmininkas, kad pavyks ir visus nesutarimus išsiaiškinti, nes jis tiki gražia skyriaus ateitimi, džiaugiasi, kad jis atsinaujino, ir mano, kad tamsūs atspalviai taip pat nušviesės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.