Ar ir šeimynų mamos turės laikino atokvėpio valandų?

leleivienė laikinas atokvepis
Vienos šeimynos mama Ilona Leleivienė (dešinėje) kalbėjo, kad geriausias atokvėpis būtų, jei rastųsi lėšų vaikus išleisti į stovyklas. (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Liepos 15 d. rajono vicemeras Darius Jakavičius ir Socialinės paramos skyriaus specialistė, laikinai einanti vedėjos pareigas, Daiva Pilypaitytė Šakių socialinių paslaugų centre susitiko su keturių rajono šeimynų mamomis aptarti laikino atokvėpio paslaugos galimybių. Taip pat svarstyta, kas prižiūrėtų šeimynose augančius vaikus iškilus nenumatytoms problemoms.

„Kaip aš įsivaizduoju atokvėpį? Uždarau savo namų duris, išvažiuoju bent dviem savaitėms pailsėti ir žinau, kad bus pasirūpinta ne tik vaikų laisvalaikiu, bet ir jiems susirgus. Mums tas atokvėpis yra be galo reikalingas, kad vėl galėtume visą energiją skirti vaikų globai“, – kalbėjo vienos šeimynos mama Ilona Leleivienė. Šakių socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė siūlė, kad vienos šeimynos mamai išvykus ilsėtis, vaikus būtų galima kelioms savaitėms perkelti į kitas šeimynas.

I. Leleivienė nepritarė šiai minčiai primindama, kad atokvėpį reikėtų organizuoti be streso vaikams, jokiu būdu neperkeliant jų į kitą šeimyną, ir paminėjo, kad kai kuriems iš jos šeimynos vaikų reikalinga ypatinga priežiūra.

Mero pavaduotojas D. Jakavičius svarstė, kad, šeimynos mamai išvykus ilsėtis, jos funkcijas namuose galėtų atlikti kitas asmuo. Tuomet I. Leleivienė priminė, kad tokį žmogų vienam mėnesiui ar savaitei reikėtų ir įdarbinti, ir apmokėti už darbą, o tai keltų papildomų problemų.

„Aš manau, būtų idealus atvejis, jei savivaldybė rastų lėšų bent porai savaičių vienos šeimynos vaikus išleisti į stovyklą, tuomet jie nebūtų išskirstyti, o aš tas dvi savaites galėčiau skirti sau. Taip išvažiuotų ir kitų šeimynų vaikai“, – siūlė I. Leleivienė. Tačiau Pedzevičių šeimynos mama nuogąstavo, kad į stovyklą būtų sudėtinga išleisti pačius mažiausius vaikus.

Paliesta ir dar viena problema: kas, išvykus mamai, turėtų parašyti įgaliojimą, kad kitas žmogus vaiką iš šeimynos galėtų nuvežti, tarkime, į gydymo įstaigą. Galbūt tai galėtų padaryti Šakių socialinių paslaugų centro globos centras? Bet šį klausimą nuspręsta apsvarstyti ateityje.

Be to, liko neaišku, kas pasirūpintų vaikais, jei šeimynos mama susirgtų ar panašioje situacijoje. Pasak I. Leleivienės, kol kas ligos atveju ją pavaduoja ir vaikais pasirūpina artimieji. O Šakių socialinių paslaugų centro direktorė patikino, kad jei mamos neturi kam palikti vaikų, gali kreiptis pagalbos į jų įstaigoje veikiantį globos centrą.

Pokalbio dalyviai svarstė, koks specialistas šeimynos mamai susirgus ar nelaimės atveju galėtų ją pavaduoti, tačiau šis klausimas taip ir liko atviras, nes D. Pilypaitytė informavo, kad kol kas Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paskelbė tik laikino atokvėpio paslaugos teikimo aprašą, o tikslesnės rekomendacijos pateiktos ir aprašas patvirtintas bus tik rugsėjo mėnesį. Todėl, išsakę savo rūpesčius ir siūlymus, susitikimo dalyviai nusprendė palaukti ministerijos sprendimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.