Tvarka kapinėse – nuo kūdros iki naujų takų

kapiniu kudra
Naujųjų Šakių civilinių kapinių lankytojai, nesulaukdami keletą metų valdžios žadamo įrengti gręžinio, vandenį priversti semtis iš nusekusios kūdros. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Seniūnai dar pernai pradėję kapinių gražinimo, tvarkymo, takų atnaujinimo darbus šįmet juos tęsia ir toliau. Kai kuriose kapinėse jau galima eiti naujai grįstais takais, džiaugtis tvarkingomis tvoromis, bet esama ir tokių civilinių kapinių, kurių lankytojams artimųjų kapų priežiūra – tikras iššūkis.

Kloja naujus takus

Sintautų civilinėse kapinėse vienas iš pėsčiųjų takų pernai buvo išklotas skalda. Šįmet seniūnas Kęstutis Birbilas tęsia takų atnaujinimo darbus ir užsimojo pagrindinį kapinių taką iškloti naujomis trinkelėmis. Anot seniūno, pagrindinis kapinių takas, nors ir neilgas (jį sudaro vos 90 kv. metrų), tačiau jau pasenęs ir nebeatliekantis savo funkcijų. Prieš 40 m. klotos betoninės plytelės, tuomet atvežtos iš karių kapinių, kuriose irgi ilgokai tarnavo, yra ne tik neestetiškos, bet ir nelygios, išsiklaipiusios. Prie tako atnaujinimo darbų nemažai prisidėjo patys seniūnijos darbuotojai – nuvežė seną gruntą, užpylė naują, suformavo tako pagrindą. Seniūnijai iš savo pinigų teliko tik nusipirkti plyteles ir pasamdyti darbininkų, kurie sugeba tinkamai jas kloti. Seniūnas mano, kad darbai ir medžiagos neatsieis nei 2 tūkst. eurų kartu sudėjus.

Kapinių tako klojimo darbai vyksta ir didžiausiose, daugiau kaip penkis hektarus ploto užimančiose mūsų rajono kapinėse Kudirkos Naumiestyje. Čia seniūnas Algimantas Baubonis dar pernai vasarą inicijavo pagrindinio kapinių tako rekonstrukciją. Takas klojamas trinkelėmis, o prie jo įrengiami nauji šviestuvai. Anot seniūno, bendras 2 metrų pločio tako ilgis 470 metrų. Pernai buvo paklota 300 m tako, o šįmet darbai tęsiami. Liko užbaigti 170 metrų. Darbus seniūnija stengiasi atlikti savo darbuotojų pastangomis, specialistų samdyti nereikia, nes vienas darbuotojas turi trinkelių klojimo patirties. Kol kas seniūnas dar nėra suskaičiavęs galutinės viso tako kainos.

Kai kuriose kapinėse dar pernai pradėtos atnaujinti tvoros. Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis iš naujo tverti kapines pradėjo pernai, šįmet jau įpusėjus vasarai tuos darbus baigia. Baigtos statyti ir civilinių kapinių tvoros Slavikuose bei Žiūrių kaime, tačiau čia, anot seniūnės Ritos Grigaitienės, dar reikės nudažyti medinius stulpelius.

Naujai užtverti dalį civilinių kapinių tvoros taip pat yra suplanavusi ir Plokščių seniūnė Laimutė Miliūnienė, kuri sako, jog jau užsakytos reikalingos medžiagos.

Vis dar nėra vandentiekio

Kai kur kapinėse trūksta ne tik gerų tvorų ar išgrįstų takų. Šakių naujosiose civilinėse kapinėse trūksta paprasčiausio vandentiekio, kad žmonės galėtų palaistyti savo artimųjų kapus, o kapinės veikia nuo 2006 m. Nuo pat  kapinių atsiradimo iki dabar gyventojai vandenį vis dar semia iš greta esančios kūdros, kuri tokią karštą ir sausringą vasarą itin nusekusi, tad pasisemti vandens neatsigulus ant tiltelio čia beveik neįmanoma.

Tarsi nujausdama artėjančią sausrą, šį pavasarį rajono taryba pritarė siūlymui, kad reikia naujosiose kapinėse įrengti vandens gręžinį, numatydama tam 10 tūkst. eurų iš biudžeto. Tačiau, regis, viskas vyksta ne taip sparčiai, kaip norėtųsi, nes gręžinio kapinėse nėra net įpusėjus vasarai. Kaip informavo savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius, savivaldybei teko naujai paskelbti viešuosius pirkimus, nes iš pirmo karto darbų nupirkti nepavyko. Rangovams numatyta pinigų suma, pasirodo, yra per maža ir niekas nenori apsiimti darbų, nes gręžiniui įrengti reikėtų kone dvigubos sumos. Savivaldybės administracija šiuo metu yra numačiusi didesnę sumą pinigų ir iš naujo paskelbė viešuosius pirkimus. O kol valdžia derasi su rangovais dėl kainų ir darbų atlikimo, gyventojams teks pakentėti ir toliau semti vandenį iš nusekusios kūdros, nebent jų pagalbos šauksmą išgirstų pats dangus ir dažniau atsiųstų lietų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.