Šeimų kortelės kelią skinasi sunkiai

seimos kortele 15 min J Elinsko
Pirmoji kortelių naudojimosi savaitė nebuvo itin sėkminga. Neaišku, kiek šeimų rajone gavo korteles – procesas užtrunka, o ir parduotuvėse darbuotojai dar nespėjo perprasti naujovės. J. Elinsko 15 min. nuotr.


Liepos 1-ąją įsigaliojo Šeimos kortelės įstatymas, kuris numato, kad neįgalius ar tris ir daugiau vaikų auginančios šeimos galės pretenduoti į Šeimos korteles, suteiksiančias įvairių nuolaidų. Nuo rugsėjo 1 d. šiomis kortelėmis jau galima naudotis, bet, panašu, projektas kelią skinasi lėtai.
 
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šiuo metu nuolaidas pasirengę teikti 20 partnerių. Tarp jų ir vienintelė įmonė iš mūsų rajono – UAB „Gulbelė“, šiuo metu žadanti nuolaidas pienui, saulėgrąžų aliejui, skalbikliams, kanceliarinėms prekėms, „Gulbelės kepyklėlės“ duonai ir batonams, cukrainės „Laimė“ proginiams tortams ir kt. Kiti partneriai siūlo nuolaidas pramogoms, užsiėmimams, du didieji centrai siūlo patrauklesnes lojalumo programos sąlygas.

UAB „Gulbelė“ direktorius A. Tarnauskas pripažįsta, kad nors sistema nėra labai paprasta, bet didesnių nesklandumų nekyla, tad džiaugiasi prisijungęs prie projekto. Tiesa, kad ir patiems žmonėms kyla klausimų, sutinka, bet mano, kad su laiku viskas susidėlios, nes tai naujas dalykas ir įsivažiuoti reikia tiek verslo atstovams, tiek kortelių turėtojams.

„Žmonės kol kas pasyvūs, bet jau pradeda klausti, domėtis“, – kalba verslininkas.

Be to, nors kortelėmis buvo galima naudotis nuo rugsėjo 1 d., pašnekovo nuomone, rajone turbūt praktiškai nebuvo, kas jas turėtų. Šalyje, kaip skelbia respublikinė žiniasklaida, pirmoji kortelių naudojimosi savaitė irgi nebuvo itin sėkminga. Parduotuvėse darbuotojai dar nespėjo perprasti naujovės, nežinojo, kaip aktyvuoti korteles, todėl ne viena šeima prekybos vietą paliko nieko nepešusi.

Beje, A. Tarnauskas pripažįsta, kad jo šeima jau turi kortelę, būtent pagal asmeninę patirtį derinęs ir komercinę dalį.

„Aš pats, kaip daugiavaikės šeimos galva, labai teigiamai vertinu šią iniciatyvą ir džiaugiuosi galėdamas prisidėti prie sėkmingo jos gyvavimo. Manau, kad galimybė pasinaudoti Šeimos kortele ypač svarbi šalies regionuose“, – tikina „Gulbelės“ vadovas, šią ministerijos akciją vadindamas socialine iniciatyva ir vildamasis, kad ateityje ji tik labiau plėsis, o kortelių turėtojai sulauks daugiau naudos.

„Nematau duomenų, kiek mūsų rajono šeimų jau pateikę prašymus šioms kortelėms gauti, tačiau tai gana sudėtingas procesas“, – sakė laikinai savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos pareigas einanti Daiva Pilypaitytė.

Iš viso rajone tris ir daugiau vaikų augina daugiau nei 500 šeimų, galimybę gauti šeimos kortelę turi ir neįgalius vaikus auginančios šeimos, tačiau Socialinės paramos skyrius neturi duomenų, kiek tokių šeimų mūsų rajone.

Beje, į gausios šeimos gretas patenka ir pilnamečiai vaikai iki 24 metų, jei jie nedirba, neturi savo vaikų ir mokosi bendrojo ugdymo mokykloje, profesinėje mokykloje pagal formaliojo ugdymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti ar studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą. Kaip minėta, šia galimybe gali naudotis ir neįgalųjį slauganti ar prižiūrinti šeima, kurioje vienas iš tėvų yra paskirtas neveiksnaus asmens globėju, prižiūrimas ar slaugomas neįgalus nepilnametis ar 55 proc. ir mažesnį darbingumą turintis suaugęs vaikas. Vaikas gali būti pilnametis, bet jis turi gyventi su tėvais.

Prašymus kortelėms gauti reikia teikti Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje (SPIC) arba raštu kreiptis į Socialinių paslaugų priežiūros departamentą. Pirmosios kortelės šeimas pasiekė rugpjūčio 28 d. Informuojama, kad šalyje prašymus užpildę apie 7 tūkst. šeimų. Jos galės naudotis nuolaidomis prekėms, paslaugoms, renginiams. Žadama, kad nuolaidų sąrašas nuolat kis, bus sulaukta ir daugiau partnerių.

Lietuvoje, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, iš viso yra apie 69 tūkst. gausių arba neįgalius vaikus prižiūrinčių šeimų, kurios galės naudotis Šeimos kortelėmis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.