Mokesčių mokėtojų pinigai – abejotinos būklės pastato įsigijimui

sudarge pastatas
Savivaldybės taryba pritarė sprendimui už beveik 25 tūkst. eurų pirkti pastatą Sudarge (nuotraukoje – kairioji pastato dalis) ir čia įkurdinti seniūnijos administraciją, tačiau dalis tarybos narių abejoja pirkinio tikslingumu. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį savivaldybės tarybos posėdžio metu nuspręsta iš privataus asmens pirkti patalpas Sudarge ir čia ateityje įkurdinti seniūnijos administraciją. Nors apie tokių patalpų poreikį seniūnė Rita Grigaitienė kalba seniai, šio pirkinio tikslingumu abejoja Ūkio ir verslo komiteto nariai, kurie porą dienų prieš posėdį surengė išvažiuojamąjį posėdį ir apžiūrėjo patalpas. Jie šiuo klausimu balsavo prieš.

Apie tai, kad Sudargo seniūnija įsikūrusi apgailėtinose patalpose, priklausančiose paštui, esame rašę ne kartą. Išties alytnamio patalpos seniai nemačiusios remonto (seniūnija tose patalpose nuo 1995-ųjų), langai seni, kiauri, sienos apšiurusios, grindys papuvusios, o kabinetai šildomi elektriniais prietaisais, kurie didelio komforto nesuteikia, be to, šildymo sąskaitos žiemą gana didelės, o problema velkasi ne vienerius metus. Neatmetama, kad patalpas paštas gali bet kada parduoti, tad seniūnija išvis liktų kyboti ore.

Būtent todėl siūlyta įsigyti greta seniūnijos esančias patalpas, kuriose kažkada buvusi kavinė. Šio pastato kitoje pusėje įsikūrusi biblioteka ir medicinos punktas, tad svarbiausias bendruomenės židinys būtų vienoje vietoje. Šias patalpas, kaip jau rašėme ankstesniame laikraščio numeryje, apžiūrėjo Ūkio ir verslo komiteto nariai ir, švelniai tariant, sužavėti neliko. Čia langai išdaužyti, sienos perpučiamos, viduje būklė irgi ne ką geresnė, tad komiteto narys Juozas Bertašius skaičiavo, kad be didžiulės piniginės injekcijos, gal kokių 100 tūkst. eurų, pastato nepavyktų suremontuoti. Savo abejones dėl tokio pirkinio tikslingumo komiteto pirmininkas Vilhelm Haase viešai išsakė ir tarybos posėdžio metu. Jis akcentavo, kad patalpų plotas labai didelis (daugiau nei 200 kv. m), tad kėlė klausimą, ar tikrai seniūnijai reikalingos tokios didelės patalpos. Be to, teiravosi, kokia Sudargo mokyklos perspektyva ateityje ir galbūt seniūnijos administraciją būtų galima įkurdinti mokykloje, neperkant abejotinos būklės patalpų.

„Įvertinus rizikas sukėlė abejones šis pirkinys, nes kiek reikės įdėti. Ar tai tikslinga?“ – klausė V. Haase ir siūlė šį klausimą bent kuriam laikui atidėti.

Meras Edgaras Pilypaitis patikino, kad apie komiteto išvažiavimą ir patalpų apžiūrėjimą sužinojo iš spaudos, o jokio raštiško komiteto siūlymo nesulaukė, tad siūlė tarybos nariams balsuoti savo valia, nors patikino, kad valdančiosios daugumos šis klausimas aptartas ir jie linkę pritarti.

Kaip tarė, taip padarė – 16 balsavus už, penkiems prieš ir vienam susilaikius buvo nuspręsta Kalno gatvėje Sudarge esančias patalpas pirkti už 24 tūkst. 90 eurų. Tiesa, ši suma taip pat nepraslydo pro V. Haase akis.

„Turto vertintojai įvertino mažesne kaina (21 tūkst. 900 eurų – red. past.), kodėl perkama už didesnę? Ar turto vertintojų kvalifikacija neatitinka?“ – teiravosi tarybos narys, beje, pats esantis valdančiojoje daugumoje, o ne opozicijoje.

Jam pritarė opozicinės frakcijos seniūnas Valdas Stankūnas, teiravęsis, ar aišku, iš kokių lėšų būtų tvarkomas nupirktas pastatas.

Atsakydamas į V. Haase klausimą meras paminėjo, kad vykstant deryboms galimas kainos derinimas 10 proc. ribose, o suderėta kaina yra galutinė.

Seniūnė R. Grigaitienė džiaugėsi tarybos narių sprendimu ir sakė, jog laikas parodys – vertėjo pirkti šį pastatą ar ne.

„Jeigu būtų nereikalinga, būtų neatsiradęs toks sprendimas. Galėsite stebėti, kaip mums seksis“, – sakė seniūnė.

Ji viliasi, kad viskas bus gerai ir galbūt į naujas patalpas pavyks įsikelti jau kitąmet.

Posėdį stebėjęs ir kitu klausimu pasisakęs slavikietis ūkininkas Ričardas Lekavičius negalėjo patikėti tarybos neūkiškumu ir svarstė, kiek tarybos narių iš tiesų žinojo, už ką balsuoja ir kokios būklės pastatus ketina pirkti.

„Nei matė, nei žino, šiaip sau kažkas pasakė ir kilnoja rankytes, nes viskas buldozeriu“, – replikavo po posėdžio gretimos seniūnijos gyventojas.

„Slavikuose nieko nereikia, nes nėra pinigų, tai Sudargui atsirado pinigų“, – apmaudo neslėpė ūkininkas ir kalbėjo, kad praėjus kokiems dvejiems metams taryba sėdės ir svarstys, tai ką gi daryti su ištuštėjusiu mokyklos pastatu, užuot čia būtų įkurdinę seniūniją.

„Tai čia dar tik nupirko, o dar reiks renovuot, eis šimtai tūkstančių“, – kalbėjo pašnekovas, o į klausimą, kad pastatus pavyks įveiklinti ir jie nebus galvos skausmas, atsakė: „Ar jūs žinot, kad plius minus 40 tuščių namų Sudarge stovi? Trečdalis kaimo tuščias ir dar pirkti, dar investuoti į naujus... Gal ir tą biblioteką parduot ir viską į mokyklą sukelt.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.